изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:58 EET
СОКОЛА ЗАБАВИЛ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание


Сагата с прословутата значка - орденът ”Стара планина” на професор Мръчков, продължи и във вчерашния парламентарен ден. Дори посещението на турския премиер Ердоган в България не стресна родните политици и не ги накара да заровят томахавките и да забравят за призрака на възродителния процес. Някои от тях почти си повярваха, че скандалът с прословутата значка може да дестабилизира и НС. 47 подписа събра инициативата на Костов за оставка на парламентарния шеф проф. Огнян Герджиков. Те са на депутати от ОДС, СДС и Народен съюз. Нужни са още 33, за да влезе искането за оставка в пленарната зала. Лидерът на партията “Демократи за силна България” Иван Костов обяви, че всички, които биха подкрепили искането за оставка на проф. Герджиков, трябва да се ръководят изцяло от моралния си ресурс. Той определи своя морален ресурс, "като на човек, който не е бил предател, доносник, нито пък служител на ДС". За него връщането на ордена от Доган е закъсняла реакция с нулева морална стойност. Костов разлисти историята и върна журналистите към времето от 1992 година, когато Сокола е предизвикал свалянето на председателя на НС Стефан САВОВ и забавил евроинтеграцията на държавата ни с години. Ако Доган не постъпил неразумно в далечната 1992 г., България досега щяла да бъде отдавна член на ЕС - оптимистично прогнозира бившият премиер.
Според Народен съюз Мръчков е виновен, защото е одобрил смъртната присъда на Никола Петков. Зам.-председателят на земеделците Борислав Китов разполага с писмо, в което прокурорът е отказал амнистия за стария земеделски лидер.
В кулоарите на парламента лявата депутатка-юристка Татяна Дончева сподели пред медиите, че който хвърля най-високото отличие в краката на президента, не обича своята страна. Според депутатката отношението на Доган към високото отличие дава ясна представа за отношението му към институциите и държавата въобще. ”Доган получи ордена “Стара планина" “послучай 50-ия си юбилей с шумна медийна кампания на вестник "Труд" от ръцете на президента. Той осъзнава добре ползата на високото отличие, но никога не го е ценял.” Според Дончева Костов е виновен, защото с действията си е провокирал Сокола и лидерът на ДПС се е отдал на изкушението, за да стегне турския етнос, където съществували проблеми. За професор Мръчков тя обясни, че е станал главен прокурор 3 години след възродителния процес и не бива затова да му се търси наказателна отговорност. По време на възродителния процес прокурор е бил юристът Лютов. Той е издавал присъдите на Доган и компания. При встъпването си в длъжност дори професор Мръчков уволнява 70 прокурори – бивши активни борци, ведно с кадровика на прокуратурата, и получава благодарност от синята централа на Раковски 134 - припомни депутатката. Дончева призова политиците да проявят толерантност към всички хора, живели и заемали някаква длъжност до 10.11.1989 г.
Истерията с ордена продължава. Но кой ли вярва на тия, които връщат ордени? По-добре е да върнат парите, заграбени в годините. Само тогава избирателят ще бъде наистина удовлетворен.
В пленарната зала депутатите разискваха промените в Закона за здравето. Който не се яви на профилактичен преглед при джипито, ще бъде глобяван 100 лв. 100 лв. ще се изръсят и родителите, ако не заведат малчуганите си на задължителна имунизация. При повторно нарушение глобите ще бъдат двойни. Глоби от 50 до 100 лв. се предвиждат и за тютюнджиите, запалили цигара в закрити обществени помещения и в обществения транспорт. Същата е глобата и за продаващи алкохол на деца до 18 години. Който пък рекламира алкохолни напитки в нарушение на закона, ще плаща сумата от 500 до 1500лв. Все още не е ясно кой ще санкционира ефирните телевизии, нарушили часа за реклама. Докато Лекарския съюз и СЕМ измислят орган, който да глобява закононарушителите, рекламите ще пълнят телевизионния екран. Според шефа на лекарската комисия Атанас Щерев със забраната на рекламите на алкохол и цигари ще се провокира зрителят към въздържание. Друг е въпросът дали сериозните консуматори въобще се заглеждат в нея.
 


Сходни връзки

СОКОЛА ЗАБАВИЛ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди