изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:29 EEST
ДЕПУТАТСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ЗАРАДИ НАГРАЖДАВАНЕ С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА"    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание


Орденът на професор Васил Мръчков тотално скара управляващото мнозинство и верните коалиционни партньори от ДПС. Великото отличие обедини макар и за един ден старите и нови седесари. Дори и нововремците обърнаха гръб на своите бивши партийни другари в борбата срещу връчването на заветната значка. Провинението на професор Мръчков е, че е изпълнявал длъжността Главен прокурор по време на възродителния процес. След като сутринта на специална пресконференция Ахмед Доган обяви, че ще върне връчения му от президента орден “Стара планина“, защото не иска да се нареди до палача-прокурор Мръчков и обяви решението на Георги Първанов като гавра с паметта на загиналите във възродителния процес. Възмущението на депутатите от ДПС бе подето с пълна сила от нововремците. Емил Кошлуков предложи номинираният за награда проф. Мръчков да се откаже от ордена, за да може Сокола да го носи с чест, защото го заслужава. Кошлуков обяви автора на Кодекса на труда за “убиец”, вкарал в политическите затвори стотици хора, и е безобразие да му бъде връчен орден. Колегата му Мирослав Севлиевски призова номинирания за орден да разсмисли дали заслужава виското отличие. Пред журналисти той заяви, че поведението и животът на прокурора Мръчков са лош пример за нашите деца.
Депутатите от ОДС започнаха подписка за оставката на парламентарния шеф професор Огнян Герджиков, номинирал за виското отличие професор Васил Мръчков. Според Екатерина Михайлова държавата ни не може да върви напред, ако не скъса веднъж завинаги с рецидивите на комунизма. От ДПС няма да подкрепят подписката, защото осъзнават, че деянието може да предизвика парламентарна и правителствена криза. Депутатите на Надежда Михайлова ще подкрепят инциативата на Костов, само ако подписката им събере нужните гласове. От СДС настояват президентът Г. Първанов да даде обяснение с какво последният тоталитарен главен прокурор е допринесъл за развитието на българското общество. Те приветстват позицията на Сокола, защото според тях наградата се обезсмисля след награждаването на прокурора Мръчков.
Единствено червените депутати застанаха зад номинацията на президента. Червените считат, че парламентарният шеф проф. Герджиков има своите слабости, но не бива да напуска шефското място, защото предложението му за връчването на орден "Стара планина" е логично и уместно. Васил Мръчков е виден юрист, един от създателите на Закона за съдебната власт, а темата за възродителния процес е силно преувеличена.
Сенките на миналото и борбата срещу партийния враг отново обединиха родните политици. Призраците на миналото витаят и тормозят депутатските души, но е твърде глупаво да се стартира подписка за оставка заради едно предложение, било то дори и за орден. 80 депутати трябва да подкрепят инциативата на Костов, за да се гласува в пленарната зала. За да смени парламентарния шеф, трябва да гласуват повече от половината депутати. Орденът на бившия комунистически прокурор е поредният политически скандал. Най-вероятно, няма да има оставки, няма да има и връщане на отличия. Всички политически сили стягат редиците предизборно и прелистват Живковата история, за да припомнят на своя електорат за старите кадри на унизени и малтретирани. Идеята на Доган едва ли би имала развитие, след като ДПС застава твърдо зад своя парламентарен шеф.
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ЗАРАДИ НАГРАЖДАВАНЕ С ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди