изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:10 EEST
ДНЕС СЪРБИЯ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ    
По светаВ Сърбия започна вторият тур на изборите за президент. Той ще бъде или проевропейският реформист Борис Тадич, или ултранационалистът Томислав Николич, бивш съюзник на Слободан Милошевич.

Сърбия отново е изправена пред решителен избор между двама кандидати, символизиращи продължаването на реформите и отварянето на страната към Европа, или връщането към старите демони на национализма .Кандидатът на Демократическата партия Борис Тадич проведе модерна и динамична кампания, насочена към перспективите за сближаване на Сърбия с Европа. Този хубав мъж, бивш министър на отбраната на Сърбия и Черна гора, е политическият наследник на министър-председателя Зоран Джинджич, убит на 12 март 2003 година. Всички политически партии от демократическия лагер и по-специално участващите в сегашното правителство застанаха зад неговата кандидатура и Борис Тадич е фаворит. Въпреки това, неговият противник Томислав Николич може да направи изненада. Временният лидер на Сръбската радикална партия остава верен на програмата за създаване на Велика Сърбия, проповядвана от историческия ръководител на крайната десница Воислав Шешел, който в момента очаква да бъде съден за военни престъпления от Международния съд в Хага. Класиралият се начело на първия тур Томислав Николич отново ще обере гласовете на бежанците, изселените и всички пострадали от трудния сръбски преход.

*********

Избирателната активност в Сърбия до 9 часа местно време е по-висока в сравнение с първия тур от президентските избори в страната.
Според информация на Центъра за свободни избори и демокрация до 9 часа са гласували 355 000 избиратели или 5,4% от общия брой на гласоподавателите.
На първия тур от изборите, който се проведе на 13 юни този месец, до 9 часа гласуваха 330 000 избиратели или около 5%.
Според Центъра за свободни избори и демокрация гласуването в Сърбия протича в рамките на очакваното.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ДНЕС СЪРБИЯ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди