изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:48 EET
ОТНЕМАТ ИЗРАЕЛСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА МАЙКЪЛ ЧОРНИ    
По светаИзраелският журналист Асас Бергерфройнд потвърди пред Агенция “Фокус”, че, според вътрешни източнициот МВР, министърът на вътрешните работи Авраам Пораз е изпратил писмо до бизнесмена Майкъл Чорни, в което го уведомява, че му се отнема израелското гражданство.

Бергерфройнд се позовава на свои източници в прокуратурата.
В статия, публикувана в днешния брой на вестник “Аарец”, Бергерфройнд пише, че решението на министъра на вътрешните работи на Израел е аргументирано с агентурна информация от полицията, според която Чорни е скрил от израелските власти при своето преселване в Израел през 1994 година “своето криминално минало, и в частност, връзките си с руската организирана престъпност”. Асас Бергерфройнд е разговарял с официални представители на Майкъл Чорни, които са заявили, че полицейското преследване е инициирано от негови конкуренти, и именно с обслужването на техните интереси може да бъде обяснено решението на министър Пораз за лишаването на бизнесмена от гражданство.
Майкъл Чорни все още е собственик на ПФК Левски АД, макар че в момента върви процес на преотстъпване на част от акциитe на фенове на "сините".
Агенция "Фокус" припомня, че Михаил Семьонович Чьорни, известен още като Майкъл Чорни и Михаил Шeрней е роден на 16 януари 1951 година в Ташкент, Узбекистан. По националност е руснак. Гражданин е на Русия, САЩ и Израел.
Според публикации в печата през май 1994 г. Чорни е задържан в Женева заедно с рускинята Ана Тупикова, с обвинение че са се опитали да влязат във Великобритания с фалшиви полски паспорти. Швейцария забранява тогава на Чорни и Тупикова да влизат в страната за период от 2 г. През 1996 г. Чорни отново е арестуван в Женева и разпитван за принадлежност към криминална организация. Достъпът до страната му е забранен за неограничено време.
От края на декември 2000 г. в САЩ е подаден иск за $ 2,7 млрд. срещу Майкъл Чорни . Фирмите Base Metal Trading S.A., Base Metal Trading Ltd. и Alucoal твърдят, че са им нанесените щети, оценеявани на $ 900 млн. Според американските закони в подобни случаи сумата на иска може да се утрои и така тя нараства до $ 2,7 млрд. Освен Майкъл Чорни ответник по делото е и шефът на "Руски алуминий" Олег Дерипаска.
Броени месеци по- късно на 28 март 2001г. информационните агенции разпространяват новината, че Майкъл Чорни, който се намира в Израел под домашен арест, е разпитван във връзка с покупката на 19,9% от акциите на израелската телефонна компания "Безек" от Гад Зееви. Междувременно НСБОП изпраща официално запитване до властите в Израел за аферата с Майкъл Чорни и собственика на авиокомпания "Балкан" Гад Зееви. Поставен е и въпросът разполагат ли израелските служби с данни за произхода на парите, с които Зееви е участвал в сделката за "Балкан". Израелските власти забраняват на Чорни да напуска страната.
На 1 декември 2001г. става ясно, че Майкъл Чорни ще бъде обвинен и в даване на стотици хиляди шекели подкуп на Олег Черноморец, член на общинския съвет в израелския град Ейлат. Заедно с него обвиняеми са Черноморец и личната секретарка на Чорни - Елена Сакир.
От България Майкъл Чорни е изгонен на 18 август 2000г.със заповед на шефа на Национална служба „Сигурност" ген. Атанас Атанасов. На Чорни, Денис Ершов, Дмитрий Ширков, Равил Хайрулин и Владимир Горшенин се отнема правото на пребиваване и влизане на територия на Република България. Мярката е за срок от 10 г. Сред мотивите за изгонването е заплаха за националната сигурност на държавата.
На 29 август 2000 адвокатът на Чорни Тодор Батков внася две жалби в съда . Първата е за заповедта на контраразузнаването, с която Чорни е обявен за “персона нон грата” в България. Втората жалба е срещу забраната за влизане на територията на страната.
На 13 февруари 2002г. Майкъл Чорни подава молба за завръщане в България. На 23 февруари 2002 г. новият шеф на контраразузнаването ген. Иван Чобанов заявява, че за НСС случаите „Чорни" и „Ершов" са приключени. На 7 юни 2002г министърът на вътрешните работи Георги Петканов заявява пред медиите , че предстои проверка на обстоятелствата, довели до издаването на заповедите на директора за Националната служба за сигурност за забрана за влизане в Република България на чуждите граждани Майкъл Чорни и Денис Ершов.


ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ОТНЕМАТ ИЗРАЕЛСКОТО ГРАЖДАНСТВО НА МАЙКЪЛ ЧОРНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди