изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:00 EEST
МЕЖДУ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ОТКРОВЕН ДИАЛОГ ВЪВ ВЗАИМЕН ИНТЕРЕС    
Политика ИТАР-ТАСС: Путин и Първанов оцениха високо възможностите за развитие на двустранните отношения

Президентът на Русия Владимир Путин изрази надежда, че визитата на българския държавен глава Георги Първанов ще даде нов импулс за двустранното сътрудничество, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

“Ние имаме много общи направления за сътрудничество и сме щастливи да приветстваме толкова представителна делегация. Уверен съм, че вашето посещение в Русия ще даде тласък за развитието на двустранното сътрудничество”, подчерта Путин.

Той отбеляза също така, че за 125-годишната история на дипломатическите отношения между двете държави са се случили много неща. “Позитивният потенциал от нашето сътрудничество е значителен, през последните две години отношенията се развиват особено интензивно”, каза президентът, като посочи за пример стоковия обмен между страните, който през 2003 г. се е повишил с 25%.
Според Георги Първанов, обаче, възможностите на руско-българските отношения са далеч по-големи. “Растат стокообменът, инвестициите, притока на туристи, но си даваме сметка, че потенциалните възможности са много по-големи”, отбеляза той, като подчерта, че сътрудничеството се развива на всички равнища – както между парламентарните, така и между регионалните власти. “Вероятно ще прозвучи нескромно да се каже, че ние, президентите, задаваме тона в отношенията”, с усмивка заяви Първанов.

Той изтъкна също така големия принос на гражданските структури в развитието на отношенията. “Радостно е и, че идеята за руско-български бизнес форум намери своето въплъщение”, каза Първанов.

Българският президент Георги Първанов пристигна във вторник на официално двудневно посещение в Москва по случай 125-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

В интервю за агенция ИТАР-ТАСС Георги Първанов заяви, че контактите между лидерите на Русия и България способстват за задълбочаването на двустранните отношения като цяло, “в търсене на прагматични решения на специфични проблеми, както и за достигане на бързи резултати на ниво изпълнителна власт”. “Духът на откровеност и прагматизъм, развит в хода на нашите срещи са сериозна инвестиция в бъдещето, което ще направи по-активно използването на потенциала на нашето сътрудничество, както в сферата на двустранните въпроси, така и по въпроси, които са от приоритетно международно значение”, подчерта българският държавен глава.

Това показва натоварената програма на политическите контакти през последните две години, възстановяването на двустранните икономически интереси, както и възраждането на културните и научните отношения между двете страни.

“Въпросите, които ще обсъдим с президента Путин, са от изключително широк диапазаон, от търговия, инвестиции, финанси, енергетика, инфраструктура и туризъм до социалната сфера и личните контакти”, отбеляза Първанов.

“Всяка от нашите срещи се отбелязва с подписването на важни двустранни документи и контакти между представители на бизнес средите, местните власти, науката и културата”, отбеляза българският президент. “Предстоящата ми среща с президента Путин няма да е изключение в това отношение”, каза още Първанов.

“Мисля, че на преден план трябва да се изведат сътрудничеството в областта на ядрената енергетика, туризма и транспорта, транзита на природен газ през територията на България”, заяви Първанов. Освен това, трябва да се задълбочава регионалното сътрудничество, да се облекчат условията за двустранна търговия, да се разшири информационния обмен, както и обмяната на опит и специалисти във всички области. Показателите на стокооборота между България и Русия за 2003 г. свидетелстват за значително отрицателно салдо за България - 1245 млн. долара. Обемът на българския износ е неудовлетворителен. Така че снижаването на някои тарифни и нетарифни бариери на руския пазар за отделни групи стоки може да подобри този дисбаланс. Виждам сериозен потенциал в областта на туризма, тъй като България привлича туристи от много страни.”

Освен това, според българския държавен глава, сигурността в Европа и в света е немислима без активното участие на Русия. “Вярвам в нейния потенциал, в готовността й да бъде решаващ и конструктивен фактор в международните отношения пред лицето на общите предизвикателства”, подчерта Първанов. “Убеден съм, че Русия ще продължи да играе стабилизираща роля на Балканите”, отбеляза той. “За всичко това са необходими конструктивни и съдържателни отношения между Русия и НАТО”. “България и Русия днес вървят заедно по пътя на демократичните преобразования, съдействайки за обединителните процеси, протичащи в Европа”, заяви българският президент. “В тази връзка вярвам, че за България членството в НАТО открива възможности за още по-активно и полезно участие в съвместните усилия”, подчерта Първанов.

Президентът на България Георги Първанов пристига днес на двудневна официална визита в Москва. Агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че посещението му е във връзка с тържествата по отбелязването на 125-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между Русия и България.

През март миналата година Първанов прие в София президента на Русия Владимир Путин, когато беше отбелязано 125 години от освобождението на България от османско робство в хода на руско-турската война. Тържествата по случай тези знаменателни дати подчертава историческата близост на двата славянски народа, отбелязва агенцията.

Визитата на българския държавен глава протича в нов исторически контекст: за пръв път той ще посети Москва в качеството на ръководител на страна, присъединила се през пролетта към НАТО, коментира ИТАР-ТАСС.

“Надяваме се, че присъединяването на България към НАТО няма да се отрази на развитието на двустранните отношения”, подчерта зам.-външният министър на Русия Сергей Разов на юбилейна научна сесия в София, посветена на годишнината от установяването на дипломатически отношения. “Русия не изпитва политическа алергия към предстоящото членство на България в ЕС, това тя разглежда като естествен исторически процес”.
“Развитието на българо-руските отношения буди удовлетворение в двете страни”, отбелязаха от МВнР на Русия. “У нас, както и в България, състоянието и темповете на развитие на политическия диалог буди оптимизъм”. През последните години “е създаден по-благоприятен политически климат, позволяващ успешното разрешаване на възникващите въпроси”. “Като цяло двустранните отношения се развиват позитивно и визитата на Първанов дава допълнителен импулс в тази тенденция”, подчерта Разов. ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

МЕЖДУ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ОТКРОВЕН ДИАЛОГ ВЪВ ВЗАИМЕН ИНТЕРЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди