изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:46 EEST
СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО В ИСТАНБУЛ    
По света В Истанбул започна срещата на върха на НАТО, в която участват държавни глави и правителствени ръководители на 26-те държави-членки на Алианса, предаде АФП. Те трябва да одобрят предложение за оказване на помощ при обучението на иракските сили за сигурност.


Президентът Георги Първанов участва в срещата на най-високо равнище на НАТО в Истанбул. Държавният глава ръководи българската делегация, която за първи път ще вземе участие в дейността на Северноатлантическия съвет и други висши органи на Алианса като пълноправен член.
Българският държавен глава ще вземе участие в заседанието на Северноатлантическия съвет. В дневния ред на срещата са включени следните основни кръгове от въпроси: мисиите на НАТО в Европа и в света; развитието на новите способности на въоръжените сили в светлината на рисковете и заплахите за демократичния свят; борбата с тероризма и разпространяването на оръжия за масово унищожение; партньорствата на НАТО с Европейския съюз, Русия и Украйна и други. Положението в Ирак ще е един от акцентите на срещата в Истанбул.
В състава на делегацията са министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси, министърът на отбраната Николай Свинаров, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, постоянният представител на България в НАТО Любомир Иванов и други висши представители на български ведомства.
След заседанието на Северноатлантическия съвет президентът Георги Първанов ще даде работен обяд на президентите на Албания, Македония и Хърватия. В програмата на българския държавен глава са предвидени и двустранни срещи с президентите на Грузия и Азербейджан, както и с президента на Полша Александър Квашневски и с премиера на Кралство Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро.
При откриването на срещата генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер приветства ръководителите на седемте нови страни-членки. “Това е първата среща след голямото разширяване на Алианса през 2002 година. Казваме добре дошли на държавните и правителствените ръководители на седемте нови страни-членки”, каза генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер. Той предположи, че срещата в Истанбул ще бъде първият реален мост на Алианса към новото хилядолетие, мост към различните култури, религии и цивилизации, мост към общите действия срещу новите предизвикателства пред сигурността в света.

Агенция "Фокус" припомня, че досега НАТО е провеждал срещи на върха на:

27 май 1997 г. - В Париж се провежда среща на върха, на която са установени първите отношения между НАТО и Русия;

8-9 юли 1997 г. - В Мадрид лидерите на Алианса се срещат със Северноатлантическия съвет под егидата на Евроатлантическия съвет за сътрудничество. В Мадрид НАТО покани Полша, Унгария и Чехия да започнат преговори за присъединяване и обеща, че вратата ще остане отворена и за други страни. Във Вашингтон лидерите на тези три държави за първи път заемат мястото си сред останалите членове, а Съюзът обявява инициатива, която да подпомогне другите заинтересовани страни да се подготвят за евентуално членство в бъдеще. В Мадрид лидерите на НАТО се ангажират да засилят програмата “Партньорство за мир” и пълния набор от дейности по партньорството. НАТО и Украйна подписват Харта за специално партньорство.

23-25 април 1999 г. - Във Вашингтон участниците в срещата на върха приемат първо изявление по повод насилието в Косово. Срещата се състои в изключително важен момент от съществуването на Съюза, по време на честването на 50-тата му годишнина. Българска делегация, ръководена от президента на Република България Петър Стоянов, участва в Срещата на НАТО на най-високо равнище във Вашингтон. На България и останалите страни кандидати е предложен План на действие за членство в НАТО (Membership Action Plan) и е обявена Инициативата на НАТО за ЮИЕ (South East Europe Initiative).

13 юни 2001 г. - Среща на върха в Брюксел; провеждат се консултации по предварителния Преглед на структурата на въоръжените сили;

28 май 2002 г. - Среща на върха в Рим; обсъжда се борбата с тероризма, заплахата от оръжия за масово унищожаване в ръцете на страни, подкрепящи тероризма; създаден е съветът НАТО- Русия;

21-22 ноември 2002 г. - В Прага лидерите на НАТО отправят покана за присъединяване към седем страни- България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Всички права запазени - Информационна агенция "ФОКУС"
 


Сходни връзки

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО В ИСТАНБУЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди