изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:57 EEST
ВНЕСЕНИ СА ЖАЛБИТЕ ПРОТИВ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЛИБИЯ    
НовиниЖалбите срещу петте смъртни присъди на българските медицински сестри вече са внесени във Върховния съд на Джамахирията.

Либия. Жалбите срещу петте смъртни присъди на българските медицински сестри вече са внесени във Върховния съд на Джамахирията. Това съобщи за БНР адвокат Траян Марковски, който е координатор на адвокатския екип за защитата на медиците. Днес изтича законовият 60-дневен срок, в който защитата на сънародниците ни трябваше да депозира жалбите срещу произнесените на 6 май най-тежки възможни присъди. Адвокат Марковски допълни, че защитата ще се въздържи от коментар на мотивите, които съдържат жалбите. Във Върховния съд е внесена жалба и срещу 4-годишната присъда на д-р Здравко Георгиев, която той вече е изтърпял. Тримата български адвокати Георги Гатев, Хари Харалампиев и Пламен Ялнъзов ще се завърнат от Триполи късно тази вечер и още утре ще информират министъра на правосъдието Антон Станков с подробностите около обжалването на присъдите по СПИН - делото.


Агенция "Фокус" припомня:

На заседанието си от 6 май 2004 година либийският съд постановява смърт чрез разстрел на 5-те български медицински сестри и палестинецът Ашраф, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 393 либийски деца в детската болница в Бенгази, а д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор за валутни престъпления, така той е освободен, тъй като от времето на арестуването му са изтекли повече от 5 години. Общият размер на обезщетенията, присъдени на семействата на заразените със СПИН деца от Криминалния съд в Бенгази е 20.550 млн. либийски динара или около 25 милиона лева. Това обезщетение трябва да бъде изплатено от 5-те български медицински сестри и осъдения на смърт чрез разстрел палестински лекар. Присъденото на д-р Здравко Георгиев наказание от четири години лишаване на свобода е по едно от т. нар. “леки обвинения” за валутни престъпления. По същото обвинение са осъдени още съпругата на Здравко Георгиев Кристияна Вълчева, друга от медицинските сестри Нася Ненова и палестинският лекар Ашраф. Останалите леки обвинения за производство и употреба на алкохол, както и за извънбрачни сексуални връзки са снети от сънародниците ни.
При произнасяне на присъдите съдът не обявява мотиви си. При това положение те трябва да бъдат оповестени в срок от 30 дни. По-късно Либия отказва категорично да предостави присъдата на българските медици и мотивите за нея на консула ни в Бенгази.
На 10 май петте български медицински сестри - Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева, Снежана Димитрова и Нася Ненова, както и палестинският лекар Ашраф подписват документите, предоставени им от администрацията, че не са съгласни с присъдата, постановена им от Наказателния съд в Бенгази - смърт чрез разстрел. С това се поставя началото на процедурата по обжалване на присъдата.
На 10 юни става ясно, че българските медици ще имат още двама адвокати- Георги Гатев и Хари Харалампиев. Решението е взето на среща между министър Антон Станков, адвокат Пламен Ялнъзов и председателя на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски, който е натоварен да координира работата на екипа защитници.
На 14 юни либийският съд предоставя мотивите за присъдите на медиците. Те са в обем 218 печатни страници, написани на арабски. Във Външно Министерство е сформиран екип, който ги превежда на български.
На 16 юни късно вечерта петте медицински сестри са преместени в затвора "Джудейда" в Триполи.
IAF/NDT
 


Сходни връзки

ВНЕСЕНИ СА ЖАЛБИТЕ ПРОТИВ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЛИБИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди