изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:41 EEST
СЕЛО КАМЕН БРЯГ ВЕЧЕ СИ ИМА ПАРАКЛИС    
НовиниГолям ден за цялото православие нарече събитието Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Малкият Йоан пръв получи кръщение в храма

Велина ВЛАЙКОВА
"Това, което направим за душата си, нито изгнива, нито ръждясва" - така накратко, но истински изрази мнението си за откриването на параклис в с. Камен бряг Йорданка Щерева. От събота жителите на малкото каварненско селце вече имат къде да запалят свещ за здраве. Параклисът "Св.св. Константин и Елена" бе открит с водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и свещеници от Добрич, Балчик, Шабла и Варна. Присъстваха зам.-министърът на правосъдието Миглена Тачева, генералният консул на Полша във Варна Виеслав Новицки, кметът на Каварна Цонко Цонев, гости от целия регион, жители на селото.
"Днес е голям ден не само за нашата епархия, но и за цялото православие. С освещаването на този храм ние вече имаме още един Божи храм на земята" - така се обърна към присъстващите митрополит Кирил. "Многая лета" и биенето на камбаната ознаменуваха откриването на параклиса. Даден бе и курбан. Мнозина бързаха да запалят свещ за здраве в новооткрития храм.
В събота в параклиса "Св.св. Константин и Елена" се състоя и първото кръщене. Христовата вяра получи малкият Йоан - на година и половина от Каварна.
Това е първият православен храм в селото от неговото създаване, каза кметският наместник Добринка Ялнъзова. За изграждането му община Каварна дарява парцела, а инвестиционна група от София с ръководител Емил Русев - проекта. По-голямата част от средствата за построяването са осигурени от Кръстьо Кръстев, който е родом от с. Камен бряг. Жителите на селото участват с доброволен труд и отделят от пенсиите си за обзавеждането на параклиса. Камбаната, която тежи 40-50 кг, е поръчана от зам.-министър Миглена Тачева. Първоначално е било предвидено параклисът да се освети на 3 юни, когато с. Камен бряг отбелязва своя празник, но поради ангажименти на митрополит Кирил, събитието е отложено с един месец, обясни Д. Ялнъзова.
С голямо вълнение посрещнаха откриването на храма хората от община Каварна и особено жителите на с. Камен бряг. "Много хубаво стана, че ни построиха параклис. Досега нямаше къде да влезем и да запалим свещ. Усещаше се липсата на храм в селото" - сподели пред НДТ Здравка Великова. Марийка Кирилова пък обясни, че веднага след откриването ще влезе в храма да запали свещ. Ще я остави малко да погори и ще си я вземе у дома. Когато небето гърми, ще я запали, за да види Господ, че в този дом има истински християни.
Село Камен бряг има около 90 жители, чиято средна възраст е над 70 години. По румънско се е казвало Стънка, а по турско - Кай бю кю /каменното село/. "Селото съществува откакто свят светува. Аз съм родена тук, майка ми и баба ми - също" - сподели Марийка Стойчева. Сега Камен бряг го наричали софийския квартал - масово столичани си накупили парцели и строели къщи в селото. А М. Стойчева си спомня, как едно време дори ток и вода нямало. "Старите хора си заминаха без светлина и вода". Сега обаче подобни проблеми нямало. Макар и младите хора да бягат от Камен бряг, жителите казват, че все пак селото постепенно расте и се оживява. Особено през лятото, когато построилите си къщи софиянци и хора от други градове във вътрешността на страната си почиват тук през отпуската.
 


Сходни връзки

СЕЛО КАМЕН БРЯГ ВЕЧЕ СИ ИМА ПАРАКЛИС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди