изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:41 EEST
ИНДУСТРИЯ ЗА КРАЖБА НА КОЛИ В ИСПАНИЯ    
По светаLa Verdad: Българските мрежи за трафик на автомобили в Испания – крадци зад волана

Шест месеца в затвора, в най-добрия случай, и отново на улицата. Организираните престъпни групи, съставени основно от българи, използват от четири години насам модерна технология за извършването кражби на луксозни автомобили, които след това продават в чужбина, пише в броя си днес испанският вестник La Verdad.
Нелегалният трафик на коли е доходна дейност в Испания, която носи печалби в размер на милиони на престъпниците, които, ако бъдат заловени, получават минимално наказание. И Мадрид, и околностите са един от главните “източници на снабдяване” с коли.
В региона се извършват средно по 50 хил. кражби на коли, от общо 135 хил. в цяла Испания. От тях между 30 хил. и 40 хил. изчезват завинаги, а останалите, вече с променени характеристики и готови за продажба, органите на реда успяват да открият. Организираните престъпни групи от страни от Източна Европа, и главно тези от България, стоят зад нелегалния трафик на автомобили, загубите от който в ЕС се оценяват в размер на 7,5 млрд. евро. Значителна сума, която попада в ръцете на членовете на престъпните мрежи и, пред която застрахователните компании трябва да се изправят, за да изплатят обезщетения, големи в повечето случаи, на собствениците на автомобилите.
Освен Мадрид, Леванте, Коста дел Сол и Каталуня са предпочитани от престъпните мрежи райони, въпреки че пипалата им се простират в цяла Испания. Леки коли, микробуси, джипове последен модел, луксозни автомобили, на по-малко от две години, предимно германски марки, са предпочитана “плячка”, въпреки че в повечето случаи престъпниците работят по поръчка.
Въпреки че радиусът на действие на Звеното за борба с наркотиците и организираната престъпност на испанската Национална служба “Полиция” (Udyco) обхваща цялата територия на страната, служителите му почти нямат време да излязат извън района на Мадрид, защото работата им се натрупва: всеки ден се получават жалби за откраднати автомобили, средно по 150, въпреки че понякога може да достигнат 200 (в понеделник, за да не се връщаме по-назад, са били откраднати 178 коли).
Някои са открадвани от “хулигани”, които ги изоставят в края на седмицата, други попадат в ръцете на престъпници, които извършват обори, а повечето преминават във владение на престъпните мрежи за нелегален трафик на автомобили, сочат резултатите от разследванията на звеното.
Тези мрежи, чиито ръководители са българи, въпреки че в тях участват и арменци, украинци и молдовци, както и граждани на други страни от Източна Европа, използват различни методи за извършването на кражбите, от брутално насилие до гениални методи, включително и с електронна техника, освен, че се възползват от случаите на невнимание.
През последните години нарастват случаите, в които престъпниците се приближават към собственика на колата, опират пистолет в главата му (метод, известен на полицейски жаргон като “отвличане на кола”) или влизат в дома му и открадват ключовете от автомобила. От друга страна съществуват мрежи, като тази, която полицията разби при операция “Толи” преди няколко седмици, които завързват за колите консервени кутии и кенове от безалкохолни напитки и по този начин принуждават шофьорите да слизат, за да проверят откъде идва този странен шум, докато карат, оставяйки вратите отворени и ключовете на таблото - момент, от който крадците се възползват, за да изчезнат в неизвестна посока с автомобила.
Тези банди използват също и традиционните методи за кражба, въпреки че става дума за автомобили от висок клас. От остър предмет, приспособен като шперц, до получаване на профила на ключа от ключалката за направа на дубликат. До момента в Европа не е измислена технология, която да позволява на крадците да отключват колите по прост начин. От четири години насам, обаче, организираните престъпни групи в Испания прилагат по-точен метод, по два начина, единият от които е да променят кодовете за сигурност и да “отмъкнат” автомобили от последно поколение, снабдени с електронни системи за блокиране, които са ефикасна защитна преграда пред “неспециализиран крадец”. Една от тези групи, използващи този метод, беше опасната престъпна мрежа, разбита при операция “Толи”, при която бяха арестувани 18 българи, след два месеца усилена работа.
Основната разлика между двата метода зависи от подготвеността на престъпниците: или чрез дистанционното управление на алармената система на автомобила, което се разглобява много лесно, или чрез дезактивирането на системата за блокиране, която се намира под волана. След това, “пей сърце”: свързват бордовия компютър с портативен компютър, на който има инсталиран необходимия софтуер за блокиране на системата за сигурност, и въвеждат произволен код. Колата вече е готова да бъде откарана в някоя работилница на престъпниците, където се променят характеристиките й, за да може да бъде изпратена в чужбина, чрез посредници, които идват в Испания да откарат автомобила. Той се продава в съответната чужда страна на цена в зависимост от стандарта на живот. Кой ще плати в България или в Мароко 12 хил. евро за автомобил, чиято реална цена е 90 хил. евро? Естествено хора с пари.
Да се сдобият с необходимия софтуер за всеки автомобил е “крайно необходим елемент” за престъпните мрежи. Унгарски и български програмисти, които имат достъп до този вид информация в офисите си, я предоставят срещу значителна сума, достигаща до 60 хил. евро. за оригиналната програма. ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ИНДУСТРИЯ ЗА КРАЖБА НА КОЛИ В ИСПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди