изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:20 EET
ПО КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ В ЕВРОПА    
ОбразованиеМеждународен семинар "Образование за всички" ще се проведе от 5 до 9 юли във Варна. По този повод НДТ ви предлага разговор с директора на колежа в Добрич към ШУ "Епископ К. Преславски" и директор на Центъра за педагогически изследвания доц. д-р Славка Славова

- Доц. Славова, разкажете повече за първото издание на международния семинар "Образование за всички".
- Международният семинар "Образование за всички" се провежда от Министерството на образованието и науката чрез неговия представител - Националния институт по образование, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" чрез Центъра за педагогически изследвания и под патронажа на две фондации - "Семейство Увалиеви" - София, и "Пожизнено познание" - Пловдив. Международният семинар е естествено продължение на по-мащабния семинар, свързан със световното движение "Образование за всички", който започва днес в резиденция "Бояна" и е посветен на квалификацията на учители от Балканските държави. Виждате, че става дума за естествено продължение на едно крупно събитие от световен мащаб.
Конкретно този международен семинар, който ние организираме във Варна от 5 до 9 юли, е свързан с още нещо - той е посветен на петата годишнина от създаването на Центъра за педагогически изследвания на Шуменския университет и аз - като директор на този Център, имам амбицията международният семинар да се превърне в традиция, да се провежда ежегодно, за да даде възможност на много млади хора да имат научни контакти, а също така да има къде да публикуват своите научни изследвания.
- От кои държави ще има участници?
- Имаме доста добро присъствие на наши колеги от други държави. Веднага ще спомена, че важен гост и участник ще бъде проф. Соня Руув-Увалиева, добре позната и на добричката общественост. Това е съпругата на Петър Увалиев. Тя е представител и на фондация "Семейство Увалиеви". Може би, интересен нюанс е това, че на 9 юли в Добрич ние ще открием образователния център "Петър Увалиев". На семинара ще присъстват също и други наши колеги от Обединеното Кралство, ще имаме представител на Гърция - проф. Терзис, от Сърбия, Хърватска, Република Македония. За моя радост, имаме над 180 доклада от всички университети и техни подструктури в България.
- Какво по-точно включва програмата на семинара?
- Работната програма е доста натоварена, защото на 5 юли акцент е поставен на пленарните доклади, които ще бъдат изнесени от двама представители на двата основни центъра - Националния институт по образование, от неговия директор ст.н.с.д-р Росица Пенкова, и Центъра за педагогически изследвания, от проф. Румяна Йовева. След това ще има презентация на издателствата на Националния институт по образование и Шуменския университет. На 6 и 7 юли ще бъдат кръглите маси. Те са пет и са доста обхватни - "Предучилищно и начално училищно образование", "Средно професионално и специално образование", "Висше образование и учене през целия живот", "Квалификация на учителите и продължаващо образование" и "Икономика и управление на образованието". На международния семинар ще се проведе и отчетна сесия на Центъра за педагогически изследвания на Шуменския университет, като ще бъдат отчетени дейностите на научните лаборатории "Койчо Славов", "Игор Бистри", "Петър Увалиев" и "Дидактика на висшето образование". На 8 юли предвиждаме малка културна програма и на следващия ден ще бъде закриването на семинара със силен акцент в Добрич за откриване на образователния център "Петър Увалиев", което ще се състои от 10 ч . в библиотека "Дора Габе".
- Чия е инициативата за създаване на образователния център и какви ще бъдат неговите функции?
- Този образователен център се създаде благодарение основно на инициативата на фондация "Семейство Увалиеви", на Педагогическия колеж в Добрич и на предишното ръководство на града в лицето на тогавашния кмет Лъчезар Росенов и зам.-кмета по образование Любомир Сивков. Но тъй като техният мандат приключваше, се случи така, че двата кметски екипа са силно обвързани. Едните - с предварителните процедури по създаването, а вторите - с процедурите на самото откриване. Всъщност, договорът между трите институции вече е подписан - между г-жа Детелина Николова - кмет на община Добрич, колежа в мое лице и отстрана на фондацията - проф. Увалиева. Този център ще има за задача да разпространява и осигури възможности на младите хора от Добрич и областта да контактуват с други млади хора от европейската общност, да се образоват. Центърът ще има за цел също провеждането на квалификационни курсове по английски език и компютърна грамотност и провеждане на много културни мероприятия.
Аз се надявам, че тези три институции ще могат да изпълнят своите задължения, които донякъде се състоят и в създаването на един богат фонд. В момента ние обработваме част от библиотеката на Петър Увалиев. Част от книгите пристигнаха, очакваме още.
- Предполагам, че ще има стабилно добричко присъствие на семинара...
- В семинара ще участват всички преподаватели от колежа в Добрич, които са и сътрудници на центъра за педагогически изследвания. Може би, на читателите ще бъде интересно да научат, че Центърът се намира в Добрич, а не в Шумен. Той има доста богата библиотека, добре оборудвани компютри, снабдени с Интернет и т.н.
Извън колежа са поканени учители и директори на училища от Добрич, г-н Нейчо Нейчев, началник на отдел "Образование и младежки дейности", който ще изнесе доклад, и, разбира се, много наши дипломанти и докторанти, които в момента са учители в Добрич. Така че, виждате едно доста солидно представителство - поне 45 доклада от общо 180 ще са от Добрич.
- Според Вас, какви ще бъдат ползите от този семинар, който се очертава да бъде доста мащабно събитие?
- Преди всичко мисля, полза е това, че колегите ще имат възможност да обменят интересни идеи за развитието на образованието във всички негови направления. Може би, това е най-важното. Второ, мисля, че те ще приемат идеята този семинар да се превърне в ежегоден и така ще даде възможност за установяване на по-трайни контакти между колегите от различните висши училища и заедно с това ще се сформират съвместни екипи за работа.
Не на последно място, този международен семинар ще има за цел да популяризира пред други държави това, което се прави в България. Защото смея да твърдя, че ние нямаме нужда да влизаме в Европа по отношение на образованието. Ние много отдавна сме в Европа и сме една от водещите държави по качествено и добро образование. По-скоро мисля, че има Европа какво да научи от нас, особено в сферата на средното и висше образование.
 


Сходни връзки

ПО КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди