изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:33 EEST
ОЧАКВА СЕ ДНЕС САДДАМ ХЮСЕИН ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕН ПОД ЮРИСДИКЦИЯТА НА ИРАКСКИТЕ ВЛАСТИ    
По света Вероятно утре той ще се яви в съда заедно с 11 души от бившето висше ръководство на Ирак, съобщи премиерът на Ирак Ияд Алауи. Това ще бъде първата поява на Саддам пред обществеността, след като беше арестуван през декември миналата година.

Генералният секретар на ООН приветства обещанието на временното иракско правителство да изправи пред съда сваления диктатор Саддам Хюсеин. Кофи Анан подчерта, че иракчаните имат нужда да видят, "че се въздава правосъдие", предаде "Асошиейтед прес".

Очаква се днес Саддам Хюсеин да бъде предаден под юрисдикцията на иракските власти, а утре да се яви в съда, за да изслуша повдигнатите обвинения срещу него.

Саддам Хюсеин ще се яви в съда заедно с 11 души от бившето висше ръководство на Ирак, съобщи премиерът на Ирак Ияд Алауи. Това ще бъде първата поява на Саддам пред обществеността, след като беше арестуван през декември миналата година.

Най-вероятно бившият диктатор ще бъде обвинен във военни престъпления, геноцид и други престъпления срещу човечеството. Председателят на специалния трибунал Салам Чалаби заяви, че явяването на Саддам в съда ще бъде заснето за обществеността, но процесът срещу бившия диктатор едва ли ще започне по-рано от 2005 година.

Според посланика на Ирак в САЩ не е изключено преди Саддам да бъдат осъдени някои от най-приближените му съратници. Например Али Хасан ал-Маджид, наричан Химика Али, заради масовото избиване на кюрди с хичмическо оръжие в края на 80-те години.

Правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" подкрепиха факта, че Саддам Хюсеин ще бъде предаден на иракските власти. Международното хуманитарно право изисква окупационните сили да освободят всички военнопленници, когато окупацията приключи, изтъкват те.
 


Сходни връзки

ОЧАКВА СЕ ДНЕС САДДАМ ХЮСЕИН ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕН ПОД ЮРИСДИКЦИЯТА НА ИРАКСКИТЕ ВЛАСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди