изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:34 EEST
4000 ПОДПИСА ЗА МЕДИЦИТЕ НИ В ЛИБИЯ БЯХА СЪБРАНИ В ЛОНДОН    
Общество
Сред съорганизаторите на митинга са били и двама добричлии - София и Иво. Подписката е връчена на "Доунинг стрийт"




За пет часа - от 12 до 17 часа на площад "Трафългард Скуеър", българската общност в Лондон събра 1000 подписа в подкрепа на осъдените в Либия български медици. Сред съорганизаторите на митинга са били и двама добричлии - София и Ивайло Ташеви, които се занимават с внос на бяла техника в България. Те разказаха пред НДТ за най-мащабното събитие, организирано от българите в Лондон досега.
Митингът в подкрепа на осъдените български медици се провел на 6 юни - месец след произнасянето на смъртните присъди. Негов инициатор е българката Даниела Митева. София и Иво споделиха, че те са били сподвижници в организацията на проявата. Следели новините около процеса в Либия от bTV. Британските издания споменали за присъдата, но новината съвсем не била водеща. Все пак немалко британци имали информация.
В началото никой не вярваше, че ще успеем да направим организацията за митинга, тъй като процедурата е много сложна - обяснява София. Първо трябвало да вземат разрешение от кметството в Лондон. Трябвало да се знае колко души ще участват в митинга, за да бъдат осигурени реципрочен брой полицаи, които да го охраняват. Под масичката, на която стояли книгите за подписите, трябвало да има килимчета, за да се не драскат паветата на "Трафългард Скуеър". Българското посолство в Лондон отказано да съдейства по организацията, тъй като ставало въпрос за гражданска инициатива, но подкрепило идеята. Сериозна подкрепа организаторите получили от изданията на българите в Лондон "BG Ben" и "Будилник". Те използвали своята база данни от фирми на българи, изпратили 1500 SMS-а до българи в Лондон. При провеждането на конкурса "Мис България" в Лондон също било съобщено за митинга и българската общност била поканена на него.
Така на 6 юни на площада се стекли много българи. Подписката била подкрепена и от немалко британци или туристи. Целият площад беше български - с български знамена и плакати, разказва Иво, все още въодушевен от случилото се там. Дошлите на площада да подкрепят осъдените български медици търпеливо се редели на опашки, за да стигнат до книгите за подписи. Петиция с искане за справедливост за българските медицински сестри била напечатана на български и английски език и предоставяна на всички минаващи през площада. Всички бяха сигурни, че нашите медицински сестри са несправедливо осъдени, разказва София. И добавя, че те обяснявали на британците и чуждите туристи, че българите съчувстваме на майките в Либия, чиито деца са заболели от СПИН, но сме уверени, че това не може да е причинено от български медик, добавя София, която сама скоро ще стане майка.
За петте часа, през които е била организирана подписката, са събрани 1000 подписа. Отделно чрез интернет сайта www.freemedics.co.uk са събрани още над 3000 подписа. Те са били предоставени на канцеларията на Тони Блеър на "Даунинг стрийт" на 24 юни. Дано с това, което направихме, да помогнем на нашите медици в Либия, добавиха София и Иво
 


Сходни връзки

4000 ПОДПИСА ЗА МЕДИЦИТЕ НИ В ЛИБИЯ БЯХА СЪБРАНИ В ЛОНДОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.61 секунди