изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:18 EEST
УПРАВЛЕНИЕТО НА КАДАФИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ    
Политика Анализ на The Wall Street Journal

Американският помощник-държавен секретар Уилям Бърнс обяви в понеделник в Триполи, че САЩ възстановяват дипломатическите отношения с Либия след 24-годишно прекъсване. С този ход САЩ дадоха допълнителен тласък на Муамар Кадафи по пътя му от парий към получаване на международно одобрение, започнало през миналата година. Но докато този нов Кадафи се показва на света, старият Кадафи продължава да си е в родината си.

Един от непосредствените ефекти от премахването на “касапина” в Багдад беше да нараснат съмненията сред останалите диктатори по света за бъдещето на режимите им. Какво по-очевидно потвърждение на това е случаят с Либия, след като Кадафи бързо се “очисти” от програмата си за оръжия за масово поразяване. Освен това диктаторът най-накрая призна отговорността си за атентата срещу самолета на Pan Am над Локърби, след което САЩ и Великобритания го “възнаградиха” за това, че е започнал политическия процес за връщането на Либия в “семейството на народите”. Санкциите бяха вдигнати, британският премиер Тони Блеър посети Либия през март, а в понеделник вечерта и САЩ издигнаха гласа си, приветстващ завръщането на Триполи.

У дома, обаче, продължават безразборните арести, съд по бързата процедура, както и други нарушения на човешките права. Световните лидери, обаче, не обръщат внимание на това с оглед на новата ера на добрите отношения. Тази идилия може скоро да рухне, ако решението, произнесено миналия месец от либийски съд, пет български медицински сестри и палестински лекар да бъдат екзекутирани чрез разстрел бъде потвърдено от Върховния съд в Триполи и присъдата бъде изпълнена.

Тяхното престъпление изплува в Либия в момент, в който Кадафи се нуждаеше от изкупителна жертва за инфектирането на над 400 деца със заразена с HIV кръв, вероятно причинено от разнебитената здравна система, с която режимът му е обременил страната.

Така Кадафи обвини медиците. Първо те бяха обвинени, че са част от заговор на ЦРУ и Мосад за дестабилизирането на страната. След това, обаче, може би давайки се сметка, че подобно обвинение няма да му помогне да подобри отношенията си със САЩ, режимът се отказа от тези обвинения и обяви, че са провеждали експеримент с децата, целящ откриване на лечение на СПИН.

Въпреки абсурдността на това твърдение, както и факта, че ученият, пръв изолирал вируса HIV Люк Монтание заяви пред “съда”, че епидемията е избухнала година, преди българите да постъпят на работа в болницата и вероятно е причинена от лошата хигиена, медиците бяха признати за виновни на нелепия процес.

Според Amnesty International, както и други правозащитни организации, признанията са били изтръгнати посредством изтезания - изнасилвания, побои и електрически ток, и са били написани на арабски език, който обвиняемите не разбират.

Международната общност, водена от генералния секретар на ООН Кофи Анан, изрази обикновеното си “възмущение”, осъждайки присъдата и обеща да направи “почти невъзможното”, за да ги освободи. Мъките на медиците всъщност започнаха през 2000 г., откогато ООН сякаш иронично издигна Либия начело на Комисията на ООН по правата на човека и напълно вдигна санкциите.

Американският президент Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър говориха умерено за връзката между вътрешното подтисничество и международния тероризъм, както и за правото на всички хора на свобода и справедливост. Либия не трябва да е изключение от това “правило”, въпреки изтъкваните заслуги на Кадафи в сътрудничеството за ядрено разоръжаване.
Дали медиците ще останат живи или не зависи от това как Кадафи преценява международната реакция. Ако международната общност упражнява реален натиск, той не трябва да спира, докато не бъдат освободени невинните. Под управлението на Кадафи целият либийски народ е подтискан. Докато върховенството на правото не замени върховенството на Кадафим, ще бъде преждевременно приемането на Либия в световното семейство.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

УПРАВЛЕНИЕТО НА КАДАФИ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди