изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:17 EEST
ОТКРАДНАТИ СА 100 000 ТОНА ПШЕНИЦА ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

В началото на следващата сесия депутатите ще разгледат промените в Конституцията. Това съобщи заместник-председателката на НС Камелия Касабова. На проведеното вчера заседание на временната комисия за промени на основния закон управляващите и опозицията не се разбраха по текста да се отмени ли забраната за чужденци да купуват българска земя след влизането на България в ЕС. Според социалистите чуждестранните физически лица не могат да придобиват право на собственост, освен чрез наследяване. От синята опозиция също апелират към ограничение за чуждестранните граждани. Според Екатерина Михайлова правото на собственост върху земеделски земи трябва да се конкретизира в отделен закон, а не в Конституцията и там да бъдат упоменати съответните ограничения. От Народен съюз поискаха да се отмени ограничението за продажба на земя на чужди граждани, ако върху нея се строи, и да се запази забраната за продажба на земеделски земи. Във временната комисия възникна и спор - кой да представлява България пред европейските организации - кабинетът или Народното събрание.
Поправките в Конституцията са свързани с приемането на страната ни в ЕС и са задължителни за предстоящото ни членство.
На извънредното си заседание вчера депутатите се запознаха и с доклада на временната комисия за дейността на Държавния резерв за съхранение на зърното. Значителни количества от зърното в Държавния резерв е откраднато и докладът за зърното отива право при главния прокурор - решиха народните представители. Петима от депутатите от опозицията не са съгласни с окончателния вид на доклада и внесоха анекс в деловодството. Според тях българските зърнопроизводители са ощетени от липса на нормална адекватна политика отстрана на НС. Според депутатите целият доклад е неточен, неверен и умишлено се прикриват кражби. Според Венцислав Върбанов от държавния резерв са изчезнали повече от 100 000 тона българска пшеница, съществуват и далавери при подмяната на зърнените запаси. Подмяната на запасите в държавния резерв се извършва обикновено преди жътва, когато цената на пшеницата скача и съществува дефицит. Земеделския министър Мехмед Дикме успокои страстите на медиите в кулоарите със заявлението, че кражба на 100 000 тона пшеница е несериозно твърдение. Няма да има повишаване на цената на хляба, нито пък ще се наложи да внасяме зърно. Всичко е под контрол и в държавния резерв има достатъчно зърно за изхранване на народа - цели 320 000 тона налична пшеница - според проверките на МВР в силозите. Няма място за притеснение. В началото на юли ще се отмени и забраната за износ, за да могат зърнопроизводителите да продадат излишните количества от миналогодишната реколта.
Традиция в НС е всяка проверка на анкетна комисия да свършва с провал. Едва ли държавният резерв ще се напълни с магическа пръчка с жито и франзели, независимо от констатираните факти, няма да има наказани и осъдени и от главния прокурор. Най-вероятно е усилията на зърнената комисия да останат безплодни.

 


Сходни връзки

ОТКРАДНАТИ СА 100 000 ТОНА ПШЕНИЦА ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди