изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:19 EET
ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ СЪЩО СА ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК    
ЗаложнициОтвличането на българите засилва натиска върху временното иракско правителство, коментира Ройтерс.

То става само ден, след като в Ирак беше отвлечен филипински шофьор на камион и похитителите му заплашиха да го екзекутират, ако Манила не изтегли своите умиротворители от страната до края на седмицата.

По данни на Ройтерс, от месец април досега в Ирак бяха похитени близо 60 чуждестранни граждани. Повечето от тях по-късно бяха освободени, но поне трима заложници бяха убити, а мнозина остават в неизвестност. Сред тях са граждани на Канада, Йордания, Кувейт, Ливан и на други страни, чиито фирми в Ирак работят с американските военни в страната.

Статистиката показва, че най-чести са отвличанията на шофьори на камиони. Целта на похитителите е да принудят чуждестранните войски да се изтеглят от страната, да накарат цивилните, работещи в Ирак, да напуснат или да получат откуп в замяна на живота им.

Снощи беше съобщено, че американският морски пехотинец от ливански произход, за който се смяташе, че е обезглавен в Ирак, се намира в американското посолство в Бейрут в добро здраве. Новината беше съобщена от негов роднина. 24-годишният американец Уасеф Али Хасун беше обявен за изчезнал в Ирак на 21 юни и в ислямистки уебсайт се твърдеше, че е бил екзекутиран.

Продължава обаче кризата с филипинския гражданин Анхело де ла Круз, отвлечен в Ирак, който е баща на осем деца. Семейството му прикани правителството в Манила да направи всичко възможно за освобождаването му. Иракските похитители заплашиха да го екзекутират, ако Филипините не изтеглят умиротворителите си от Ирак до края на седмицата. Президентката на Филипините Глория Аройо нареди вчера незабавно да бъде прекратено изпращането на работници в Ирак. Правителството изпрати свой високопоставен представител в Ирак, който да оцени на място ситуацията. Правителствени служители посочиха, че вече се опитват да се свържат с похитителите на своя сънародник.

Цветелина Йорданова


 


Сходни връзки

ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ СЪЩО СА ЗАЛОЖНИЦИ В ИРАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди