изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:59 EEST
САДДАМ В СЪДА: АЗ СЪМ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРАК, А ТОВА Е ТЕАТЪР    
По света Истинският престъпник е Буш, заяви още бившият диктатор, към когото засега бяха повдигнати седем обвинения

Като "предизвикателно" определиха западните медии първото появяване пред съда на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Той защити иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г., посочи американския президент Джордж Буш като "истинския престъпник" и отрече легитимността на този съд, като го нарече "театър".

Съдебното заседание, при което му бяха предявени седем първоначални обвинения, се състоя недалеч от летището в Багдад, уточнява Би Би Си.

Кадрите от залата бяха първите, разпространени от миналия декември насам, когато Хюсеин бе заловен в тясно подземно скривалище край родния си град Тикрит.

Диктаторът бе облечен в тъмен костюм, с бяла риза без вратовръзка и изглеждаше отслабнал, но не и отслабен, коментира РФИ-България.

Първите обвинения към него включват кампанията "Анфал" (изселване на кюрди в периода 1986-88 г.), обгазяването на кюрди в Халабджа през 1988 г., потушаването на въстанията на кюрдите и шиитите през 1991 г.; за поредица убийства - на религиозни лидери през 1974 г., на представители от кюрдския род Барзани през 1983 г., на членове на политически партии през последните 30 години, както и за нахлуването в Кувейт през 1990 г.

"Президентът на САЩ бе по-малко любопитен от милионите американци, които наблюдаваха с интерес първите кадри от изправения пред съда Саддам Хюсеин - съобщава за реакциите в САЩ Жан-Луи Пурте от Вашингтон. - Джордж Буш изгледа на запис и съвсем за малко разпита на бившия диктатор, като остави на говорителя си Скот Маклелън грижата да изрази задоволството му.

Както обясниха от Белия дом, Буш не е направил официално изявление, тъй като процесът срещу Саддам е иракски въпрос, в който президентът няма намерение да се намесва.

Според обвиняемия процесът е театър, ръководен от "престъпника Буш", с цел да той да бъде преизбран.

Саддам Хюсеин ще има да казва още всякакви неща, заяви Скот Маклелън, но важното според него е да възтържествува правосъдието.

Започна процес, който ще позволи на иракчаните да затворят една тъмна страница от историята си, каза още говорителят на президента.

Може ли обаче Саддам Хюсеин да очаква справедлив процес? Според експресно проучване на Си Ен Ен 57% от американците са отговорили с "Да", а 43% - с "Не".

Млад кюрд, оцелял в клането от 1988 г., който живее в момента в щата Вирджиния, вече е произнесъл своята присъда: той би искал да види бившия иракски президент обесен на площада", информира за френското радио Жан-Луи Пурте от Вашингтон.

Междувременно Великобритания съобщи на временното иракско правителство, че е против издаването на смъртна присъда за Хюсеин.

Лондон обаче признава, че Ирак като суверенна страна сам трябва да реши съдбата на бившия си президент, допълва РФИ-България.

ALL/NDT
 


Сходни връзки

САДДАМ В СЪДА: АЗ СЪМ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРАК, А ТОВА Е ТЕАТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди