изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:26 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НДСВ-ДПС НЕ СА СЪГЛАСНИ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

51 000 подписа събраха жителите от Врачанския край в защита на АЕЦ "Козлодуй". Подписката бе връчена на депутатите в НС. В нея се

настоява за референдум за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ. Лидерът на врачанските социалисти Димитър Гъндев обяви пред медиите, че мотивите за закриването на АЕЦ са чисто политически и евродепутатите-наблюдюдатели обясняват спирането с икономически и лобистки интереси на някои европейски страни. В пленарната зала депутатите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за дебат по въпроса за референдум за АЕЦ "Козлодуй". Единствено левите депутати са противници на спирането на двата реактора, а управляващите са категорични, че евентуален референдум би блокирал и забавил присъединяването на България към ЕС. Темата за референдумите стана повод и за скандали в царската парламентарна група. Още на 16 юни депутати от Новото време се опитаха да прокарат своя законопроект за референдумите. И на вчерашното редовно заседание той не успя да попадне в седмичната програма. Нововремците се опитаха да прокарат Избирателния кодекс и закона за концесиите, но безуспешно.
Премиерът Симеон Сакскобургготски заяви пред репортери за законопроекта на нововремци: ”Той отдавна витае в пространството и е нещо много хубаво и положително”. Така царят-премиер открито им заяви, че още "не му е дошло времето".
Тема на ПС на жълтите бе бюджет-2005. Премиерът заяви пред журналисти, че “бюджетът няма да бъде много социален, защото има много ограничения, които са отвъд възможностите на кабинета”. А по въпроса за референдума за спирането на двата реактора преди или след членството на България в ЕС, той сподели типично в неговия стил, че “това са интересни опции”.
Нововремците са категорични, че в знак на протест няма да подкрепят бюджет-2005.
В пленарната зала депутатите приеха на първо четене законпроекта за защита против домашното насилие. Глоба от 200 до 2000 лв. ще бъде наложена на всеки съпруг решил да зашлеви шамар на съпругата или детето си. На насилника може да бъде поискана дори и наказателна отговорност. Депутатите дефинираха и що е това домашно насилие. Това е акт или заплаха за извършването на физическо, психологическо или сексуално насилие. Домашно насилие се счита и ограничаването на личната свобода. Тук потърпевши са не само лицата, свили семейно гнездо, но и тези, които имат интимни отношения, т.е. така наречените любовници. Законопроектът включва възможност насилникът да бъде отстранен от фамилното жилище. Може да му бъде наложена забрана дори да приближава до жертвата. За него се предвижда и специална терапия, т.е. ще бъде задължен да посещава специализирана програма.

В пленарната зала бе приет и закон за защита на свидетелите в наказателното производство. Депутатите приеха, че може да се промени дори самоличността им като крайна мярка. За важните свидетели по наказателно дело се полага специална охрана и защита. Те могат да бъдат премествани в чужда държава, докато трае процесът. Според вносителите новият закон ще помогне в борбата с организираната престъпност, като осигури безопасност на важните свидетели в наказателното производство. С приемането на законопроекта ще стартира Програма за защита на застрашеното лице. Осигурени са и първите 200 000 лева от бюджета. За първи път в България се приема подобен закон, копиран изцяло от американското правосъдие.
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ НДСВ-ДПС НЕ СА СЪГЛАСНИ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди