изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:00 EEST
С МУЗЕЙ НА ХЛЯБА ДОБРИЧ ЩЕ ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ    
ОбществоЕдва 3 до 7 на сто от почиващите по добруджанското и варненско крайбрежие туристи се отбиват до Добрич. Липсва добро представяне на туристическия потенциал на града в Интернет.

Да показваме н чужденците откъде е тръгнала Европа, може да е другата атракция на града. Има идея за паметник на добрата тъща или бялата лястовица

До седмица трябва да бъдат подготвени материалите за брошура, която ще привлича през това лято туристи от курортите да дойдат в Добрич. Групи специалисти започват работа по общинска програмЕ за туризъм, която да влезе в действие от следващата година. Това бе решено на проведената вчера работна среща по разработването на интегриран туристически продукт за Добрич. Участваха зам.-Е*метът Галина Митева, представители на културни институции, на Центъра за защита на природата и животните, на Международния колеж - Албена, ресторантьори и други заинтересовани.

Екип на библиотека "Дора Габе" представи проучване за мястото на Добрич в Интернет. Оказа се, че при търсачка могат да се намерят над 8000 резултата за Добрич, изписано по различен начин на разли чни езици. То е показало, че Добрич е име, фамилия, име на цирк и град в Австрия. Разходка в Интернет показвала, че на френски език има само два сайта за града, но вместо това на френски може да се

намери информация за проститутки. Най-често е намирана информация за картини, изложби, продажба на компактдискове. В сайтове на немски език можела да се намери информация за мемориала ВоеннЕ. гробище, за АЕМО "Старият Добрич", за творчески състави. При търсенето на английски език пък се оказвало, че самата община Добрич има няколко сайта и не се знае кой е официалният. На английски
и български език сайтове имат много фирми и инстутиции в града. Сред тях е и "Нова добруджанска трибуна", чийто сайт постоянно е актуален за разлика от много други, които дълго време не са актуализирани.

Интересно е, че при регистрацията си в УЕФА футболистите, стартирали от школата на футболен клуб "Добруджа", са го упоменавали. Сайтът на УЕФА обаче нямал практиката да препраща с линкове към $руги сайтове, включително и към Добрич. Търсачките показвали, че често се среща в сайтовете името на художника Георги Петров. Сайтът на хотел "Спорт палас" отдавна не бил актуализиран, а този -а "България" не давал възможност за обратна връзка и за резервации.
При коментарите за възможностите Добрич да стане туристически град, експертите от Международния колеж в Албена посочиха, че при 560 000 туристи всяка година, които посещават Черноморието на 35-75 километра от Добрич, едва 3 до 7 процента се отбиват дотук. Причината, според експертите, е , че Добрич няма визия на туристически център. Различни форуми показвали разнопосочни мнения за това, което Добрич може да предложи - от невероятната отзивчивост на хората му до това, че най-голямата му атракция е старинен град, който е скоро строен, но в стар стил.

В хода на дискусията се родиха идеи да се намерят акцентите, на които да се заложи при туристическата реклама на Добрич. Ректорът на Международния колеж доц. Тодор Радев предложи да се създаде музей на хляба и да се организира фестивал на хляба, с който да се открива жътвата и да предлага различни атракции. Другата му идея бе да се акцентира на факта, че от тук Аспарух създава Бълга 0ия и да се определи ден, в който да се чества създаването на България чрез пресъздаване на събития отпреди 1323 години. Градът може да има имидж на град с най-голяма пешеходна зона. Да се създада т улица на занаятите, улица на художниците и на талантите, предложи още доц. Радев. Според него, удачно би било да се направят и атрактивни паметници като паметник на добрата тъща или на животно, което не е увековечавано. Имаше идея това да е бялата лястовица на Йовков.

Добрич да се рекламира като кръстопът на цивилизации, откъдето са тръгнали много общности, които днес населяват Европа, да се организира фестивал на различните фолклорни групи в региона, пък предложи директорът на Историческия музей Дияна Борисова.

Предстои работни групи да разгледат и обобщят всички тези предложения и те да залегнат в общинска програма за туризма. До седмица обаче трябва да е готов проект за дипляна. тя ще се изработи с част от събраните от общината 5 000 лева от туристически такси.
 


Сходни връзки

С МУЗЕЙ НА ХЛЯБА ДОБРИЧ ЩЕ ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди