изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:35 EEST
БЪЛГАРИЯ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ, НО ТЕ НЕ СЕ СПАЗВАТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ    
ОбществоПред НДТ Фабио Скричоло - представител на "Иджи" - най-голямата италианска фирма за детски обувки. Родом e от района на Флоренция, от няколко години живее в Добрич

- Г-н Скричоло, знае ли се в Италия за кандидатурата на България за членство в Европейския съюз?
- Определено се знае. Макар там ситуацията в България да не е много позната. Италианците знаят, че България и Румъния трабва да влязат в Европейския съюз.
- В какъв смисъл "трябва" - защото са готови за това или защото са част от Европа?
- Като част от Европа. При нас много се говори за Европейски съюз. Според мен, ако България не влезе в ЕС, ще е много по-зле отколкото ако влезе, макар и недостатъчно подготвена.
- Какво още трябва да направи България, за да бъде готова за членство в Европейския съюз?
- Според мен, тук има още много неща, които не са както трябва и е необходимо да се направят. Не зная обаче как ще успеете да направите всичко това в рамките на оставащите две години до членството на България в ЕС.
- Какво, според Вас, в България не е както трябва, за да търси място в ЕС?
- Не твърдя, че познавам в детайли всичко тук, в България. Но виждам елементарни неща, които трябва да се променят.
- Например?
- В Добрич виждам много спрени автомобили по тротоарите и никой не санкционира шофьорите. Не виждам кога ще бъде въведен ред в това. Също и в хигиената. Доста е мръсно. Доста неща не са както трябва.
- Да разбираме ли, че законите, съответстващи на Европейския съюз, ги има, но не се прилагат на практика?
- Закони има. Но трябва да се намери начин за стриктното им приложение. Да не остават само на хартия. Хубаво е България да влезе в Европейския съюз, но все още не всичко е както трябва.
- Значи дисциплината ни не е наред?
- Точно така. Трябва да има дисциплина. Макар да не познавам нещата тук в детайли, това, което виждам, не е хубаво. Трябва да сте наясно, че с влизането на България в ЕС, дисциплината ще трябва да се подобри.
- Какво ще донесе влизането в Европейския съюз на обикновения българин?
- Трябва да сте наясно, че не се чувства голяма разлика. Ако в Италия не беше въведено еврото, това щеше да доведе до сериозни проблеми за икономиката ни. За себе си, като обикновен човек, не виждам голяма разлика от въвеждането на еврото. Виждам, че работата върви. Има много възможности. За един обикновен човек е много по-добре, когато пътува в Европа, да използва една и съща парична единица навсякъде.
- Колко е средната работна заплата в една страна-член на Европейския съюз от създаването му, каквато е Италия?
- Средната работна заплата за един наемен работник е 800-900 евро месечно. Има сериозни разлики между заплатите на работниците и държавните служители. Например, един преподавател взема 1300-1500 евро. А минималната пенсия е 500 евро.
- Каква е безработицата в Италия?
- Не познавам някой, който иска да работи и да не може да работи. Все пак има официална безработица от 8 процента. Но в Италия не може да се види картината, която виждам тук в Добрич, когато заведенията са препълнени през деня.
- Опасяват ли се италианците като членове на ЕС от емигрантска вълна от новите страни-членки на ЕС, включително и от България и Румъния след няколко години?
- В Италия има много чужденци от различни държави. Проблемът е с емигрантите от по-бедните държави, защото те водят до увеличение на проституцията и криминалните прояви. Всички у нас се притесняват от това.
- В този смисъл, може ли да се очакват настроения у италианците срещу приемането на нови страни-членки на ЕС като България и Румъния?
- Чуват се отзиви, че с премахването на границите ще има проблеми както за увеличаване на безработицата, така и на криминалните прояви. Има партия в Италия, която не иска приемане на нови страни-членки на ЕС.
- Как преминаха изборите за Европейски парламент в Италия? Почти във всички страни от ЕС имаше евроскептицизъм.
- При нас не беше така. Гласува повече от 73 на сто от населението. Може би причината за това бяха наши вътрешни проблеми, които имаме с нашите гуверньори и желанието на италианците ситуацията да се промени.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ, НО ТЕ НЕ СЕ СПАЗВАТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди