изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:12 EEST
ЗОПЧАТ СКАНДАЛИТЕ КАК И ЗАЩО ДА БЪДЕ УБИТ САДДАМ ХЮСЕИН    
По светаИракски министър е заплашил със смърт адвокатите на Саддам Хюсеин


Иракските съдебни власти са нелегални, обявиха адвокатите на Саддам Хюсеин малко след новината, че бившият иракски президент е преминал под иракска юрисдикция, предаде АФП.
“Съдебните власти са нелегални, също както и временното иракско правителство, което е признато единствено от САЩ”, е съобщил за АФП адвокат Мохамед ал Рашдан, ръководител на колективната защита на Саддам Хюсеин.
“Ние сме адвокати и се придържаме към закона. Въпреки резервите по отношение на иракското правосъдие, ние ще пристигнем в Ирак, за да защитаваме Саддам Хюсеин”, подчерта Рашдан, който се завърна от Йордания след посещение в САЩ.
Рашдан съобщи също така, че иракските власти отказват да осигурят на адвокатите достъп до Ирак.
“Не е достатъчно иракското правителство да казва, че спазва закона. Ако искат правосъдие, иракските лидери не трябва да се страхуват от пристигането ни в Ирак. Всичко, което чуваме са смъртни заплахи, така че ще настояваме за международна защита”, подчерта адвокатът. Според неговите думи, един от адвокатите е бил заплашен от иракския министър на правосъдието по телефона, че ако адвокатите пристигнат в Ирак ще бъдат не само убити, но и “нарязани на парчета”. “Няма нищо подобно”, на свой ред е заявил министърът за АФП.
“Това, което казах беше, ако искате да защитавате Саддам Хюсеин, ще трябва да дойдете в Ирак и да посетите първо масовите гробове”, е казал министърът.
Защитата на Саддам Хюсеин е съставена от 9 адвокати, единият от които е американец. Адвокатският екип неведнъж обвини САЩ, че възпрепятстват свиждане с обвиняемия и дори на 9 юни заплаши, че ще съди американското правителство. Адвокатите изпратиха писмо за помощ от Международния комитет на Червения кръст.

По-рано днес Европейският съд за правата на човека отхвърли молбата на адвокатите на Саддам Хюсеин обвиняемият да не бъде предаван на иракското временно правителство, предаде АФП.
Адвокатите на обвиняемия са настояли съдът в Страсбург да забрани на Великобритания ( в качеството й на страна-членка от многонационалните сили в Ирак ) да помага, да дава съгласие или да взема конкретно отношение по какъвто и да е повод в действия по предаването на ищеца под иракска юрисдикция, тъй като иракското правителство не е потвърдило със съответните доказателства, че той няма да бъде осъден на смърт. Адвокатите са се позовали на член 2 (право на живот) и 3 (забрана на мъчения и унизителни изтезания) от Европейската конвенция за защита на човешките права, както и на член 1 от протокол №6 от конвенцията, който забранява смъртната присъда в мирно време и на член 13, който отменя смъртното наказание при каквито и да е обстоятелства.

Бившият иракски лидер Саддам Хюсеин беше предаден на иракските власти по-рано днес, предаде Sky News. Той вече не е военнопленник, предаде CNN. Местонахождението на Саддам Хюсеин не беше обявено. Според някои твърдения той се намира в Йордания, но подробности не се съобщават. Знае се само, че засега Саддам Хюсеин и останалите 11 души, които ще бъдат съдени заедно с него, ще останат в американски затвори.
Съдебният процес срещу бившия иракски лидер Саддам Хюсеин ще бъде частен и открит и ще бъде предаван пряко по телевизията и радиото, предаде РБК. Това заяви днес новият съветник на Ирак по национална сигурност Мувафак ал Рубаи. По думите му, на Саддам Хюсеин няма да бъде позволено да превърне съдебната зала в политическа сцена, като покани за свидетели хора като Джордж Буш и Тони Блеър. Мувафак ал Рубаи не изключи също вероятността Саддам Хюсеин да бъде осъден на смърт.
Бившият иракски президент Саддам Хюсеин ще бъде осъден на смърт, ако бъде признат за виновен по обвиненията, които са му предявени – това заяви иракският министър на правосъдието Малик Дохан ал Хасан в интервю за италианския вестник La Repubblica.
“Ако доказателствата потвърдят тежестта на извършените престъпления, специалният съд ще има право да произнесе смъртна присъда (...). За престъпления срещу човечеството, геноцид и използване на химически оръжия е възможно да бъде постановена най-тежката присъда”, смята министърът.
Говорителят на иракското правителство Гиргис Саада заяви по-рано днес, че бившият иракски президент Саддам Хюсеин ще бъде изправен в четвъртък пред съда, след като премине под иракска юрисдикция.
Председателят на специалния иракски трибунал за военни престъпления Салам Чалаби заяви на свой ред по-рано днес в интервю за CNN, че срещу Саддам Хюсеин, ще бъдат повдигнати 12 обвинения. По думите му бившият иракски диктатор ще бъде обвинен в престъпления срещу човечеството, както и във военни престъпления, извършени за 24 години управление.
Сред основните обвинения срещу Саддам Хюсеин са използването на химическо оръжие срещу населението на кюрдския град Халабджа през 1988 г., при която загинаха 5000 кюрди. Най-вероятно той ще бъде съден и за масови убийства въз основа на откритите след свалянето му гробове, в които са погребани над 300 000 репресирани кюрди и шиити, престъпления по време на 8-годишната война срещу Иран в периода 1980-1988 г., нахлуването в Кувейт през 1990 г. и кървавото потушаване на въстанието на шиитите през 1991 г.

Агенция “Фокус” припомня:

Садам Хюсеин е заловен след дълго преследване на 13 декември 2003 г. в скривалище в Ад Даур, на 15 км южно от родния му град Тикрит. По непотвърдени данни той е издаден от жител на Тикрит, след като САЩ обявяват награда от 25 млн. долара за информация за бившия иракски диктатор. По-рано САЩ платиха 30 млн. долара на човека издал синовете му Удай и Кусай.
Операцията по задържането на Саддам с кодово име "Червена зора" е осъществена от войници от Четвърта американска пехотна дивизия. Според саудитския вестник „Ер Рияд" при залавянето на Саддам е използван упойващ газ. С него са обработени няколко квадратни километра от района на скривалището му, а въздействието на газа е усетено и от местните жители. При залавянето си бившият диктатор не оказва съпротива. Веднага е подложен на медицински преглед, който установява, че Хюсеин не е ранен и е в добро здраве, а ДНК тестът установява със сигурност самоличността му. На следващия ден залавянето му е публично обявено. Показани са видеокадри на маскирания с изкуствена брада Саддам Хюсеин. На тях се вижда как бившият иракски президент се подлага на обстоен преглед на зъбите, очите и пръстовите отпечатъци. По-късно президентът Буш произнася реч, в която заявява, че срещу Саддам ще се проведе справедлив процес. Хюсеин ще бъде разследван за използване на оръжия за масово поразяване, поддръжка на международния тероризъм и присвояване на държавни средства.
Първият разпит на Садам Хюсеин се провежда на летище в Багдад. Той категорично заявява, че Ирак не притежава оръжие за масово унищожение, като добавя че САЩ са измислили обвинението, само за да имат повод за война. Хюсеин обяснява отказа на правителството си да допусне международни инспектори до съмнителни места в Ирак с аргумента, че хората от бившето ръководство не са искали външни лица в президентските обекти, които да се месят в частния им живот.
На 9 януари 2004 година САЩ признават официално Саддам Хюсеин за военнопленник, което означава, че той ще бъде третиран според Женевската конвенция.
Към края на същия месец представители на Международния комитет на Червения кръст го посещават с разрешението на американските части в Ирак. Те са му направили психологическа експертиза и са взели писмо, което да предадат на семейството му. Съгласно Женевската конвенция Червеният кръст няма право да прави коментар за състоянието на Саддам Хюсеин, нито да разкрие точното му местонахождение в Ирак. Мнението на организацията трябва да бъде изложено, както в други подобни случаи, директно на коалиционните сили.

През февруари 2004 г. става ясно, че диктаторът ще бъде съден от иракски трибунал, съставен от иракчани, който ще започне работа през ноември. Съставът на съдийската комисия, която ще води процеса срещу бившия президент на Ирак, е избран на 20 април 2004 г. Съдебният орган се състои от генерален директор, седем съдии и пет прокурора. Имената на съдиите и обвинителите за процеса срещу Саддам Хюсеин ще бъдат пазени в тайна, за да не бъдат преследвани от привържениците на бившия режим. Комисията ще се оглавява от адвокат Салам Чалеби. Бюджетът на трибунала възлиза на 75 милиона долара за периода 2004 г.и 2005 г. Междувременно съдиите и прокурорите трябва да минат специална подготовка по международно право, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Трибуналът ще повдига обвинения и срещу водещи активисти на партията на Саддам - БААС.
Междувременно е обявен и адвокатът, който ще защитава Саддам на процеса. Това е френския адвокат Жак Вержес. Вержес е един от най-скандалните френски адвокати и е известен с прозвището си „адвокат на дявола". Той е защитник на бившия иракски вицепремиер Тарик Азис, а в родината си е защитавал началника на Гестапо в Лион по време на германската окупация, Клаус Барби, Слободан Милошевич, Карлос Чакала и други терористи от германската фракция "Червена армия".
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ЗОПЧАТ СКАНДАЛИТЕ КАК И ЗАЩО ДА БЪДЕ УБИТ САДДАМ ХЮСЕИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди