изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:45 EEST
MICROSOFT ПАТЕНТОВА И ЧОВЕШКОТО ТЯЛО    
По света“Методика и апаратни средства за използване на човешкото тяло за предаване на данни и енергия”...



Като му тръгне на човек да говори за Microsoft, та няма спиране… Явно в гиганта сериозно се замислят за перспективите в интеграцията на електрониката и човека. Не просто носенето на “умни” часовници и джаджи по джобовете, а вграждането на чипове в човешкото тяло. И ако по-рано това изглеждаше по-скоро като тема за научно фантастични писания, днес много от големите компании започват да проявяват жив интерес към реализацията на такива идеи. Например, софтуерният гигант се е сдобил тия дни с нов патент. В заглавието на този документ се чете внушителната фраза “Method and apparatus for transmitting power and data using the human body”. Преведено на роден български това звучи като “Методика и апаратни средства за използване на човешкото тяло за предаване на данни и енергия”. Какво ли се крие зад това интригуващо название?

Патентът описва възможностите човешкото тяло да се използва като своеобразна проводяща среда, позволяваща да се пренася и предава информация, както и да се отделят от тялото енергийни запаси за разнообразни устройства, използвани във всекидневието ни. (Една скоба. Човешкото тяло от край време си е пригодено за съхраняване, пренасяне, обмен и какви ли не още операции с информация. За това си имаме така наречените мозъци. А за поделянето на енергия… Ами да, всеки един момент ние си произвеждаме енергия, която понякога дори поделяме с “устройства, използвани във всекидневието ни” - т.е. с други хора.) И обратно към темата. В Microsoft предполагат, че съвсем скоро технологиите до толкова ще се развият, че към тялото си ще можем да “включваме” различни “периферни” устройства. Между тях и човекът ще се формира нещо като локална “органична” мрежа. Тенденцията от последните десетилетия ясно очертава склонността на хората да носят със себе си все повече и все по-технологични устройства. Започвайки от преди няколко столетия с ръчните часовници, та достигайки до наши дни, когато в джоба си можем да поберем какво ли не, буквално натъпкано с електроника. Списъкът на нещата, които днес може да видим по джобовете си е дълъг. А компаниите в технологичния сектор не спират да добавят към него все нови и нови продукти. Например, отдавна вече съществуват очила с вградени в тях монитори - нещо, което звучеше доста фантастично преди години.

При толкова плътна интеграция на високите технологии в живота на обикновения човек, съвсем логично звучи да се направи опит цялото многообразие от портативно оборудване да бъде “обвързано” в едно цяло. Използването на човешкото тяло като проводник на енергия и информация може да позволи на всички тези устройства да работят в една обща информационна мрежа, принадлежаща единствено на конкретния човек.

В текста на патента се описват методи, насочени към предаването на енергия през човешкото тяло към отделни устройства, като се ползва импулсен AC или DC сигнал. Ако вместо един се използват няколко подобни сигнала с различни честоти може да направи възможно захранването на много устройства, като при това всяко ще получава отреденият само за него сигнал. По подобен начин може да се предава и информация или сигнали. Като примери за устройства, работещи в “човешка мрежа”, в текста на патента са посочени говорители, дисплеи, часовници, клавиатури и т.н.

За момента, разбира се, подобни технологии съществуват, но те са далеч от етапа на масово внедряване. А и едва ли скоро ще сме свидетели на “информационния човек - батерия”. Полученият от Microsoft патент може би ще е валиден, но не много скоро или пък ще е валиден на по-ниско ниво. Времето ще покаже, важното е, да има идеи. Мен лично ме смущава само един факт. Патентът е на Microsoft. Windows - и той…


dir/ndt
 


Сходни връзки

MICROSOFT ПАТЕНТОВА И ЧОВЕШКОТО ТЯЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди