изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:59 EEST
ОСТАВАМЕ В ИРАК В ПОМОЩ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО    
НовиниГеорги Първанов: Българските военни ще останат в Ирак, за да подпомагат новото иракско правителство


Мисията на НАТО в Афганистан е “тест” за способността на Алианса да осъществи новата си стратегическа отговорност чрез поемане на задачи в глобален план. Това е заявил президентът Георги Първанов по време на заседанието на Северноатлантическия съвет, първото след приемането на България в НАТО, съобщиха от прессекретариата на президента. Според Георги Първанов НАТО успява в Афганистан и създаването на допълнителни Провинциални екипи за възстановяване прави по-реален и по-близък шанса Афганистан да се завърне в международната общност. Президентът потвърди ангажимента на България в ИСАФ.
По повод положението в Ирак държавният глава оцени като изключително важно постигнатото единство в Алианса. “За нас е важен ангажиментът НАТО да подпомага подготовката и обучението на силите за сигурност на Ирак и се надяваме, че ще бъдат намерени и други начини за съдействие на Временното иракско правителство”, заяви президентът. Той подчерта, че българският контингент ще остане в Ирак, за да подпомага усилията на новото иракско правителство за стабилизиране и възстановяване на Кербала.
Основен акцент в изказването си българският президент постави върху ситуацията в Западните Балкани. “За България участието в мисии на НАТО в региона е напълно естествено и ще бъде сред нашите приоритети като членове на Алианса”, каза Георги Първанов. Той подчерта, че България има амбицията и занапред да бъде важен фактор за стабилността на Балканите.
Във връзка с мисиите на НАТО държавният глава призова да се разработи и реализира цялостна стратегия на Алианса за осигуряване на необходимите за мисиите ресурси, в т.ч. и със създаването на специален фонд за тяхното финансиране.
В изказването си пред Съвета президентът Първанов изрази убеждение, че колективните начинания на Алианса трябва да бъдат подплатени с адекватни и ефективни способности. Той информира за хода на националния Стратегически преглед на отбраната и приветства решенията от Истанбул към подобряване използваемостта на въоръжените сили.


Всички права запазени - Информационна агенция "ФОКУС"
 


Сходни връзки

ОСТАВАМЕ В ИРАК В ПОМОЩ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди