изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:31 EEST
ИРАК ВЪЗСТАНОВЯВА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ    
По светаВ интервю за арабския вестник “Ашарк ал Аусат” иракският президент Гази Яуар потвърди, че иракското правителство е одобрило възстановяването на смъртната присъда след предаването на властта в Ирак, предаде АФП.


“Имахме съвещание малко след трансфера на властта, на което взехме решение за възстановяване на смъртната присъда”, съобщи Яуар, като уточни, че решението ще бъде оповестено официално в “близко бъдеще”.
Говорителят на иракското правителство Гергис Саада е потвърдил за АФП, че въпросът подлежи на обсъждане в Съвета на министрите и, че решението ще бъде оповестено днес или утре.
Бившия главнокомандващ на Централното американско командване (Centcom), генерал Томи Франкс, наложи мораториум върху смъртното наказание малко след началото на войната срещу бившия режим през април 2003 г.
След залавянето на Саддам Хюсеин през декември 2003 г. ООН и ЕС категорично се обявиха против смъртното наказание.
“Смъртната присъда по време на новия режим няма да прилича на тази от времето на Саддам Хюсеин. Тя ще бъде прилагана при кражби, убийства и посегателства върху сигурността на страната, терористични действия”, отбеляза Яуар.
Иракските лидери са се договорили също така да бъдат помилвани тези, чиито ръце “не са изцапани с иракска кръв, не са обвинени в тероризъм и не са участвали в действия, които вредят на иракския народ”.
Третото решение се отнася до прилагането на закон за “национално спасение”, който няма да е толкова репресивен, но ще предвижда строги наказания за лица, обвинени в терористична дейност.
Агенция “Фокус” припомня, че по-рано днес иракският министър на правосъдието Малик Дохан ал Хасан заяви в интервю за италианския вестник La Repubblica, че Саддам Хюсеин ще бъде осъден на смърт, ако бъде признат за виновен по обвиненията, които са му предявени
“Ако доказателствата потвърдят тежестта на извършените престъпления, Специалният съд ще има право да произнесе смъртна присъда (...). За престъпления срещу човечеството, геноцид и използване на химически оръжия е възможно да бъде постановена най-тежката присъда”, отбеляза министърът.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ИРАК ВЪЗСТАНОВЯВА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди