изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:16 EET
ПРЕСИЯН КОЕВ ИСКА, ВЯРВА И МОЖЕ ДА ПРОБИЕ В ТЕНИСА    
Спорт16-годишният добричлия заминава на проби в немски тим


Руслан ЙОРДАНОВ

Лято е и всички очакват най-гръмкия трансфер, който Добруджа ще направи на футболния ни пазар. Той обаче все още не е факт. За сметка на това младият и перспективен състезател от Добрич Пресиян Коев хвърли “бомбата” в тениса, след като заминава на проби в немски тим.
Първата стъпка добруджанецът прави още на 6-годишна възраст, когато стъпва на кортовете. По-късно заминава за Варна, където при местните специалисти атакува големите успехи. За състезателите у нас това не е достатъчно. За да вървят нагоре, те трябва да направят още една крачка - да напуснат не родния си град, а родината си и в чужбина да продължат положителното си развитие.
Засега Пресиян Коев заминава на проби само за две седмици и ако бъде одобрен, то той догодина ще играе в първенството на Германия.
16-годишният добричлия в момента е сред десетте най-добри тенисисти на България за своята възрастова група и му предстои да премине в по-горните възрастови групи - юноши до 18 години и мъже. За да бъде конкурентно способен при по-големите, той трябва да израсне още повече като състезател, а това най-лесно става извън пределите на страната. През изминалите години Пресиян доказа, че може да гони успехите с цената на всичко. Той ежедневно се разпокъсваше между пътуването до Варна и учението в Добрич. На кортовете показа, че играе само за името на своя роден град.
Като доказателство идват и думите на Пресиян преди шест години. Едва десетгодишен, след като се върнеше в Добрич с турнирна победа, той казваше: “Излизам на корта, за да покажа, че и в провинциалния град Добрич се играе елитният спорт тенис. Гордея се, че победих състезатели от школите на ЦСКА, Левски, Славия...”. Талантливият състезател даде интервю за НДТ, преди да отпътува за Германия.
- Пресияне, как стана така, че заминаваш да играеш тенис в Германия?
- Отиването ми в Германия бе неочаквано, както всички хубави неща. Наш познат ми осигури двуседмични проби в клуба в Гюнтсбург от 12 до 26 юли. Треньорът в този немски тим е българин и от две години следи моите резултати като състезател. Отивам на пробен период. Ако ме одобрят, то догодина ще играя в тяхното първенство и ще защитавам името на немския отбор.
- Кои са твоите слаби елементи в тениса, които ще искаш да подобриш по време на престоя си в Германия?
- Искам да бъда по-уравновесен и хладнокръвен на корта.
- Кое е твоето най-силно оръжие на корта?
- Сервизът.
- Каква оценка ще дадеш за резултатите ти до момента?
- Малко над средното ниво. Има какво да се желае. Най-доброто ми постижение е второ място на турнира по двойки на републиканското първенство до 18 години.
- Кои са следващите турнири, в които ще се включиш?
- Едва през септември имам турнири. Вече ще играя само при 18-годишните, тъй като от 1 януари 2005 година ще играя при по-големите в новата възрастова група.
- Очакваш ли езиковата бариера в Германия да ти бъде пречка?
- Не, защото уча немски език в Езикова гимназия “Гео Милев” в Добрич, а пък и както вече казах, треньорът в Гюнтсбург е българин.

Визитна картичка:
Пресиян Иванов Коев е роден на 20 февруари 1988 година в Добрич. На 6-годишна възраст започва да тренира тенис при Борислав Друмев, който след това го препраща към Юри Дойчев. След 3 години работа при него, той отново се връща при Борко Друмев, за да стане възможно неговото заминаване за Варна и картотекиране в “Черно море - Елит”. Първият му треньор в морската ни столица е Христо Трифонов. След това Пресиян е поет от специалиста на женския национален отбор Огнян Илиев и неговия помощник Мирослав Петров, с които работи и днес. В Добрич помощ във физическата подготовка му помага Васил Донев. Главните “виновници” обаче за успехите на Пресиян са неговите родители, които го подкрепят във всяко негово начинание.
Успехи: Десето място в крайното класиране в националната ранглиста при 10-годишните. При състезателите до 12 години стига първо място на турнир. Той е първият добрички тенисист, който е спечелил турнир от първа категория. Това става през 2000 година в Пловдив. През тази година Пресиян играе финал на силния турнир “Искам, вярвам, мога” във Варна, който е под патронажа на фамилия Малееви. Право да участват в този турнир имат само осемте най-добри тенисисти в България. Най-доброто класиране на Пресиян в ранглиста е трето при 16-годишните през април миналата година. През 2000 година завършва шести в крайното класиране при 12-годишните. Шести приключи и през 2003 година при 16-годишните. В кариерата си има 11 турнирни победи. Три пъти играе четвъртфинал на ДП. Зад гърба си има един полуфинал и един финал. Бронзов медалист е в Дания през 2003 година по време на младежката олимпиада. Два пъти е втори в отборното първенство на ДОШ с екипа на “Черно море Елит”.
 


Сходни връзки

ПРЕСИЯН КОЕВ ИСКА, ВЯРВА И МОЖЕ ДА ПРОБИЕ В ТЕНИСА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРЕСИЯН КОЕВ ИСКА, ВЯРВА И МОЖЕ ДА ПРОБИЕ В ТЕНИСА
Автор: Anonymous да 2005-12-14 @ 00:17 EET
Да,така е!Той е един невероятно силен човек,който определено  може да постигне всичко!!!Аз също вярвам в него!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди