изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:39 EEST
МОДАТА МИ ДАВА НЕЗАВИСИМОСТ И САМОЧУВСТВИЕ    
Любопитноразказва 23-годишната зеленоока красавица АНИТА КИРКОВА специално за ndtnews.hopto.org
“Рекламните очи” на джин Savoy Silver Club са притежание единствено на собственичката си, която презира раболепието пред материалните облаги

- Анита, как започна професионалната ти кариера, кой те откри за света на модата и какви бяха първите ти стъпки на модния подиум?

- Още не бях навършила 12 години, когато стъпих на сцената и започнах да дефилирам, да си служа с професионален грим, да позирам пред камери и да показвам най-доброто от себе си, за да привлека вниманието на околните. Всичко беше игра. От малка се увличах по фотографията, доставяше ми удоволствие да позирам и да подбирам дрехите, с които да отида на училище. Майка ми, която е балетен педагог и има усет за красотата и таланта, ме заведе в школа за модели, за да придобия гъвкавост и пластика, да изградя собствен стил, да развия нюх. Първата ми учителка бе манекенката Юлияна Кънчева. Започнах да получавам ангажименти за ревюта – представях предимно облекла за деца и тийнейджъри, избраха ме за лице на детска модна къща.
Работила съм в модните агенции “Каста Дива” и “Джей Моделс”. В чужбина се снимах за каталози на бои за коса и на декоративна козметика. Представях колекции с бански костюми. В модните столици Париж, Милано, Рим, Ню Йорк разбрах, че за да получиш ангажимент, е необходимо да притежаваш здрави нерви, упоритост и желязна дисциплина. Компаниите, които търсят лица за своите продукти, не робуват на утвърдени имена. Пред очите ми елитни манекенки бяха отхвърляни, а местата им заемаха непознати лица. На кастингите няма място за самочувствие - там си просто кандидат за работа. Възнагражденията, които получават манекенките извън България, им осигуряват приличен жизнен стандарт и независимост. Повечето от момичетата работят на свободна практика, сами си търсят ангажименти, редят се с часове на опашки за роли в рекламни клипове и не парадират с къщата или с автомобила си.
В България е по-изгодно манекенка да работи на свободна практика. Затова когато моден скаут ми предложи договор, ставам и си тръгвам. Отказах се да дефилирам на ревюта и да манекенствам. Това са изморителни ангажименти. Предпочитам да работя сама и срещу мен да бъде само обективът на фотографа.

- Модата ли е твоето призвание и поприще или имаш и други интереси?

- Модата е начин да придобия повече жизнен опит, да получа независимост и самочувствие. Изкушена съм от журналистиката. Бях водеща на няколко предавания по БНТ, където попаднах след конкурс, организиран от Александър Авджиев за предаването “Добро утро”. На 19 години обикалях софийските улици с микрофон и камера. По-късно отидох в екипа “Чай”, бях водеща и на предаване за цветя и флора - “Цветен магазин”. Телевизионната ми кариера започна в Нова телевизия, където през 1998 г. бях избрана да представям прогнозата за времето заедно с Деси Банова. И до днес съм нещатен репортер на списанията “Блясък” и “Максимум”.
Известно време танцувах в балет “Дива”. Когато получихме покана да се присъединим към екипа на Слави Трифонов в “Хъшове”, получих травма на крака и лекарите ме предупредиха, че трябва да сложа точка на балетните изяви. Понякога получавам покани да участвам с епизодични роли в чужди кинопродукции, които се снимат в България. Аз съм повече журналистка и актриса, отколкото фотомодел.

- Какво място заемат семейството и приятелите ти в твоя живот?

- Родена съм и израснах в София. Тук завърших гимназия, профил математика. Всичко, което постигнах, дължа на майка си, която ме научи на трудолюбие, постоянство и почтеност. Тя е много силна и борбена жена. Винаги се допитвам до нея. Имам по-малка сестра, която е републиканска шампионка по спортни танци. Гордея се с нея и се надявам, че ще осъществи мечтите си. М.г. завърших Нов Български университет - специалност “Маркетинг, реклама и бизнескомуникации”. Когато приключа със заниманията си като фотомодел, възнамерявам да се насоча към рекламата. Това е професия, която изисква комуникативност и способност за създаване на оригинални проекти. А работата като модел и участието в рекламни продукции ще са ми от полза “от другата страна на бариерата”.

- С какви развлечения запълваш свободното си време? Гримът, модните дрехи, хубавата фигура - те ли са твоето хоби?

- Откраднатите часове отдих предпочитам да прекарам със семейството си. С най-близките споделям страхове и надежди. Те ме зареждат с енергия за следващите ми изяви. Външния си вид поддържам с умерени тренировки във фитнесзалата. Но не съм спортен маниак. Обичам да танцувам, обожавам латиноритмите. Поверявам косата си на опитни стилисти, но не им позволявам да експериментират смело с нея. Придържам се към собственото си разбиране за красота и естетика.
Предпочитам спортно-елегантните дрехи. В свободното си време не използвам грим и не нося високи токчета, държа на естествената красота. Не робувам на марки облекла, но в гардероба имам дрехи на почти всички световно известни дизайнери. Предпочитам да пазарувам в чужбина, макар че не подминавам и родните модни корифеи.

- Като че ли си от малкото български манекенки, които гледат на живота от друг ъгъл?

- Посланието да се гледа на живота от друг ъгъл е определящо за мен. Оригиналността на този мотив грабна сетивата ми по време на последната моя изява - участието в рекламата на джин Savoy Silver Club. Екипът на рекламна агенция Noble Graphics, с който работя за пръв път, ме покани на кастинг. Нямах дори представа на коя част от лицето трябва да акцентирам. Явих се почти без грим, в семпъл черен тоалет. Оказа се, че търсят момиче с големи зелени очи, което да предизвиква усещане за лято и екзотика. Моите очи са сини, но от рекламната агенция ме убедиха, че трябва да ги “боядисат” зелени, за да може цветът им да се връзва с общата визия на проекта. Така станах “част” от цветния коктейл на джин Savoy Silver Club. Потопих се в море от свежест и цветна екзотика. Очите са огледало на душевността, те казват много повече от голите тела, които изобилстват на родния рекламен пазар.
Balkan Media Agency/NDT
 


Сходни връзки

МОДАТА МИ ДАВА НЕЗАВИСИМОСТ И САМОЧУВСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди