изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:04 EET
ТЪРГОВЦИ ОЧАКВАТ ДО 1 МИЛИОН ТОНА ИЗНОС НА ПШЕНИЦА    
ИкономикаОт новата реколта хлебна пшеница може да бъдат изнесени между 500 хил. и 1 млн. тона, ако няма проблеми с жътвата, заяви председателят на Асоциацията на търговците на зърно и зърнени продукти Радослав Козаров, предаде в. "Дневник".

Министерският съвет вчера премахна забраната за износ на зърно от началото на юли, което е месец по-рано от планираното. Тя се наложи след миналогодишната жътва заради слабата реколта. Козаров очаква от започналата нова жътва да бъдат прибрани между 2.7-3.5 млн. тона хлебно зърно, като количествата зависят от климатичните условия. Той се надява средният добив да надхвърли 300 кг от декар.
Вътрешното потребление на хлебна и фуражна пшеница възлиза на 2.3-2.4 млн. тона. Прогнозите на Министерството на земеделието и горите са за реколта от около 3 млн. тона. От климатичните условия ще зависи качеството на пшеницата и съответно цените. Заради липсата на досатъчно слънце през пролетните месеци глутенът може да не е висок и да се окаже недостатъчен за производството на качествено брашно, каза Радослав Козаров.
За разлика от миналогодишните нулеви добиви в Добруджа сега прогнозите на производителите са оптимистични.
Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Димитър Катранджиев се надява в региона добивите да достигнат 400 кг от декар. Като цяло за страната той очаква реколта от 3 млн. тона.
Песимистичната прогноза на изпълнителния директор на Софийската стокова борса (ССБ) Христо Миленков е за същите количества. Според него реалистичната е за 3.2 млн. тона. На борсата вече има предложения за покупка на хлебно зърно от новата реколта на цена 170 лв. за тон без ДДС. Сделки обаче няма, тъй като не се предлагат количества, обясни Миленков.
Той твърди, че българските цени ще бъдат зависими от международните. Миленков обясни, че българските търговци нямат предложения за износ на по-висока цена от 104 евро за тон FOB.
При такава ситуация цените на производителите не могат да бъдат по-високи от 81 евро за тон, смята той. Докато кооперации вече заявиха, че няма да продават под 200 лв. за тон (около 102 евро).
В момента интервенционната цена на ЕС е 101.51 евро за тон. На борсите във Франция търговията е на 118-119 евро за тон FOB, докато в Будапеща на 103-104 евро за тон, показват данните на ССБ. Държавната фирма в Украйна е обявила цена от близо 120 евро за тон за изкупуване на висококачествена пшеница от новата реколта. Руската интервенционна агенция пък предлага 112-113 евро за тон.
 


Сходни връзки

ТЪРГОВЦИ ОЧАКВАТ ДО 1 МИЛИОН ТОНА ИЗНОС НА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди