изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:34 EEST
ЗАЩО НЕ ИЗДИГНАТ КОЛЕКТИВЕН ПАМЕТНИК НА ПРОСТОТИЯТА И ДУПЕДАВСТВОТО?    
КоментариКоментар от Георги Гергов
http://www.varnakoment.com

След проблемите, възникнали около паметника на Филип Македонски в Пловдив, нов паметник взриви общественото мнение. Този път става дума за още по-предизвикателен проект – паметник на турската армия. И то на връх Шипка. Там, където е пролята кръвта на опълченците ни, бранили прохода и България заедно с руснаците. Още от пръв поглед – нагло, безочливо, просто продажническо. Или най-малкото – проява на нечий нисък и низък интелект, на нечия простотия. А сетне идват твърде неприятните въпроси. За нас, за времето ни, за морала роден.

Защото отново става дума за непочтена игра с историята. Оказа се, че паметникът ще бъде вдигнат на реципрочна основа – в замяна на паметник на българските войни край Одрин. И на одринския паметник трябва да бъде написано името на тогава майор, сетнешен генерал Иван Вълков. Комуто се опитаха да вдигнат обелиск в Казанлък, но обществеността не позволи кощунството с паметта на близо 30 000 българи, избити по политически причини под негово ръководство. Сред които Гео Милев, големият журналист и издател Йосиф Хербст, поета Христо Ясенов. Специалистите знаят – генерал Вълков е бил отличен военен, завършил две генералщабни академии, най-добрият картограф във военната ни история. И патриот, но с твърде особени разбирания – унищожаващ политическия си опонент, вместо да доказва правотата си аргументирано. Затова казанлъчани отказаха да почетат паметта му, затова и в София не се наименува улица нему.

А паметникът на Шипка е един – и той е в чест на онези, които защитаваха историческата справедливост – правото на един народ да решава сам съдбата си. Българските опълченци имаха свой идеал, имаха своя цел, водени бяха от извечен и морален дух. Насреща им бяха войниците на една умираща империя – Османската, които надали знаеха защо се води войната. На тях им бе обещана победа, водеща до насилие и грабеж. На тях им плащаха, за да рискуват живота си. На тях им заповядваха лидерите на империята, вече свиваща се като шагренова кожа. Османска империя отдавна няма. Нашата съседка Турция е държава, възникнала под ръководството на големия си син, демократа Мустафа Кемал, наречен Ататюрк. Човекът, който пръв е разбрал, че в модерния свят няма живот за недемократична, средновековна по организация и фундаменталистка по дух държава. Воините на тази държава не са гинали по нашите земи. Те не са насилвали, грабили, убивали у нас. Те просто нямат нужда от подобен паметник на престъпните опити да се върне историята назад.

Впрочем, дали пък утре няма да поискат да се вдигнат паметници на други завоеватели? На Мурад II до Варна – където е разбил християнската армия, водена от Владислав Варненчик? В цял ръст, с главата на младия крал във вдигната ръка? Или на вилнелия по Черноморското крайбрежие Савойски граф, изгорил и ограбил десетки български селища? Ами защо забравяме император Никифор Първи Геник и гибелта на армията му във Върбишкия проход? И без това паметник на Хан Крум в столицата ни няма, въпреки че той е присъединил този град към България?

Но има и нещо по-страшно. Дали инициаторите разбират какъв капан за етническия модел готвят? Ясно ли им е какво ще предизвика тази налудничава идея? Какви оръжия дават в ръцете на ура-патриотите и шовинистите? И как подронват идеалите на патриотите, търсещи място на Родината ни в модерния свят? Защото днес Европа се обединява, но хората си остават етнически различни. Няма как просто да се зачеркне това, което хилядолетията са натрупали у нас. И ние се гордеем с миналото си, но се и радваме, че сме в една модерна Европа – равноправни с другите народи. Някога е имало войни, сетне надпревара, сега – просто конкуренция. При която водещи са разумът, знанията и уменията, а не продажничеството и простотията. Но, все пак – можем да си построим един паметник на порочното у нас. Да ни напомня, да ни боде очите и съвестта, да въздейсва върху морала ни. Паметник на простотията и дупедавството. Лошото е, че твърде много са кандидатите да бъдат изобразени върху него.

А що се отнася до падналите на Шипка османски войници – лека им пръст! Техните кости също са погребани човешки, но без титанични паметници. Хвърлилият ги на смърт Сюлейман е осъден от императорски съд като военопрестъпник. И наказан закономерно. Така че – почитта към мъртвите у нас я има. Както и във всички съвременни цивилизовани народи. Обаче, материализацията на тази почит... Ето – за нея трябва да мислим и действаме. Защото ги няма паметниците на владетелите от Първата, Втората, Третата български държави. Няма ги част от войнишките паметници. Няма ги много от знаците на родовата памет, издигнати от дедите ни и оставени да се рушат от нас.

Да ги въстановим, да вдигнем нужните за децата ни паметници на дедите. Тогава вече можем да мислим за някаква абстрактна историческа памет. Без да забравяме кой защо е загинал.

Както е казал Димчо Дебелянов, малко преди да падне на бойното поле в името на България: “Мъртвият не ни е враг!”.
Хайде да се разберем помежду си ние – живите! НДТ
 


Сходни връзки

ЗАЩО НЕ ИЗДИГНАТ КОЛЕКТИВЕН ПАМЕТНИК НА ПРОСТОТИЯТА И ДУПЕДАВСТВОТО? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАЩО НЕ ИЗДИГНАТ КОЛЕКТИВЕН ПАМЕТНИК НА ПРОСТОТИЯТА И ДУПЕДАВСТВОТО?
Автор: Anonymous да 2004-11-30 @ 13:40 EET
A-be,sinko,kakav po-goliam pametnik na prostotiata i dupedavstvoto ot sobstvenata ni istoria.No sled obiaviavaneto na pop Krastio za VELIK BALGARIN,moje i tozi sramen pametnik da iztchezne.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди