изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:59 EEST
ДЕЛОТО НА МЕДИЦИТЕ НИ Е ТЕСТ ЗА ЛИБИЯ    
По света Boston Globe: Почти всички са съгласни, че войната в Ирак има поне едно положително последствие – либийският диктатор Муамар Кадафи се отказа от програмата си за създаване на оръжия за масово унищожение.


Решението на Кадафи веднага предизвика спекулации, че Либия може съвсем скоро да се завърне в световната общност като пълноправен член. И наистина, след обявения отказа от военните си програми, Либия надлежно съобщава за пристигащите в страната военни материали и прекрати военната си търговия със Северна Корея, Сирия и Иран. Всъщност, информация, предоставена от Либия, позволи на американското разузнаване да разкрие мрежата за продажба на оборудване за създаване на ядрено оръжие, водена от пакистанския учен Кадир Хан. Като награда за това, президентът на САЩ Джордж Буш отмени икономическите санкции срещу Либия, а Съединените щати възстановиха дипломатическите си отношение с Либия след от 24-годишно прекъсване.
Но преди да обявим Кадафи за новия Горбачов, ние трябва внимателно да проследим съдебния процес във Върховния съд на Либия. Този процес ще бъде тест за това, дали Кадафи наистина се е променил, или неговите инициативи са просто маска, зад която иска да се прикрие. Какви са фактите по делото: през 1999 година пет български медицински сестри и един палестински лекар, работещи в болница в Бенгази, са арестувани и обвинени, че умишлено са заразили 426 либийски деца с вируса на СПИН. Досега 40 от заразените деца са починали. През 2001 година Кадафи зави, че инфекцията е била част от плана на ЦРУ и израелската МОСАД за “отслабване на либийската нация”. Сега властите твърдят, че обвинените са заразили децата в опит за намиране на лечение за болестта.
Европейските дипломати бързо откриха сериозни пробойни в аргументите на обвинението. Българските медицински сестри са направили самопризнания, само защото са били изтезавани от либийските полицаи. Две от тях твърдят, че са били изнасилени. Когато френският лекар Люк Монтание, открил вируса на СПИН, проведе собствено разследване по случая и стигна до извода, че причината за инфекцията е лоша хигиена и че инфекцията е избухнала дълго преди обвиняемите да започнат работа в болницата. Тези аргументи обаче не разколебаха либийския съд, който на 6 май тази година осъди шестимата подсъдими на смърт чрез разстрел. Сега тяхната участ е в ръцете на либийския Върховен съд, който ще обяви решението си по-късно тази година.
За съжаление, причините, които накараха Либия да потърси изкупителни жертви в лицето на невинните чужденци остават в сила. Ако съда признае, че причината за инфекцията е лошата хигиена в болницата, а не чуждестранна диверсия, може да струва на правителството на Кадафи до четири милиарда долара като компенсация за семействата на заразените – много повече от сумата, която Либия изплати като компенсация за атентата над Локърби. Още повече, че родителите на заразените деца са основателно разгневени, и Кадафи не би искал този гняв да бъде насочен към държавата.
Затова Западът трябва да накара Кадафи да разбере, че екзекутирането на тези невинни би му струвало много повече. Европейският съюз, който ще приеме България за свой член през 2007 година, възприе адекватно отношение, като настоятелно поиска обвиняемите да бъдат освободени. Българският външен министър Соломон Паси беше непреклонен в защитата за своите обвинени сънародници. Държавният департамент на САЩ порица издаването на присъдата, генералният секретар на ООН и британският премиер Тони Блеър призоваха за спасяването на медиците, дори премиерът на Ливан се обяви против смъртните присъди.
Но световните демокрации могат да направят повече. Сега, когато дипломатическите отношения между САЩ и Либия са възстановени, американското правителство трябва да заяви ясно пред Кадафи, че цивилизованият свят няма да толерира екзекуцията на очевидно невинни. От своя страна европейските страни, със силната подкрепа на американското правителство, трябва да продължат да настояват Кадафи да помилва осъдените, като могат да предложат финансова помощ за семействата на болните деца. Външният министър на Либия намекна, че искане за помилване ще има далеч по-големи шансове за успех, ако бъде придружено от помощ за пострадалите семейства.
В цялата тази сага около евентуалното завръщане на Либия в международната общност има една интересна подробност: Преди едва 20 години, родината на петте обвинени медици, България, беше покорен сателит на Съветския съюз. Сега България е демокрация със свободен пазар, член на НАТО и кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Ако искаме да видим как една тоталитарна страна може да се реформира, трябва да погледнем към България, а не към Либия.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ДЕЛОТО НА МЕДИЦИТЕ НИ Е ТЕСТ ЗА ЛИБИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди