изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:55 EEST
НОВА ИДЕЯ ЗА ТУРСКА ПАМЕТНА ПЛОЧА, ТОЗИ ПЪТ ВЪВ ВАРНА    
Политика, Поводът бил годишнината от битката през 1444 г., алармират от ВМРО


Организацията на ВМРО във Варна разкри нов план за изграждане на паметник на турската армия, алармираха от националното движение (VMRO.org).
Според тях по предложение на директора на Националния военно-исторически музей (НВИМ) полк. Петко Йотов бил в действие план за поставяне на паметна плоча с турския герб във Военноморския музей в морската столица.

Това се прави по случай предстоящото честване на 560 г. от битката на християнската коалиция, предвождана от Владислав Варненчик, с турската войска.

По този повод през ноември във Варна се очаквало и посещение на турския министър на отбраната.

"На служителите във Военноморския музей във Варна е забранено да споделят тази информация, а цялата акция се извършва тайно и далеч от обществеността, и то само дни след като българите с възмущение отхвърлиха подобни сквернящи българското национално достойнство безсмислени провокативни хрумвания", се казва още в становището на ВМРО-БНД.

Организацията призовава "хора като запасния полк. Петко Йотов, очевидно уморени от продължителна чиновническа служба, да се пенсионират и да се отдадат на почивка, вместо да се превръщат в маша на скандализиращи българите и унизителни по своята същност чужди планове и интереси", като същевременно "категорично потвърждава своята решимост да не допусне издигане на паметник на турската армия на територията на Република България".

В центъра на бойното поле, където през 1444 г. водените от Владислав ІІІ Ягело и Ян Хунияди християнски войски от Европа срещат в жестока битка 100-хилядната армия на Мурат ІІ, през 1924 г. върху една тракийска могила е издигнат скромен паметник. През 1935 г. е открит мавзолей на Владислав ІІІ Ягело, а по повод 520-годишнината от битката - музей с експозиция, който от 1968 г. е филиал на НВИМ.

all/ndt
 


Сходни връзки

НОВА ИДЕЯ ЗА ТУРСКА ПАМЕТНА ПЛОЧА, ТОЗИ ПЪТ ВЪВ ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди