изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:43 EET
ДЕПУТАТИТЕ ОТКРИХА НОВ ИЗТОЧНИК НА ПАРИ - ГЛОБИ ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД    
ПарламентПриеха от 50 до 100 лв. глоба за неявяване на профилактичен преглед - не е уточнено бедните и безработните откъде ще ги вземат. Болниците вече ще са длъжни да застраховат лекарите си за 'виновно неизпълнение на професионалните задължения'

Пациентите, които не се явят на задължителен профилактичен медицински преглед, ще бъдат глобявани от 50 до 100 лв.; същата глоба ще се налага и на родителите, които не водят децата си на задължителна имунизация, реши парламентът.
Имаше идея пациентите да бъдат глобявани едва след като личните им лекари са ги уведомили за задължителните профилактични прегледи, но те не са се явили, но после депутатите прецениха, че лекарите не могат да издирват пациентите си по телефона или пък да им пишат писма, затова направо се мина към глобите, обяснява БНР.

Не бяха отчетени възраженията на Румяна Георгиева от "Новото време", че има общопрактикуващи лекари с по 2000 и повече пациенти и при тях дори болен или със записан час трудно можеш да минеш на преглед.

При повторно нарушение глобите за пациентите ще стигат 200 лв., записаха депутатите.

И още от Закона за здравето: Болниците вече ще са длъжни да застраховат лицата, които упражняват в тях медицинска професия, за вредите, които биха причинили от виновно неизпълнение на професионалните си задължения.

Лекар, който пет години не е упражнявал професията си, губи правоспособност и за да си я възвърне, трябва отново да полага изпити.

Министърът на здравеопазването може да отнеме правоспособността на лекарите в срок от шест месеца до две години за две нарушения: на утвърдените медицински стандарти или на принципите и реда за извършване експертиза на работоспособността.

Отнемането на лекарска правоспособност може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Медицинските научни изследвания върху хора ще се контролират от Министерството на здравеопазването на принципа, че интересите на изследваните лица са водещи пред научните постижения.

Пациентите, върху които се извършват медицински изследвания, трябва задължително да са застраховани за разстройване на здравето или смърт.

Забраняват се експериментите, свързани с измененията в човешкия геном, допълва БНР.

ALL/NDT
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТИТЕ ОТКРИХА НОВ ИЗТОЧНИК НА ПАРИ - ГЛОБИ ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди