изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:19 EEST
ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
Европейски съюзПреговорни глави от преговорите на България за членство в ЕУвропейския съюз - 1-15



ГЛАВА 1 - СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ

отворена през 05/2001 и затворена през 06/2002

Свободното движение на стоки е един от крайъгълните камъни на вътрешния пазар. Принципът на свободното движение на стоки изисква наличието на обща регулативна рамка, която да гарантира, че продуктите могат да се движат свободно от една част на Европейския съюз (ЕС) до друга по същия начин, по който биха се движили в границите на отделните държави. Това означава, че основните технически стандарти, сертификацията на продуктите и метрологичните им параметри трябва да се регламентират на европейско ниво. Изискванията в това направление са насочени към две основни групи продукти: продукти, за които са възприети общи хармонизирани стандарти, и продукти, за които няма такива. По отношение на продуктите в нехармонизираната група ръководният принцип е, че ако продуктът може да бъде продаден легално на пазара на една от държавите в ЕС, той може да бъде продаден във всички останали държави, членуващи в него. Освен че трябва да въведат в националното си законодателство законодателството на ЕС в тази област, държавите-кандидатки трябва да създадат и необходимата административна рамка, за да гарантират прилагането му. В много случаи това налага дълбока реформа както на законодателство в областта на продуктите, така и на административните традиции, почиващи на досега действалите национални преференции и форми на контрол.

ГЛАВА 2 - СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА
отворена през 10/2001 и затворена през 06/2002


Чрез системата на взаимно признаване Общността се стреми да не пречи на гражданите си да поемат и упражняват регламентираните професии, като приема принципа, че човек, който е напълно квалифициран да упражнява регламентирана професия в една държава-членка, трябва да има правото да извършва това навсякъде другаде в Общността. Съществува координация на системите за обучение по специалността архитектура и по някои специалности в областта на здравеопазването, която допринася за улесняване на взаимното признаване. Гражданските права обхващат правото на гласуване и правото на пребиваване. С първото ЕС гарантира на всички свои граждани правото да участват активно в неговия политически живот. Специални директиви регламентират процедурите, приложими към изборите за централна и местна власт. Правата на пребиваване, първоначално валидни само за работниците, са делегирани вече и на неактивното население, а прецедентното право (като напр. издаденото във връзка със студентите съдебно постановление GRAVIER) гарантира, че се премахват всички предпоставки за дискриминация. Специални регламенти осигуряват и координация на системите за социално осигуряване в рамките на ЕС. Двугодишен период, през който настоящите държави-членки ще прилагат национални мерки към новите държави-членки. След изтичането му ще се осъществят два прегледа: единият автоматично в края на втората година и втори – последващ, по искане на новата държава-членка. Преходният период ще приключи след 5 години, но може да бъде продължен за нови 2 г. за онези държави-членки, в които са налице сериозни нарушения на трудовия пазар или съществува заплаха от подобен проблем;
Защитни мерки могат да бъдат прилагани до края на седмата година.


ГЛАВА 3 - СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА УСЛУГИ

отворена през 03/2001 и затворена през 11/2001

Достиженията на правото на Общността, разглеждани в настоящата глава, се отнасят за свободата на предоставяне на услуги, а също и за следните финансови услуги: банково дело; застрахователно дело; услуги, свързани с инвестиционната дейност и пазарите на ценни книжа.
Очертават се минималните изисквания спрямо отделните институции, които да им позволят да създадат еднакъв за всички тях минимален стандарт, основан върху следните принципи: минимална хармонизация на разрешителните режими и на изискванията за надзор, вътрешнодържавен контрол, единно лицензиране и взаимно признаване на националните стандарти за надзор. Те се съдържат в следните директиви: директива за защитата на личните данни и свободното движение на подобни данни; директиви за свободата на учредяване и свободата на предоставяне на услуги от страна на занаятчии, търговци и земеделци; директива за самонаетите търговски представители; директиви за информационното общество, касаещи предоставянето на информация в областта на техническите стандарти, регламенти и правила, както и правната защита на услугите, които подлежат на условен достъп.

ГЛАВА 4 - СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА КАПИТАЛИ

отворена през 11/2000 и затворена през 07/2001

Член 56 на Договора за създаване на Европейската общност забранява всякакви ограничения върху движението на капитали както между държавите - членки, така и между държавите-членки и трети страни. Въпреки това държавите-членки могат да запазят известни ограничения спрямо държави извън ЕС. Дефиницията за свободно движение на капитали обхваща трансграничните плащания и преводи на средства, но и много други дейности, като например - прехвърлянето на собственост върху активи и задължения, каквито са инвестициите във фирми и недвижимо имущество или портфейлните инвестиции. Освен това главата обхваща и платежните системи, предимно в частта на двете директиви за трансгранични трансфери на кредити и за разплащания, както и директивите за предотвратяване прането на пари. Няколко държави-кандидатки поискаха и получиха правото на преходни периоди за правото на чужденци да инвестират свободно в недвижимо имущество. Особено внимание се отдава и на правилното изпълнение и прилагане на директивата за предотвратяване прането на пари.


ГЛАВА 5 - ДРУЖЕСТВЕНО ПРАВО

отворена през 11/2000 и затворена през 06/2001

Разглежданите в тази глава достижения на правото на Общността обхващат много и различни законодателни области: дружественото право в най-строгия смисъл на това понятие, като например - директивите за публичното оповестяване самоличността на лицата, упълномощени да представляват дадено дружество, неговото финансово положение, набирането, поддържането и промяната на капитала на търговските дружествата, счетоводното право, защитата на правата върху интелектуална и индустриална собственост, както и регламента, заместил Брюкселската конвенция за юрисдикцията и признаването на съдебни решения по граждански и търговски дела и Римската конвенция за правото, приложимо към договорните задължения. Основните въпроси, разглеждани в тази глава, са: Защита на правата на индустриална собственост за фармацевтични продукти в рамките на разширения съюз; Приложение на правата за интелектуална собственост и по-конкретно борбата срещу пиратството и фалшификацията; Търговската марка на Общността в случаите, когато Съюзът е предложил автоматично приложение на съществуващата търговска марка на територията на държавите-кандидатки.


ГЛАВА 6 - ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА КОНКУРЕНЦИЯ
отворена през 03/2001 и затворена през 06/2004






Достиженията на правото на Общността във връзка с конкуренцията се базират на държавните монополи от търговски характер, правила, приложими към предприятията, публични предприятия и предприятия със специални или изключителни права и правила, приложими към държавната помощ, които са регламентирани в Договора за ЕО, както и на Договора за Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) поради изтичането му през 2002 г. Контролът върху сливанията се осъществява на базата на Регламент 4064/89 на Европейската общност за сливанията (с изменения). В областта на държавната помощ част от европейското право се разглежда и в други глави, предимно главите за транспорта, селското стопанство и риболова. Директивите на Комисията, отнасящи се до сектора на енергетиката, транспорта, телекомуникациите и информационните технологии, също се разглеждат в рамките на съответните глави.
За да прецени способността на държавите-кандидатки да спазват изискванията на достиженията на правото на общността в областта на конкуренцията и да издържат на конкурентния натиск на вътрешния пазар Комисията наблюдава доколко предприятията в държавите кандидатки са в състояние да функционират в среда, подобна на тази в Общността.


ГЛАВА 7 - СЕЛСКО СТОПАНСТВО
отворена през 03/2002 и затворена през 06/2004

Главата за селското стопанство е най-голямата от главите по преговорите. С изключение на ветеринарното и фитосанитарното законодателство тя се състои предимно от регламенти. Това означава, че законодателството на ЕС ще бъде пряко приложимо към държавите-кандидатки от момента на присъединяването им и затова няма да има нужда те да го въвеждат в националното си законодателство. Главата обхваща следните основни области: Въпроси от хоризонтално естество: Гаранция и указания; Търговски механизми; Политика за качеството; Биологично земеделие; Мрежа данни за селскостопанската наличност; Държавни помощи. Обща организация на Общия пазар по продукти: Полски култури; Зърнени култури, маслодайни култури и растения за добив на белтъчини; Нехранителни обработени зърнени култури, нишесте, заместители на зърнена основа; Захар; Влакнодайни култури. Специализирани култури: Плодове и зеленчуци; Вина и алкохол; Банани; Зехтин; Тютюн. Животински продукти: Мляко и млечни продукти; Говеждо месо; Овче месо; Свинско месо. Развитие на селските райони. Ветеринарно законодателство: Контролна система на вътрешния пазар; Идентификация и регистрация на животните; Контрол на външните граници; Контролни мерки във връзка с болестите по животните; Животинско здраве - търговия с живи животни и животински продукти; Обществено здравеопазване; Грижа за животните; Зоотехническо законодателство. Фитосанитарно законодателство: Вредни организми; Качество на семената и посадъчния материал; Права върху растителните сортове; Продукти за растителна защита/пестициди; Изхранване на животните.


ГЛАВА 8 - РИБНИ КУЛТУРИ
отворена през 03/2001 и затворена през 06/2001


Основните разглеждани въпроси във връзка с тази глава са административният капацитет, както и определени конкретни искания, поставени от отделни държави-кандидатки по отношение на включването на допълнителни видове в Регламента за организацията на Общия пазар или по отношение на определянето на специфични режими на управление на конкретни води. Достъпът до ресурси ще бъде определен в края на преговорите въз основа на общите принципи и на обща методология, които се договарят със страните кандидатки на настоящия етап.
Достиженията на правото на Общността по отношение на тази глава се състоят от регламенти, които не изискват въвеждане в националното законодателство. Независимо от това държавите кандидатки се насърчават да започнат да ги въвеждат още преди присъединяването си, първо, за да подготвят своите администрации и риболовни дружества за участие в Общата политика на ЕС в областта на риболова и, второ, за да осигурят изпълнение на изискванията надостиженията на правото в общността от момента на присъединяването си. Отчита се и участието на държавите кандидатки в споразумения или конвенции за риболов, както и в регионални риболовни организации.

ГЛАВА 9 - ТРАНСПОРТНА ПОЛИТИКА
отворена през 06/2001 и затворена през 06/2003


По отношение на транспортния сектор държавите-кандидатки имат трудната задача да приемат и започнат да прилагат значително по обем транспортно законодателство, представляващо 10 % от всички достижения на правото на Общността. Те се състоят от неколкостотин регламента, директиви и решения. Във връзка с пътния транспорт те обхващат огромна област от социални, технически, фискални, екологични и свързани с безопасността изисквания. Неотдавна във връзка с железопътния транспорт те претърпяха значително изменение, а либерализацията на този сектор ще предизвика още по-голямо отваряне на националните пазари на железниците към конкурентните секторни предприятия на държавите-членки. По отношение на авиацията са разглеждани въпросите за пазарен достъп, безопасност и инфраструктурна организация. Едно от най-големите предизвикателства в областта на морския транспорт е прилагането на достиженията на правото на ЕО за безопасност в морето. При присъединяването основните инфраструктури на държавите-кандидатки ще формират част от разширената трансевропейска транспортна мрежа.

ГЛАВА 10 - ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

отворена през 07/2001 и затворена през 06/2002


Достиженията на правото на Общността, разглеждани в тази глава, обхващат преди всичко непреките данъци и по-конкретно режима на ДДС и акцизите, а по отношение на прякото данъчно облагане се ограничават до корпоративния данък. ДДС се въвежда в Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1970 г. посредством първата и втората директива за ДДС и замества прилаганите от държавите членки до този момент данъци върху производството и потреблението. Шестата директива за ДДС (77/388/ЕИО) гарантира, че данъкът се прилага към едни и същи сделки във всички държави-членки, така че те да образуват една единна база за финансиране на Общността, и въвежда единна база за оценка. Въпреки че регламентира основните принципи, свързани с ДДС, законодателството дава възможност на държавите членки да избират между няколко различни варианта. Достиженията на правото на Общността в областта на акцизите са хармонизирани по отношение на минералните масла, тютюневите изделия и спиртните напитки. Законодателството на Общността установява структурата на акциза, съчетана със система от минимални ставки за отделните групи продукти. Достиженията на правото на ЕО в областта на административното сътрудничество и взаимопомощта предлагат различни възможности за борба с укриването на данъци и недобросъвестността на данъкоплатците в трансграничен мащаб. Позволяват на държавите-членки да събират информация за данъчните субекти от други държави-членки посредством обмен на информация както по автоматичен път, така и при поискване.

ГЛАВА 11 - ИКОНОМИЧЕСКИ И ВАЛУТЕНСЪЮЗ
отворена през 03/2002 и затворена през 04/2002


Съгласно Договора (с изключение на случая, когато дадена страна-членка е избрала да не участва в единната европейска валута) страните- членки се делят на две категории: такива, които са възприели еврото и такива, които ползват правото на изключване. По смисъла на чл. 122 на Договора това право на изключване се отнася за правата и задълженията, произтичащи от Европейската система на централните банки, което означава, че дадената държава няма да се включи в единната валута, докато не изпълни необходимите критерии. Държавите-кандидатки ще влязат в Икономическия и валутен съюз (ИВС) от датата на тяхното присъединяване, но няма да възприемат еврото веднага. Едната причина за това е изискването на Договора, че преди присъединяването на нови членки трябва да се прецени финансовата устойчивост на техните правителства. Другата причина е, че страните-кандидатки не са участвали в механизма за обмен на валутата, защото получават това право при присъединяването си. Те трябва да са участвали най-малко 2 години в този механизъм, за да може да се вземе решение дали отговарят на необходимите изисквания да възприемат еврото.
Елементи, с които страната кандидатка трябва да се съобразява от датата на своето присъединяване: Това са: обменният курс и икономическата политика, координацията на икономическата политика с държавите членки чрез участие в процедурите на Общността и придържане към предписанията на Пакта за стабилност и към Устава на Европейската система на централните банки.


ГЛАВА 12- СТАТИСТИКА
отворена през 10/2000 и затворена през 11/2000



Провеждането на политика в различни области на обществения живот се нуждае от надеждна статистическа база. Възприемането на acquis (достиженията на правото на Общността) по настоящата глава само по себе си не поставя проблеми пред държавите кандидатки. Проблематичният въпрос е способността им да изготвят точни и хармонизирани данни с постоянство и устойчивост, която зависи от много фактори. Така например, качеството на статистиката зависи в голяма степен от общия административен капацитет на дадена държава, от качеството на нейните обществени услуги и от капацитета й да привлича и задържа квалифицирани кадри. Всички държави са приели достиженията на правото на Общността и в общи линии постигат добро ниво на съответствие с основните му принципи. Статистическото сътрудничество с тези страни през последните години нараства неотклонно както на двустранна основа, какъвто е случаят с ЕВРОСТАТ (отчасти подкрепяно от Програма ФАР), така и в рамките на международни организации като ООН, МВФ и ОИСР.


ГЛАВА 13 - СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ЗАЕТОСТ

отворена през 10/2001 и затворена през 04/2002
Заетостта и социалната политика обхващат области, в които съществува значително вторично законодателство на ниво ЕС, като например въпросите на здравето и безопасността, трудовото право и равното третиране на жените и мъжете, и области като социален диалог, заетост и социална закрила, в които се разработват политики за сближаване на националните законодателства на базата на Договора за ЕО. Спрямо тези области няма правни задължения за прилагане на конкретни политически мерки, но съществува едно много важно общо задължение да се координират съответните политики, за да може да се разработи една хомогенна социална рамка в съответствие с принципа и нормите на Договора за ЕО.
За да хармонизира някои аспекти на трудовото право на централно ниво, ЕС е издал директиви за колективно освобождаване от длъжност, закрила на правото на заетост в случай на промяна на собственика на предприятието, задължение на работодателя да информира служителите си за условията, при които може да бъде сключен техният трудов договор, гаранция за служителите в случай на неплатежоспособност на работодателя, длъжностна характеристика на работниците и организация на работното време.
Договорът от Амстердам добавя равенството между жените и мъжете към списъка на целите на Общността и изтъква, че във всички свои дейности Общността трябва да се стреми да премахва неравенството и да насърчава равенството между жените и мъжете. Единният европейски акт дава нов тласък на социалната политика в областта на безопасните и здравословни условия на труд. ЕС има интерес да се развива сътрудничеството между своите държави-членки за създаване на ефективна система за социална закрила, която играе важна роля както във връзка със заетостта, така и със социалното положение на гражданите на Съюза. Договорът изисква да се стимулира социалният диалог и дава допълнителни правомощия на социалните партньори.

ГЛАВА 14 - ЕНЕРГЕТИКА

отворевна през 11/2001 и затворена през 11/2002


ЕС е едно от основните действащи лица на международния енергиен пазар в качеството си на най-голям вносител и втори по големина потребител в света. Енергетиката представлява значителен икономически и геополитически фактор. ЕС черпи половината от своите доставки на енергийни ресурси от внос и тази зависимост може да достигне до 70% през 2030 г. Мерките, които се предприемат в енергийния сектор, трябва да целят постигане на по-стабилен поток от енергия и така да гарантират усилията на ЕС за осигуряване на мир, стабилност, сигурност и просперитет. В тази връзка процесът на разширяване на ЕС има централна роля. Прилагането на достиженията на правото на Общността в областта на енергетиката изисква не само адекватно законодателство, но и добре функциониращи институции.
Във връзка с достиженията на правото на ЕО в областта на енергетиката държавите-кандидатки трябва: да вземат решение за общата си енергийна политика и да определят ясни графици за преструктуриране на сектора; да се подготвят за вътрешния енергиен пазар (директивите за природен газ и електричество; директивата за електричество, произведено от възобновими ресурси); да подобрят енергийните си мрежи, за да могат да създадат истински европейски пазар; да се подготвят за кризисни ситуации особено чрез създаване на петролни резерви за 90 дни; да разрешат социалните, регионалните и екологичните последствия от преструктурирането на мините; да хабят по-малко енергия и увеличат употребата на възобновими енергии (вятърна, водна, слънчева и енергия, отделяна от биомасата) в своя енергиен баланс; да подобрят безопасността на ядрените електроцентрали, за да могат да гарантират производството на електричество при завишена ядрена безопасност; да гарантират, че ядрените отпадъци се обработват по отговорен начин; да се подготвят за въвеждането на критериите за безопасност на ЕВРАТОМ във връзка с ядрените материали.

ГЛАВА 15 - ИНДУСТРИАЛНА ПОЛИТИКА
отворена през 12/2001 и затворена през 12/2001

Достиженията на правото на Общността, разглеждан в тази глава, не изисква въведения в националното законодателство на държавите-кандидатки или конкретни правоприлагащи мерки. Те се състоят от общи насоки за конкурентноспособността на промишления сектор, установени както на хоризонтално, така и на вътрешносекторно равнище, които нямат правнозадължителен характер за държавите-членки, както и от предписания, основаващи се на Договора за Европейската общност за въглища и стомана, много от които вече не са приложими. В рамките на преговорите ЕС покани държавите-кандидатки да представят своята индустриална политика и стратегия за преструктуриране на индустриалния сектор, за да може да прецени дали те съответстват на принципите, касаещи приватизацията и преструктурирането, изложени в Решението на Съвета за «Въвеждане на програма за действие на Общността за укрепване на конкурентноспособността на европейската индустрия» (96/413/ЕО).
Не са поискани никакви преходни срокове или специални споразумения от държавите, с които са водени преговори до този момент.


 


Сходни връзки

ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди