изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:48 EEST
ИСПА ФИНАНСИРА С 21,6 МЛН. ЕВРО ВОДНИЯ ЦИКЪЛ В БАЛЧИК    
Европейски съюзТова е най-мащабният проект, финансиран от предприсъединителните фондове на Европейския съюз в Добричка област

Най-мащабният проект в Добричка област ще се реализира по програма ИСПА. Той е насочен към подобряване на водния цикъл в община Балчик и е на стойност 21 589 225 евро. Финансовият меморандум за него бе подписан в края на миналата година в Брюксел от министъра на финансите Милен Велчев.
Със средствата по проекта се предвижда да се изгради нова пречиствателна станция с отвеждащ колектор, за се доизгради канализационната система за битови и отпадни води, да се изгради нова схема за водоподаването на град Балчик с питейна вода, каза зам.-кметът на морския град инж. Живко Неделев.
Той припомни, че през 80-те години на миналия век е започнало изграждане на пречиствателна станция в Балчик, но строителството й е замразено през 90-те години. Сега се предвижда цялостно преработване на проектите за изграждането на пречиствателната станция. Зам.-кметът добави, че около 60 на сто от канализационната система на община Балчик изобщо не е изградена. Така квартал "Васил Левски" изцяло е на септични ями. Има райони без канализация и в старата част на града. Проектът предвижда разделна дъждовна канализация с цел намаляване себестойността на пречистваната вода. Според Ж. Неделев, е немислимо град на брега на морето да е без пречиствателна станция. Аргументацията на проекта идва и от факта, че голяма част от водопроводните тръби в Балчик са амортизирани. Предвижда се подмяната им с етернитови водопроводи, които са и по-евтини. "Считаме, че водният цикъл чрез проекта ще се подобри в тези три аспекта - пречиствателна станция, канализационна система и водоподаване" - обясни Ж. Неделев.
В проекта за изграждане на пречиствателната станция с отвеждащ колектор са заделени 5 259 000 евро, за канализационната система са предвидени 7 426 000 евро, а за питейното водоподаване - 4 702 000 евро. Тези разходи възлизат на около 18 млн. евро, а останалите до 21,6 млн. евро са за проектиране, авторски надзор и т.н.
Очакванията са строителството да стартира през 2005 г., а да приключи 2007-2008 г.
 


Сходни връзки

ИСПА ФИНАНСИРА С 21,6 МЛН. ЕВРО ВОДНИЯ ЦИКЪЛ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди