изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:24 EEST
ВЪЗМОЖНОСТИ    
Европейски съюзДЪРЖАВЕН ФОНД “ЗЕМЕДЕЛИЕ” САПАРД АГЕНЦИЯ



Мярка 01 - ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА

Земеделието е основният източник на доход за 25,6 % от българското население. Броят на малките и средните частни земеделски стопанства преобладава, като само 0,2 % от тях са с повече от 10 ха . Средният размер на обработваната земя за частните ферми е между 1.5-2 ха.
Мярката е насочена към подобряване на качеството на земеделските продукти. Инвестициите за производство на мляко и месо целят подобряване на благосъстоянието на животните и хигиенните условия, които ще доведат до повишаване на качеството на продуктите, главно в млечния сектор. При трайните насаждения се предвижда да се подобри качеството и здравното състояние на насажденията чрез спазване на изискванията за сертификация, за да се постигнат европейските стандарти; подобряване на механизацията на ниво ферма. Подобряването на напояването ще доведе до намаляване на производствените разходи на единица продукция като резултат от по-стабилните добиви.Това ще има положителен ефект върху доходите и условията на работа, като по този начин младите хора ще бъдат привлечени и задържани в земеделието. Повишаване ефективността на работата ще допринесе също и за по-добър достъп на фермерите до банково финансиране.
Тази мярка включва подкрепа на частни инвестиции, насочени към подобряване на качеството и технологиите за производство на селскостопански продукти в следните сектори: млекопроизводство, месопроизводство, плодове и зеленчуци, лозя. Крайната цел е подобряване на приходите от земеделска дейност, както и на условията на живот и труд на земеделските производители и по-добро използване на човешките ресурси.
Подмерки: Мляко и млекопроизводство; Месо и месопроизводство; Трайни насаждения: лозя, овощни градини, ягодоплодни; Зеленчуци, цветя, етерично-маслени култури, многогодишни лечебни растения, зърнени култури, маслодайни култури, тютюн- висококачествени сортове, памук; Яйца и яйчни продукти.

МЯРКА 02 - ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРЕРАБОТВАНЕТО И МАРКЕТИНГА НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ И РИБНИ ПРОДУКТИ
Тази мярка включва схеми за подпомагане на частните инвестиции, с цел подобряване на преработката и маркетинга в следните сектори: мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, вино, преработка на плодове и зеленчуци, рибопреработвателна промишленост. Изборът на тези подотрасли е обусловен, от една страна, от по-добрите експортни възможности на тези подотрасли при подобряване качеството на произвежданата продукция и, от друга, от необходимостта предприятията от тези подотрасли да бъдат приведени в съответствие с хармонизираното национално законодателство в областта на стандартите за качество и хигиена Тези подотрасли са вече приватизирани и е налице възможност за съфинансиране от страна на частния сектор.
В млекопреработвателния сектор в момента се извършва проверка на млекосъбирателните пунктове от страна на НВМС. Очаква се някои от тях да бъдат затворени, а на някои до бъде поставен краен срок за постигане на изискванията. Резултатите до момента са както следва: Затворени предприятия 187; Предприятия с препоръки за подобрение 307. Броят на съществуващите млекопреработвателни предприятия в България е 512, а на млекосъбирателните пунктове – 3964. От тях 2568 предприятия отговарят на ветеринарно-медицинските изисквания.

Мярка 03 - РАЗВИТИЕ И ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ, СЪЗДАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МНОГОСТРАННИ ДЕЙНОСТИ И АЛТЕРНАТИВНИ ДОХОДИ

В селските райони и по-специално в изостаналите селски райони, е необходимо да се развиват интегрирани системи от икономически дейности, допълващи или свързани със земеделието, които ще поставят основата на устойчиво икономическо развитие в тези райони. Съвместно със земеделските дейности в тези райони, съществуват и други свързани и допълващи дейности, които имат потенциал за развитие.
Местното социално-икономическо развитие може да бъде стимулирано чрез подкрепата на алтернативни дейности на земеделското производство. Развитие в областта на местното занаятчийство, селския туризъм, производството и директната продажба на типични местни продукти. На подкрепа подлежат и малки предприятия в областта на рибовъдството и дървообработването, бубарството, коневъдствотo, в случай че района има благоприятен потенциал за развитие на устойчив бизнес в съответните области и наличие на пазарен потенциал. По този начин ще се постигне оползотворяване на ценните естествени исторически и културни дадености на тези райони, като в същото време, такива дейности ще осигуряват допълнителни доходи за местното население, което може да доведе до подобряване на условията на труд и качеството на живот в селските райони и по този начин ще се намали миграцията.

Мярка 04 - СЪЗДАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Дребните производители преобладават в много подсектори на българското земеделие. Те обикновено се опитват индивидуално да реализират своята продукция на пазара или да я доставят и продадат на частни търговци. Липсата на познания и умения по маркетинг, както и доставката на малки количества и незачитане на качествените стандарти и окачествяването на продукцията имат негативен ефект върху ценообразуването (производствените цени) и създават още по-голяма несигурност в търговския сектор. От друга страна, за преработвателите също възникват значителни разходи и често претърпяват загуби при установяване на контакти с производители, доставящи продукти с нестабилно качество.
Насърчаването на групите производители е от значение за развитието на пазарната сила на производителите и справедливото ценообразуване. Ще се подпомогне установяването на устойчиви търговски контакти между производители и преработватели, което създава възможности за предвиждане на цените и подобряване на качеството.

Мярка 05 - ПАЗАРИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРЖИЩА

Установяването на конкурентни структури на производство и маркетинг е един от ключовите приоритети за структурно подобряване на тези сектори. Подобряването на маркетинговите структури е решаваща предпоставка за успешното развитие на земеделието в България. Необходими са значителни инвестиции за модернизация на съществуващите пазарни структури в България, за да могат да бъдат приспособени към качествените, санитарни и маркетингови стандарти на ЕС. Програма САПАРД ще ускори изграждането на адекватна пазарна структура за плодове, зеленчуци, цветя, риби и рибни продукти, която ще замени сегашната съществуваща и действаща неефикасна пазарна система.
Тази мярка представлява необходимата връзка между производствения сектор и приемането на тези продукти на пазарите на ЕС, имайки предвид сегашното състояние и перспективите за намиране на нови пазарни ниши, по-конкретно на международните пазари. Установяването на конкурентни и жизнеспособни структури за маркетинг на плодове, зеленчуци, цветя, риби и рибни продукти означава подобряване на качеството на продуктите при по-високи цени, което на свой ред ще осигури по-високи приходи за производителите на земеделски и рибни продукти.

Мярка 06 - ЛЕСОВЪДСТВО, ЗАЛЕСЯВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ, ИНВЕСТИЦИИ В ГОРСКИ СТОПАНСТВА, ПРЕРАБОТКА И МАРКЕТИНГ НА ГОРСКИ ПРОДУКТИ
Основните проблеми при подобряването на горския сектор са свързани с трудности при управлението на горския фонд, поради ограничените налични ресурси за лесовъдни мероприятия, ниското ниво на защита от пожари и други бедствия и влошеното състояние на горските пътища.
Наскоро приватизираният сектор на търговския добив на дървесина, извличането на дървесина, преработването и търговията с нея, е наследил трудно икономическо положение, което понастоящем възпрепятства възможностите му да постигне дългосрочна устойчивост, като по този начин поставя сериозна пречка пред развитието на горите в планинските и земеделските райони. Мярката включва инвестиции в рамките на съществуващия горски фонд и на изоставените земеделски райони, като цели горите в България да изиграят многофункционалната си роля, в съответствие с обществените очаквания.


Мярка 07 - ОБНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛАТА, ОПАЗВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА СЕЛСКОТО НАСЛЕДСТВО И КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ

Целта на мярката е да се укрепят селските общности като уникален социален и културен актив, да се включат местните знания и умения при създаването и осъществяването на социални и културни проекти, както и такива, свързани с опазване на околната среда, които могат да отговорят на местните и национални потребности. Предоставянето на субсидии и техническа помощ на общинските власти и други местни организации при подготовката и прилагането на планове за подобряването на техническата инфраструктура в населените места, възстановяването на сгради с архитектурно и историческо значение, особено такива, които същевременно могат да предоставят условия за културни дейности на местните жители и посетители, ще подобри селската среда, качеството на селския живот и ще постави основа за развиване на нови икономически дейности, начинания и услуги в селските райони на страната.


Мярка 08 - РАЗВИТИЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА МЕЖДУСЕЛИЩНАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Развитието на частното предприемачество и подобряването на условията за живот в селските райони на България изискват развитие на съответната техническа инфраструктура. Тази мярка е разработена с цел подпомагане на общинските и областни власти в България при подобряването, разширяването и създаването, при изразена необходимост, на междуселищната техническа инфраструктура, за да се осигурят по-добри условия за създаване на успешен частен бизнес, както и условията на живот в определените райони. Това изисква тясно сътрудничество между селата, общините и понякога областите, за които приоритет са инфраструктурните проекти, преди да бъдат подкрепяни от Програмата САПАРД.
Тази мярка ще осигури по-добри условия за създаване на успешен бизнес, както и подобряване условията на живот. В резултат на това мярката ще ускори процеса на развитие на местните икономики и ще ограничи бързото обезлюдяване на селските райони. Общо казано, тя ще допринесе за увеличаване благосъстоянието на местното население.

Мярка 09 - ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

Инвестициите в човешки ресурси са от решаващо значение за успешното прилагане на Националния план за развитие на земеделието и селските райони в България. Предвиждат се целеви програми за обучение в съответствие с всички мерки, като се обръща особено внимание на мерките, чиито бенефициенти са земеделски производители и други лица, занимаващи се със земеделие и горски дейности, както и с дейности свързани с конверсията на земеделието и горските дейности и които играят активна роля в местното развитие. Обхватът от лица, които трябва да се обучат, е широк и включва целенасочено обучение на земеделски производители и горовладелци, както и работещи в сферата на тези дейности в различни отрасли и с различна степен на отговорност. Специално внимание ще се обърне на обучението на жените и младите земеделски стопани по отношение повишаване на квалификацията и преквалификация им.
Мярката е насочена към професионално обучение на възрастни в специфични умения с цел да се отговори на изискванията за обучение за успешно прилагане на мерките. Тя е в пълно съответствие с Националната стратегия за образование и обучение като компонент от Националния План за развитие. Министерството на труда и социалната политика координира стратегията в тясно сътрудничество с Министерството

Мярка 10 - ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ

Мярката е насочена към осигуряване на техническа помощ. Средствата предвидени по мярката ще се изразходват за извършване на разходите, свързани с изпълнението на Програмата, посочени в раздел 4 по-долу.
Тази мярка се отнася само до осигуряване на техническа помощ в съответствие с член 2, точка 15 от Регламент 1268/1999 (т.е. не касае предвиденото в член 7, ал. 4 на споменатия Регламент).
Целите на тази мярка са насочени към подпомагане на изпълнението и наблюдението на Програмата и възможните бъдещи изменения в нея. В съответствие с това целите включват: помощ при наблюдението на изпълнението на Програмата; осигуряване на необходимото информационно обезпечаване и публичност; помощ при извършване на проучвания, посещения и семинари; осигуряване на помощ от външни консултанти; помощ при извършването на оценка на изпълнението на Програмата.

 


Сходни връзки

ВЪЗМОЖНОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди