изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:44 EEST
ПАРЛАМЕНТАРЕН СКАНДАЛ С ИМОТИТЕ НА ЦАРЯ-ПРЕМИЕР    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

След като седмици наред червените депутати не успяха да прокарат решение за временна комисия, която да разследва реституцията на царските имоти, вчера изненадващо те предложиха законопроект за временна забрана с имоти и движещи вещи на бивши царе и наследници. Законопроектът влезе в седмичния дневен ред и е дело на юриста Любен Корнезов от КБ. Според вносителя трябва да се наложи мораториум върху имотите на Симеон Сакскобургготски и семейството му, както и да се спре връщането на останалите имоти. Да се спре търговската експлоатация на ливади, гори и земеделски земи, както и да се разгледат случаите на областните управители по възстановяване на царската собственост. С две думи, мистерията около царските имоти предстои да се облече в специален закон. Едва ли управляващите ще гласуват срещу своя лидер-слънце. Най-вероятно е спорната реституция да се узакони от управляващата партия, както в края на миналата година управляващите гласуваха да освободят премиера от данък за върнатите имоти. Според червените депутати в момента премиерът извършва сделки с върнатите си имоти. В кулоарите запознати твърдят, че реституираните имоти на стойност между 170 и 240 млн. долара са ипотекирани в чужди банки. Опозицията с интерес очаква парламентарната дискусия за имотните разпри, независимо от резултатите при гласуване на законопроекта.
Депутатите не приеха предложението на синята опозиция да бъдат изслушани президентът Георги Първанов, военният министър Николай Свинаров и шефът на Генералния щаб за кризата в армията.
Според Екатерина Михайлова НС трябва да е наясно с истината за кризисната ситуация, за отговорността, която носят политическите партии и тяхната намеса в сигурността на държавата.
И БСП, и СДС са категорични, че при създалата се ситуация министър Свинаров трябва незабавно да подаде оставка, а управляващите все още чакат решението на своя лидер. В кулоарите се заговори упорито и за оставка на вътрешния министър Георги Петканов.
Депутатите отложиха и решението за кредит от частна австрийска банка за построяване на нова педиатрична болница в София с мотива, че не е взето решение от здравната комисия.
За финал на скандалния ден НС отхвърли промените в Закона за класифицираната информация. Вносители на законопроекта са Йордан Бакалов от ОДС и Николай Чуканов от НДСВ. Според промените трябваше да се въведе забраната за щатни и нещатни сътрудници на ДС да заемат определени отговорни длъжности. Няколко часа сини и червени воюваха в пленарната зала за достъпа на класифицирана информация.Червените обвиняха синята опозиция, че се връща в миналото, а сините ги атакуваха с обвиненията, че искат да прикрият следите си. Дори и управляващите се разделиха за и против закона. Депутатите на Тошо Пейков нападнаха сините за това, че за 4 години не са намерили време да разсекретят архивите на ДС, а сега отново се връщат на темата и творят дори закон. Той даде за пример жълтата партия, която преди изборите щателно е проверила своите кандидати и е отстранила всички сътрудници на ДС, които са кандидатствали за министерски и депутатски постове.
Георги Пирински призова депутатите да приключат с полемиката и да кажат НЕ на омразата. Необходимо е помирение и даде за пример Южна Африка, където между газените хора и газещите се е състояла помирителна среща. Помирение е нужно само за жертвите - отговори му Йордан Соколов и припомни от парламентарната трибуна, че бащата на Пирински е изгонен като бивш агент на КГБ от Америка. Сините останаха категорични в мнението си, че трябва веднъж завинаги държавните институции да се освободят от агенти на ДС и отказаха помирителната покана на колегите си от ляво.Те обвиниха и управляващите, че са в комбина с комунистите и партията им се управлява и контролира от бившата ДС.
За да е пълен циркът, наречен парламент, скандал се развихри и при гласуването. Двама депутати от ДПС присъстваха в залата, а на таблото бе отчетена цифрата 6 - алармира синята опозиция. Росица Тоткова попита колегите си отляво да не би да се клонират, та 17 присъстващи гласуват с 36 карти. Поименната проверка показа, че в залата присъстват 132 депутата и председателстващият заседанието отказа трето прегласуване.

 


Сходни връзки

ПАРЛАМЕНТАРЕН СКАНДАЛ С ИМОТИТЕ НА ЦАРЯ-ПРЕМИЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди