изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:46 EEST
ПРОДЪЛЖАВАТ СРАЖЕНИЯТА ОКОЛО ДВОРЕЦА    
Общество Изненадващо вчера ведомството на културния министър Божидар Абрашев оттегли иска си за заличаване на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" като собственик на Ботаническата градина и за отнемане на правото на управление върху имотите.

СУ поддържа дендрологичната колекция на територията на "Двореца", разположена върху 61 490 дка. В Ботаническата градина се отглеждат 2 500 растителни вида. Тук е най-старата на Балканите магнолия, най-старата метасеквоя и втората по рода си в света колекция от едроразмерни кактуси - около 600 вида. След оттеглянето на иска, делото в Районния съд в Балчик вчера бе прекратено. Този акт на Минисетрството на културата се тълкува от запознати с кавгите около "Двореца" юристи като подозрителен. Предполага се, че причината може да е влизането в сила на новия проект за устройствен правилник на МК за "Двореца", което не може да се случи при наличие на висящи дела. Припомняме, че, според същия този проект, в "Двореца" трябва да бъдат построени 59 двуетажни къщички, три басейна, амфитеатър с 1000 места, три тенискорта, спортно-развлекателен център, винарна, лозов масив. В проекта юридическото лице СУ не фигурира и на практика Ботаническата градина се заличава.
Още по-изненадващо, след като бе оттеглен съдебният иск, вчера стана ясно, че директорът на "Двореца" Тошко Гяуров е издал заповед - 68/30.06.2004 г., с която на практика се отстранявал СУ "Св. Кл. Охридски" от територията на "Двореца". В нея се казва: "незабавно преустановете всякакви мероприятия, предприети на територията и без мое писмено съгласие да не се предпремат каквито и да е дейности и достъп до комхлекса. Поддържането на парковете и градините на територията на архитектурния комплекс "Двореца" се извършва само от упълномощени от мен лица. Всякакви ваши действия в нарушение на горепосочената заповед ще са самоуправни. За поддържане на територията на комплекса ще се грижи Лесотехнически университет."
Припомняме, че по последни данни, над 40 000 души са подкреполи подписката срещу унищожаването на безценни растителни видове в Ботаническата градина в Балчик. Над 3000 учени, български и чуждестранни гости са записали името си в подписката. Подкрепили са ги по Интернет още 39 700 души. Експерти предупредиха, че ако не се прекрати безсмислената сеч, няма да остане нищо от растителните видове, отглеждани и съхранявани вече над 50 години в резиденцията на румънската кралица Мария. Под заплаха е и колекцията от кактуси, която съперничи на кралската градина в Монако. Във връзка с реализацията на новия проект на ведомсдтвото на Божидар Абрашев за превръщане на "Двореца" в курортен комплекс, от община Балчик заявиха, че трябва експерти от "Геозащита" да се произнесат дали може да се извършва такова строителство в района, който се характеризира със свлачищни процеси. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОДЪЛЖАВАТ СРАЖЕНИЯТА ОКОЛО ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди