изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:30 EEST
СЪРБИЯ СИ ИЗБРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ТАДИЧ    
По света Новият президент на Сърбия е Кандидатът на Демократическата партия Борис Тадич. Борис Тадич печели 53,5% от гласовете, а неговият опонент Томислав Николич – 45,1%.


Сърбия още веднъж потвърждава ориентацията си към ЕС, сигурността и по-добрия живот за своите граждани, изтъкна новият сръбски президент.
Борис Тадич е роден в Сараево на 15.01.1958 г. Членува в Демократическата партия от самото й създаване през 1990 г., изпълнявал е длъжността вицепрезидент.

Агенция “Фокус” припомня:

Борис Тадич е роден в Сараево на 15.01.1958 г. Основното си образование и гимназия завършва в Белград. След това учи Психология във Философския факултет на Белградския университет, като специализира Социална Психология към Катедра “Клинична Психология”. Работил е в болница, преподавал е в гимназия и едновременно с това е бил радио журналист. През 1997 г. основава Център за развитие на демокрацията и става негов директор. Преподавал е Основи на политическата реклама в столичния университет. Участвал в научни проекти в Института по психология. С политическа дейност се занимава още от студентските си години. През 80-те години е бил в опозиция на режима на Милошевич, за което е подлаган на арести. Членува в Демократическата партия от самото й създаване през 1990 г., изпълнявал е длъжността вицепрезидент.
От ноември 2000 г. до юни 2001 г. е министър на телекомуникациите.

На 17 март 2003 г. оглавява Министерството на отбраната и става известен с реформите в армията, предложението за изпращане на сръбски контингент в Афганистан и опитите да приближи страната към НАТО.

След убийството на министър-председателя на Сърбия Зоран Джинджич на 12 март 2003 г. (когото придружава по време на атентата, извършен близо до сградата на правителството) заема председателския пост на Демократическата партия – изборът е извършен в Белград на 22 февруари 2004 г. на конференция на партията. Тадич побеждава съперника си Зоран Живкович, като за него гласуват 1538 от присъстващите 1851 делегати. До този момент партията 11 месеца не е имала лидер, а е управлявана от колективно ръководство. В качеството си на председател той прави чистка на няколко съмнителни личности в партията от обкръжението на Джинджич.

Председател е на Управителния съвет на две предприятия – “Поща и телекомуникации на Сърбия” и “Югоимпорт”, чийто предмет на дейност е покупко – продажба на оръжие. Владее английски и френски език. Женен е – със съпругата си Татяна имат две деца – Маша и Иван.
ИАФ/НДТ

 


Сходни връзки

СЪРБИЯ СИ ИЗБРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ БОРИС ТАДИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.65 секунди