изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:04 EET
БНТ С ОФЕРТА ДА ЗАКУПИ ПРАВАТА ЗА МОНДИАЛ 2006 ЗА 4 МЛН. ЕВРО    
Спорт Българската национална телевизия е получила оферта за право да закупи правата за излъчване на световното първенство по футбол в Германия през 2006 г. срещу 4 милиона евро. Това съобщи за "Дневник" източник от ръководството на телевизията.

Притежател на правата е консорциум, сформиран около маркетинговата агенция "Инфронт медиа" АД. Тя се представлява от бившия германски национал Гюнтер Нетцер. Консорциумът стана собственик на почти пълния пакет от телевизионни права за Мондиал 2006, след като в средата на февруари миналата година финализира сделката със швейцарската агенция "Кирх шпорт", дъщерна компания на фалиралата заради дългове в размер на 8.5 милиарда евро "Кирх групе".

Телевизията вероятно ще се опита да намали цената, въпреки че на този пазар тенденцията е към нарастване. Така например за излъчването на 64-те мача от предишното световно първенство в Корея и Япония БНТ плати три милиона долара на "Кирх" за закупуването на лиценза за пълния пакет от права. Средната цена на един мач тогава излезе около 47 000 долара, докато за Мондиал 2004 при настоящата оферта БНТ ще трябва да плати средно по 62 000 евро за всяка футболна среща.

Освен това БНТ все още не се е договорила и с медийния консорциум Sportfive за цената на пакета с квалификационните срещи за Мондиал 2006 на българския национален отбор. Германската компания иска за излъчването на десетте мача на българския тим от осма квалификационна група - срещу Швеция, Хърватия, Унгария, Исландия и Малта, общо 300 000 евро, или средно по 30 000 на мач. От телевизията обаче правят опит да намалят цената с 20 000 евро.

Световното първенство по футбол в Южна Корея и Япония бе най-мащабното телевизионно събитие в света за 2002 г. според официалното изследване на британската агенция Sport Marketing Surveys (SMS), извършено по поръчка на ФИФА. Според резултатите, оповестени от SMS, са отчетени точно 41 100 часа предаване на 64-те мача от световното в общо 213 страни по света. В сравнение с финалите през 1998 г. териториалното покритие се е увеличило с 38 процента, което е нов рекорд за едно-единствено спортно събитие. Противно на всички очаквания разликата във времето заради различните часови пояси не се е отразила драстично на аудиторията в Европа, Централна и Южна Америка, наблюдаваща мачовете на живо.

Подобна тенденция се забелязва и при европейските първенства по футбол, които са отбелязали ръст от 375% за последните четири години. Това съобщи Луиш Пинто Енеш, изпълнителен директор на агенция EBS 2004, която е дъщерна фирма на притежателя на правата Sportel. Като цитира данни от проучване на Sport+Markt, Енеш твърди, че от 82.5 млн. евро за правата на финалите през 1992 г. в Швеция цената се е покачила до 99 млн. за първенството в Англия през 1996 г., 117.5 за това в Белгия и Холандия през 2000 г. и накрая е достигнала 557.8 за Евро 2004. Според Димитър Димитров, директор на направление "Маркетинг и реклама" в БНТ, държавната медия ще излезе на печалба от излъчването на шампионата, въпреки че плати 1.8 млн. швейцарски франка (1.1 млн. евро) за излъчването на всички 31 мача от европейското.

netinfo/NDT
 


Сходни връзки

БНТ С ОФЕРТА ДА ЗАКУПИ ПРАВАТА ЗА МОНДИАЛ 2006 ЗА 4 МЛН. ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди