изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:42 EET
БЪЛГАРСКИЯТ ТУРИЗЪМ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЕДНА ПО-ПРЕЦИЗНА ПОЛИТИКА ЗА РАЗВИТИЕТО СИ, ЗА ДА НЕ ИЗОСТАВА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР    
ТуризъмТова заяви пред журналисти изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, веднага след провеждането на Общото събрание на дружеството в събота

КОР. ПУНКТ НА НДТ В АЛБЕНА

- Г-н Станев, какви са очакванията Ви за сезон лято'2004 и какви са проблемите пред българския туризъм?

- Сезонът ще бъде средно сполучлив, средно успешен - не бих казал от най-силните, може би няма да бъде и от най-слабите, но фактът е един, че конкуренцията в Средиземноморския басейн и между държавите, които предлагат ваканционни почивки, е изключително остра. Някои от тия държави ползват помощта на държавата повече, други - по-малко. Българският туризъм се нуждае от една по-прецизна политика в областта за развитието си, за да може нашите предприятия да не изостават на международния пазар. Затова чакаме с много голямо нетърпение формирането на агенцията по туризъм - с надеждата, че тя ще свърши това, което до момента не е свършено, а именно липсата на реклама в чужбина, изграждането на нормативна основа за развитието на инвестиционния процес в България, може би за десети път повтарям - необходимостта от закон за проституцията.

- Г-н Станев, гласувахте 0.50 лв. дивидент на акция, а останалата част от печалбата - да влезе във фонд "Резервен". Какви са идеите за инвестиции след края на активния сезон лято'2004?

- В момента се работи проект на едно ваканционно селище с английска фирма в Приморско, което ще се направи и ще се реализира на два етапа - първият етап 2005 г., следващият 2006 г., с капацитет 1000 легла. Това ще бъде нещо наистина много хубаво, но решението за самото строителство все още не е взето от борда на директорите. Проектът е съвместно с английския туроператор "Фърст чойс" - един от най-големите туроператори на Великобритания. "Фърст чойс" е една от най-агресивните английски фирми, която е приела в своята политика тотално навлизане в българския туристически пазар. Тя се развива много диманично, с големи ръстове, като това е част от нейната политика. Само за Албена очакваме ръст на туристите за тази година спрямо 2003 г. около 20 % .
Ние посетихме селища на фирмата в Анталия, сега заминавам за Малага, там е най-новото й селище с арх. Владо Попов. Такова имаме намерение да изградим в Приморско. Това ще е селище, което цели наистина най-високоплатежоспособната клиентела на тази фирма. То ще е задължително категория 4 звезди, с всички екстри. За него се изисква много голяма територия - земя В Приморско, тя е не само плажна, но и един хубав горски район с наличието на няколко ресторанта, огромни басейни, прекрасни възможности за занимания на децата и с училище за футбол, спортни възможности, и изобщо това, което е една съвременна ваканция през лятото. Селището трябва окончателно да е готово за 2006 г., като инвестицията е около 20 млн. лв., а площта ще е над 100 дка, между 100 и 150 дка.
За Албена се извършва проектиране, това което е най-важното в момента - мащабно проектиране на плажната алея и центъра на комплекса, реконструкция на хотел "Добруджа", като тези неща да бъдат завършени най-късно до 2007 г. - 2008 г. Предстои ни и пълна модернизация на базара следващите години, реконструкция и модерницация на хотелите "Доростор", "Камелия", "Прага" и "Братислава".

- Докога трябва да бъдат готови малките летища, които Албена изгражда и към какъв тип туристи се насочвате?

- Изграждане на летищни площадки е точното наименование - в Приморско то вече се строи, ще бъде завършено след около 2 месеца, а за Албена в момента се прави ОВОС по изискване на РИОСВ - Варна, след като се завърши този доклад евентуално ще се вземе решение да бъде одобрено предложението за изграждането на летищна площадка и в района на Албена.
Една от причините, за да предприемем изграждането на летищните площадки е тази, че малката авиация е събитие, факт, явление на 21 век и тя е стигнала буквално своето колосално развитие в САЩ, както и в европейските страни, а навлиза вече и в България. Това ще бъде едно явление, при което самолетът се превръща в персонална машина за отделните граждани. Не че в България това ще стане до 6 месеца, но до няколко години мисля, че ще стане.

- Албена ще инвестира ли в закупуването на малки самолети повече?

- Засега не.

- Кой е най-големия ви конкурент на българския пазар от другите курорти?

- Най-големият ни конкурент са "Златни пясъци", "Слънчев бряг", въобще хотелите от цялото Черноморие. Конкуренцията е факт, съревнованието е налице. Мисля, че от това печели само потребителят.

- Споменахте, че има решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод концесията на Албена за плажа. Скорошно ли е това решение на комисията и има ли то юридическа стойност?

- Има юридическа стойност и то е категорично. Това е законен орган в България, решението й е за уеднаквяване, за създаване на еднакви условия за използване на плажовете - финансови, защото в момента се отчита че са нарушени нормалните конкурентни условия за развитие. Ние подадохме жалба в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според нас, проблемът с концесията на плажа не е разрешен и все още чакаме решението на МРРБ. Според Комисията за защита на конкуренцията, решаването на този въпрос ще стане в много близко време.
Използвани са въпроси и на други медии

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ ТУРИЗЪМ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЕДНА ПО-ПРЕЦИЗНА ПОЛИТИКА ЗА РАЗВИТИЕТО СИ, ЗА ДА НЕ ИЗОСТАВА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди