изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:16 EEST
ДВА КОРАБА СЕ СБЛЪСКАХА НА 15 МИЛИ ОТ ШАБЛА    
НовиниДвама души от екипажа на потъналия руския кораб "Волгодон - 5025" са в неизвестност. Капитанът на грузенския "Сънрайз" не пуснал българските власти на борда

Два чуждестранни товарни кораба са се сблъскали в района между нос Шабла и нос Калиакра около 22,15 часа на 4 юли. Инцидентът е станал на 15 мили от Шабла. Сблъсъкът е бил между грузинския контейнеровоз "Сънрайз" и руския кораб от типа река-море "Волгодон", съобщи агенция "Фокус".
След сблъсъка бе обявено, че двама души от екипажа на "Волгодон - 5025" са в неизвестност, а руският плавателен съд е потънал на 70 метра дълбочина. "Сънрайз" качил на борда си останалите 10 души от 12-членния екипаж на руския кораб.
Съобщено бе, че всички спасени са в добро състояние. Няма ранени. "Сънрайз", който пътува под грузински флаг, имал пробойна в носовата част над водолинията и не е можел да се движи самостоятелно.
Агенциите съобщиха, че непосредствено след инцидента е изпратено съобщение до всички кораби в района на нос Калиакра да се насочат към мястото на инцидента и да докладват. На сигнала се отзовали три кораба.
Най-близо до района на бедствието е бил моторният кораб "Оникс" с руски екипаж, "Зим-Новоросийск" и българският ферибот "Героите на Одеса". За участие в издирването още вечерта е изпратен и спасителният катер "Мизер" на Изпълнителната агенция "Морска администрация"-Варна.
Вчера сутринта издирването на двамата изчезнали моряци отново е било възобновено от "Мизер", съобщи dir/bg. Другите кораби били освободени. В 10,30 ч. от пристанището в Балчик отплава и корабът "Тангра" на ИА "Морска администрация", който взе участие в спасителната операция около нос Калиакра, предаде електронното издание "Балчик инфо".
До редакционното приключване на броя нямаше информация моряците от руския кораб да са открити. Очаква се издирването им да бъде възобновено днес.
Корабът "Сънрайз" по последна информация се намираше в района на инцидента. НДТ научи, че на кораба не са били допуснати служителите на ИА "Морска администрация", изпратени, за да започнат разследване. Аргументът на капитана на "Сънрайз" бил, че собственикът на кораба - фирма "Декамар Шипинг енд Трейдинг", регистрирана в Турция, не го е упълномощила да пусне българските власти на борда. Стана ясно още, че руските моряци от потъналия кораб искали да отплават до Констанца със "Сънрайз".
Тиражира се версията, че причина за катастрофата бил "Волгодон", който плавал без светлини, заради което "Сънрайз" се блъснал в него.
Руският кораб превозвал 4 000 т скраб по маршрута Ростов на Дон - Турция и това била причината за бързото му потъване.
"Сънрайз" пътувал за Констанца.
Потъналият кораб е в български териториални води и, ако собствениците му искат да го извадят, трябва сами да организират това, обясниха запознати.
НДТ научи още, че на плавателните съдове на пристанище Балчик е било разпоредено в морето да се оглеждат внимателно за изчезналите моряци. До момента обаче били забелязани само остатъци от потъналия плавателен съд.
 


Сходни връзки

ДВА КОРАБА СЕ СБЛЪСКАХА НА 15 МИЛИ ОТ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди