изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:33 EEST
EЕРДОГАН ПОИСКАЛ ОТ САКСКОБУРГГОТСКИ ДА ПАЗИМ ОСМАНСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО    
ПолитикаТурският премиер договарял и сътрудничество в борбата срещу Кюрдската работническа партия


Две теми извеждат на преден план турските медии по повод посещението на премиера им Реджеп Таип Ердоган в София - исканията за сътрудничество в борбата срещу Кюрдската работническа партия и за опазване от българска страна на османското историческо наследство в България, информира БНР в прегледа на чуждестранния печат.
Ердоган поискат "Джейлан холдинг" да строи обекта "Горна Арда", отбелязва електронното издание "Хабер тюрк".

Според турската преса премиерът е отрекъл появилите се в гръцкия печат твърдения, че Турция изтегля войски от Северен Кипър.

На съвместната пресконференция на двамата премиери Симеон Сакскобургготски заяви, че българската страна вижда в Турция многообещаващ икономически партньор и изрично подчерта важността на визитата, като отбеляза: "Ние виждаме началото на един значим проект в общия ни път към Европа."

Гостът от своя страна подчерта, че в последно време двустранните отношения са в много добро състояние и се позова на търговско-икономическия обмен, който възлиза на 1,3 млрд. долара.

Доказателство, че големият инвеститорски интерес към нашата страна ще бъде реализиран, е и водената от него делегация от близо 80 бизнесмени, информира правителствената пресслужба.

По време на пленарните разговори между двете делегации бяха обсъдени редица конкретни стъпки за разширяване на инвестициите на Турция у нас, както и развитието на общи инвестиционни проекти в трети страни. Засегнати бяха и темите за състоянието на проекта "Горна Арда", транспортирането на природен газ през територията на двете страни, както и необходимостта от мерки по опазването на културните им паметници.

Изразено бе съгласие, че модернизацията и откриването на нови гранично пропускателни пунктове ще допринесе за увеличаване на търговско-икономическия и туристическия обмен.

Турската страна изрази надежда, че през 2009 г. България ще подкрепи нейната кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Двете страни специално подчертаха значимостта на общите действия и необходимостта от обединяване на усилията срещу проявите на световния тероризъм.
netinfo/ndt
 


Сходни връзки

EЕРДОГАН ПОИСКАЛ ОТ САКСКОБУРГГОТСКИ ДА ПАЗИМ ОСМАНСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди