изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:53 EEST
ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА БУШ В ТУРЦИЯ    
По светаСреща на върха на НАТО в Анкара

Той пристигна в Анкара в събота, след като участва на срещата на върха ЕС-САЩ в Ирландия. Това е първото посещение на Буш в Турция. На официална церемония по посрещането на Буш в турската столица, американският президент и турския му колега Ахмед Неджет Сезер бяха приветствани с военни почести, а военен духов оркестър изпълни националните химни на двете страни. По-късно Буш ще се срещне с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. На пресконференция, организирана преди срещата му с Ердоган, Джордж Буш, подкрепи кандидатурата на Турция за ЕС. Буш отново призова ЕС да насрочи дата “за евентуалното приемане на Турция. Турция показва как една мюсюлманска страна може да бъде едновременно демокрация и правова държава, подчерта президентът на САЩ.
На срещата му с Ердоган ще присъства и министърът на външните работи на Турция Абдулах Гюл. Ще бъдат обсъдени двустранните отношения, както и засилването на ролята на НАТО на международната сцена.
След като посети мавзолея на Анатюрк в турската столица, американският президент ще проведе няколко официални срещи и ще се отправи към Истанбул за срещата на върха на НАТО.
Буш няма да отседне в хотел “Хилтън” по време на посещението си в Анкара, съобщи на 26 юни вестник “Сабах”. Според изданието в президентския апартамент на хотел “Хилтън” ще бъде настанен двойник на Буш, който ще придружава американския държавен глава по време на посещението му в Турция. Очаква се Буш да отседне в резиденцията на американското посолство в града. За американския президент и водената от него делегация са резервирани 198 стаи в хотел “Хилтън” в Анкара. Специално обучени кучета на американското посолство ще претърсят целия хотел за заложени взривни устройства. В Анкара са предприети изключителни мерки за сигурност. 15 хиляди полицаи са задействани за обезпечаването на сигурността по време на визитата на Буш. Много улици и булеварди, свързани с маршрута на американския държавен глава, ще бъдат затворени.
Анкара ще постави въпроса за присъствието на кюрдски бунтовници в Северен Ирак по време на посещението на американския президент. Това ще бъде един от най- важните въпроси, който ще бъде обсъден в рамките на визитата на Буш, писа турският вестник “Акшам”. Анкара ще постави още веднъж исканията си за предприемане на конкретни действия от страна на САЩ срещу членовете на бившата Кюрдска работническа партия (ПКК), преименувана на Конгра-Гел. Ще бъдат разгледани също така и събитията в Ирак, темата за Кипър и евроинтеграцията на Турция.
След визитата си в турската столица, Буш ще се отправи към Истанбул където ще участва в започващата в понеделник среща на върха на НАТО.
Една от най-обсъжданите и чувствителни теми по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул ще бъде темата за Ирак, съобщи вестник “Миллиет”. Държавните глави и правителствените ръководители ще обсъдят по време на срещата положението в Ирак, преди властта в страната да бъде предадена на 30 юни в ръцете на временното иракско правителство. Очаква се НАТО да излезе с декларация в подкрепа на новото иракско правителство. Въпреки, че 16 страни-членки на Алианса имат военно присъствие в Ирак и въпреки политиката на САЩ, някои страни като Франция се противопоставят на идеята за намеса на НАТО в Ирак. Друга тема, която ще бъде включена в дневния ред ситуацията на Балканите. Държавните глави и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО ще обсъдят последните събития на Балканите и операциите на Алианса в региона. Мироопазващите сили на НАТО са разположени в Косово, както и в Босна и Херцеговина.
Президентът на Латвия Вайра Вике-Фрайберга пристигна по-рано днес в Истанбул за участие на предстоящата среща на НАТО.
От прессекретариата на латвийския президент отбелязаха, че това е първият път, в който Латвия ще участва в среща на Алианса като негов пълноправен член. В изявлението се посочва също, че веднага след пристигането си в Истанбул, Вайра Вике-Фрайберга ще участва в конференция, която се провежда в германския център “Маршал”. Там тя ще говори за новите предизвикателства пред НАТО през ХХ1 век.
Вайра Вике-Фрайберга ще се срещне по-късно със студенти от страни-членки на НАТО, както и с президента на Словакия.
Президентът на Латвия е придружаван от министъра на отбраната Атис Слактерис, министъра на Рихардс Пикс, както и от други длъжностни лица.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и грузинският държавен глава Михаил Саакашвили пристигнаха още вчера в Истанбул за участие в срещата на върха на Алианса. Президентът Георги Първанов ще води българската делегация на срещата на върха в Истанбул. В състава на делегацията са министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси, министърът на отбраната Николай Свинаров, началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев, постоянният представител на България в НАТО Любомир Иванов и други висши представители на български ведомства.
Министърът на външните работи Соломон Паси отпътува днес за Истанбул, където ще участва в срещата на най-високо равнище на НАТО. На този форум страната ни за първи път ще вземе участие в работата на Северноатлантическия съвет като пълноправен член. Министърът на външните работи Соломон Паси обяви, че България има големи очаквания от предстоящата среща на върха на НАТО в Истанбул. Според българския министър на външните работи най-голямото очакване от срещата на НАТО в Истанбул е да се преодолее разделението в Европа по повод на иракската криза, а НАТО да поеме по-активни функции в Ирак. Ако това се случи, България ще изтегли предсрочно контингента си в Ирак, потвърди Соломон Паси. Точно в навечерието на срещата на върха на НАТО в Истанбул министърът на външните работи даде потвърждение на новината, която първо премиерът Симеон Сакскобургготски спомена като намерение, че България може да изтегли предсрочно контингента ни в Кербала. Министърът на външните работи съобщи, че в Истанбул българското правителство отива с готови национални решения. Соломон Паси уточни, че това ще се случи, ако събитията се развиват в благоприятна посока. Той цитира прогнози, според които най-голямото очакване от срещата на върха в Истанбул е да бъде преодоляно разделението в Европа по повод иракската криза, а по думите на Соломон Паси, ако тези прогнози се сбъднат тази среща ще бъде триумф за Европа. Министърът на външните работи съобщи още, че очаква по време на срещата в Истанбул НАТО да се заеме по-активно с подготовката на иракските въоръжени сили. На основанието на всички тези събития страната ни се надява да стане възможно изтеглянето на българския контингент преди крайния срок – 2005 година. Соломон Паси съобщи още, че на този етап не се очаква на срещата на върха на НАТО от България да бъде поискано да разшири участието си в Ирак и Афганистан.
Срещата на върха на Алианса е голямо предизвикателство за България, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров и изрази надежда, че всички точки по плана на срещата ще бъдат разгледани. Според министър Свинаров основното на срещата на върха на НАТО в Истанбул ще бъде потвърждаването на политиката на отворени врати за разширяване на НАТО, както и бързото възстановяване на Афганистан. Министърът на отбраната заяви, че България отива на срещата в Истанбул с готови решения и предложения. Той допълни, че от България ще бъде поискано цялостно разширяване на присъствието ни в Афганистан, включително и с бойни подразделения. Николай Свинаров заяви, че войната в Ирак носи много пасиви на редица държави, включително и на България и допълни, че НАТО все още не е взело решение дали да се намеси в Ирак.
Афганистан ще бъде тема номер едно на срещата на върха на Алианса в Истанбул, но далеч няма да бъде най-важното, а по-скоро цялостното действие на НАТО в далечни райони на света и позицията на съюзниците, както и деликатната ситуация около Ирак, заяви професор Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб. Според него НАТО ще се ангажира с Ирак, най-малкото що се касае до обучението на иракските сили за сигурност, а за възможността НАТО да поеме командването на многонационални войски в Ирак Любомир Иванов допълни, че това ще бъде обсъждано допълнително на срещата на върха в Истанбул. Любомир Иванов заяви, че е по-добре да се концентрираме върху реформите в армията и задачите ни, свързани с НАТО, а не върху конфликтите между политическото и военното ръководство на армията.
“Един от признаците за добро управление е предсказуемостта. Очаква се в Истанбул на срещата на върха да се коментират въпросите на партньорството, организацията и новите операции в Афганистан. България би била най-силна по отношение на партньорството поради извървения от нея път за членство в НАТО”, заяви председателят на сдружение “Джордж Маршал” Велизар Шаламанов в предаването “В десетката” на бТВ. Според него поради своя уникален опит на преход България би била много полезна в Ирак, но само при присъствието на НАТО там. “Демокрацията, инфраструктурата и нов Ирак не могат да бъдат изградени без участието на пакта”, допълни Велизар Шаламанов.
В навечерието на срещата на върха на НАТО, за която в неделя ще пристигнат в Истанбул над 40 държавни и правителствени лидери, турските власти предприемат изключителни мерки за сигурност.
Експлозии съпътстваха подготовката на срещата на върха на Алианса. “Случайна” експлозия в климатична инсталация отне в събота живота на жена в хотел в турския курорт Алания.
Загиналата е турска гражданка, отседнала в хотела, уточни Анадолската агенция. Представител на местните власти съобщи, че експлозията е причинена от “изтичане на газ в климатична инсталация”.
По-рано световните агенции, в очакване на взривове по време на срещата на НАТО съобщиха за един загинал и четирима ранени при експлозия в Южна Турция. Телевизия CNN Turk, агенция Ройтерс, РИА Новости и Sky News веднага определиха експлозията като терористичен акт, като съобщиха, че при взрива е загинал атентаторът, задействал бомбата.
Експлозията в хотела в турския курорт Алания не е в резултат на терористична атака. Това съобщиха представители на местните власти пред агенция Ройтерс. По думите им взривът е причинен от изтичане на газ.
Властите потвърдиха също, че при експлозията е загинал един човек, а други четирима са били ранени. Не се съобщава дали сред тях има чуждестранни граждани.
Няколко часа по-късно нов взрив избухна на пешеходен мост в квартал Бахчелиевлер в Истанбул. Няма пострадали при експлозията, съобщи телевизия CNN Turk. Полицията е пристигнала на мястото на инцидента, преди самия взрив, след подаден сигнал за заложено взривно устройство. Бомбата е избухнала, докато полицаите са предприемали необходимите мерки за сигурност. Районът е бил отцепен. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че инцидентите в навечерието на срещата на върха на НАТО в Истанбул имат негативен ефект за Турция и бъдещето й, предаде испанската агенция Europa Press.
На въпрос дали има нова информация във връзка с бомбеното нападение в четвъртък и кой стои зад него, Ердоган отговори така: “Нямаме никаква нова информация. Съответните министри и полицаи ще направят изявление, когато сметнат за необходимо”.
Турската полиция е задържала няколко души в Истанбул, след като четирима души загинаха при взрив на бомба на 24 юни, която се счита, че е била заложена от крайно лява нелегална организация, предаде АФП.
Полицията е провела “безразборни” проверки в търговски комплекси, автогари и ж.п. гари, след като бомбата избухна в автобус на градски транспорт в четвъртък, отнемайки живота на четирима души и ранявайки 15 други, само дни преди срещата на НАТО, на която ще присъстват Джордж Буш и лидерите на още 45 страни.
Турската преса съобщи на 25 юни, че е идентифицирала предполагаемия атентатор като член на Народната революционна партия за освобождение (DHKP-C), крайно лява организация, срещу чиито членове бяха предприети координирани операции в Турция и четири други европейски страни по-рано през тази година.
Властите твърдят, че бомбата избухнала в скута на млада жена, която е пренасяла взривното устройство, и нито автобусът, нито пътниците в него са били цел.
Взривното устройство избухнало в момент, в който автобусът се приближавал към сградата на университета в града. По уточнена информация взривът е избухнал в жилищен квартал.
Часове по-рано бомба избухна в хотел “Хилтън” в турската столица Анкара, където трябваше да отседне американският президент Джордж Буш.
След експлозията в Анкара турското правителство побърза да успокои обществеността, че всички мерки за сигурност са взети по повод срещата на НАТО на високо ниво, която ще се проведе на 28 и 29-и юни в Истанбул, предаде РФИ.
Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер заяви, че е доволен от подготовката на Турция за срещата. “Турция прави всичко възможно не само, за да осигури един успешен политически диалог, но и, за да гарантира реда и сигурността по време на срещата, което е от стратегическо значение”, заяви той. Около 3500 журналисти от цял свят ще отразяват срещата на високо равнище на НАТО следващата седмица в Истанбул от пресцентъра, който се намира в сградата на Турската национална телевизия и радио, в близост до конгресния център, където ще заседават лидерите на Алианса. Пропуските са издадени от Брюксел и са с холограмен знак, което позволява тяхното разпознаване от звената по сигурността.
При операция в събота в турския град Коня бяха задържани 10 души, заподозрени във връзки с “Ал Кайда”. Вестник “Миллиет” цитира полицейски източници, според които сред заловените има и такива, които са получили военна подготовка в чужбина и са воювали в Афганистан и Босна и Херцеговина. Полицията в град Коня е започнала мащабна операция във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО в Истанбул.
По време на акцията, силите за сигурност в града са иззели и 3 пистолета, 340 снаряда, ръчна граната, както и инструкции за изработване на бомби. В същото време в Истанбул бяха заловени 40 предполагаеми терористи. Едновременно с това беше съобщено, че полицията в Истанбул задържа член на бившата Кюрдска работническа партия (ПКК), преименувана на Конгра-Гел, подготвящ терористични нападения в града, съобщи турската телевизия TRT. По случая са били задържани и четирима души, който са осигурявали подслон и храна на кюрдския бунтовник.
iaf/ndt
 


Сходни връзки

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА БУШ В ТУРЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди