изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:19 EEST
ЕВРООПТИМИСТИ И ПЕСИМИСТИ СБЛЪСКАХА МНЕНИЯ    
Европейски съюзПреговорната глава "Земеделие", най-важна за Добричка област, е "лоша тема" от преговорния ни процес за влизане в ЕС, признаха и защитниците на тезата колко е хубаво да влезем в ЕС

Първи по рода си дебат на тема "2007 - рано или късно за присъединяването на България към Европейския съюз" се проведе вчера в Добрич. Той бе организиран от Информационния център "Отворено общество" във Варна, Търговско-промишлената палата и Евро-инфо център BG 809 в Добрич. Два отбора - на еврооптимистите и европесимистите трябваше да отговарят на основния въпрос на спора през погледа на бизнеса от Добричка област. Подобно на известното телевизионно предаване "Сблъсък" и вчерашният евродвубой имаше двама водещи - Лъчезар Росенов - председател на ТПП и Атанас Атанасов - преподавател в Икономическия университет във Варна, който е и почетен консул на Унгария във Варна. И два отбора - еврооптимистите бяха икономистът Лъчезар Богданов и бизнесменът Галин Господинов. В ролята на европесимисти влязоха главният секретар на ТПП Герман Германов и Клементина Желева - управител на "Жидо 7".
Спорът протече в пет рунда, с точно определен регламент и продължителност на изказванията. Звукови ефекти напомняха на всеки от изказващите се, ако просрочи определеното време. Уводните тези на отборите бяха: Лъчезар Богданов - "законодателството, което регламентира членството на България в ЕС вече се прилага у нас и проблемите пред бизнеса вече се проявяват. Затова въпросът е дали скоростта, с която отиваме към ЕС, е подходяща". Герман Германов - "Българският бизнес по субективни и обективни причини не е готов за влизане в ЕС. Притесненията са от това, че с влизането ни в съюза тук ще нахлуят чужди и по-евтини стоки, което ще доведе до затваряне на фирми и много хора ще останат без работа." В дебата се чуха изказвания, че, ако българският бизнес не иска да се промени спрямо външната среда, той ще пострада. Както и теза, че в Испания и Австрия, които градят пазарна икономика от години, над 50 процента от малките и средни фирми са фалирали през първите две години след присъединяването им към ЕС.
Съдружникът в "Нова добруджанска трибуна" и коментатор Димитър Дуков, който представи общественото мнение по темата, припомни на участниците в двубоя, че те бягат от истинската тема, а именно погледа на бизнеса в Добрич за евроинтеграцията ни. И припомни, че ключовите отрасли за областта като туризъм и земеделие вече са попаднали в чужди ръце - на варненци, софиянци или чужденци. И обясни, че добруджанци се съмняват, че ще оцелеят след приемането ни в Европейския съюз, а наши фирми вече гледали към Турция, Молдова и Украйна.
Фирмите не са хомогенна маса и не са еднакво готови за приемането ни в ЕС. Присъединяването ни към ЕС е необходимо зло, което трябва да се преодолее. Българите най-силно желаем да влезем в ЕС, защото не знаем какво ни чака. ЕС по същество е протекционистичен съюз- това бяха само част от изказаните тези. Спорен се оказа и въпросът с ключовата за Добричка област преговорна глава "Земеделие". Тя е лоша тема - призна дори еврооптимистът Лъчезар Богданов. Герман Германов обаче посочи, че от договорените квоти за земеделието ни има опасност вносът на селскостопански стоки у нас да е много по-голям от износа. За някои от производствата като производство на яйца и птиче месо изобщо няма договорени субсидии и две от големите фирми в областта са застрашени от фалит, тъй като техните европейски конкуренти са субсидирани. Договорена е субсидия за обработване на 32 млн. декара земя у нас, а обработваемите ниви са 54 млн. декара. В резултат на това много от фирмите ще фалират. Така българите могат да се замислят в коя посока да приложат опита на унгарците, които след като станаха европейци, ходят да пазарят евтино в Румъния. Очаква се след 2007 г. 50-60 на сто от малките и средни фирми да фалират, прогнозира Г. Германов. И добави, че друга договореност на България с ЕС е у нас да останат само 10 ВУЗ-а.
Българският бизнес вече е готов за влизане в ЕС - бе заключителната тема на еврооптимистите. Да не стане така, че сега децата ни емигрират в Европейския съюз, а след 2007 г. да искат и да няма къде да емигрират - предупредиха европесимистите. Организаторите пък обещаха да има и следващи дебати.
 


Сходни връзки

ЕВРООПТИМИСТИ И ПЕСИМИСТИ СБЛЪСКАХА МНЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди