изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:50 EET
АБУ МУСАБ АЛ ЗАРКАУИ    
Заложници Екстремистите, отвлекли българите,твърдят че са част от групировката "Таухид ал Джихад", чийто лидер е Абу Мусаб Ал - Заркауи.

Същата организация в края на миналия месец отвлече трима турски граждани и тогава отново поставяше ултиматум всички иракски затворници да бъдат освободени. В последствие обаче заложниците бяха помилвани, по думи на организацията - в името на Мюсюлманска Турция. Името на ислямистската групировка в превод означава "Единоверие и Свещена война". Тя стои зад голяма част от нападенията срещу силите за сигурност и представители на преходното иракско правителство през последните месеци и е смятана за най-близка до "Ал Кайда" в Ирак. Ръководителят й Заркауи е на 38 години, роден е в севернойорданския град Джарга и е с бедуински произход.

Според непотвърдена информация именно 38-годишният йордански радикал е човекът, който обезглави американския предпиремач Никълъс Бърг през май тази година. Наскоро испанските власти съобщиха, че разследват информация, според която той е замесен и в атентатите в Мадрид от 11-ти март. Миналата седмица Съединените Щати предложиха 25 милиона долара за главата на Заркауи. Той е една от водещите фигури в така наречения Джихад срещу съветските сили в Афганистан през осемдесетте. След това се връща в Йордания, където прекарва седем години в затвора, заради обвинения в конспирация, целяща установяването на ислямски халифат в страната. След освобождаването му, той напуска Йордания, където получава смъртна присъда заради убийството на американски дипломат и организирането на атаки срещу американски и израелски интереси в страната. Разузнавателна информация приписва участие и в атентатите в Казабланка и Истанбул. Смята се, че той стои зад атентата срещу шиитския свещеник Аятола Ал-Хаким в Наджаф, при който загинаха и над 50 шиити.
ntv/ndt

НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА ПРИПОМНЯ:

******* 01.12.2003
Йорданец стои зад атентатите в Истанбул
Абу Мусаб ал-Заркауи е начело на създадена преди години палестниска терористична организация и действа независимо от Бин Ладен

Йорданецът Абу Мусаб ал-Заркауи, който ръководи терористична мрежа в Близкия Изток и Европа стои зад самоубийствените атентати в Истанбул, пише британският вестник "Обзървър", като се позовава на доклади на европейските разузнавателни служби.
Според изданието Ал-Заркауи действа независимо от водача на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Йорданският терорист, за чието залавяне е обявена награда от 5 млн. долара, е начело на създадена преди години палестниска терористична организация на име "Таухид". Заловени активисти на организацията признава, че тя осъществява дейност във Великобритания, Италия и Германия.

Американски разузнавателни експерти твърдят, че Ал-Заркуи се укрива в Иран и посочват, че това ще се използава като коз при евентуална американска операция срещу Техеран.

Междувременно стана ясно, че мъжът, който е взривил камионетка, натоварена с един тон експлозив, пред филиала на британската банка HSBC в Истанбул на 20 ноември, е идентифициран официално чрез ДНК-анализ. Името му е Мевлут Угур, съобщи Анадолската агенция, цитирана от АФП.

Полицията е разкрила самоличността и на четиримата камикадзета, които се врязаха със заредени с експлозиви камионетки в синагогите "Неве Шалом" и "Бет Израел" на 15 ноември и в сградите на британското консулство и банката HSBC пет дни по-късно, посочва Анадолската агенция. Сирийските власти са предали на Турция 22 нейни граждани, заподозрени, че са участвали в атентатите, допълва информацията Би Би Си.

******* 01 Юли 2004
Наградата за залавянето на Абу Мусаб аз Заркауи стана 25 млн. долара

САЩ увеличиха от 10 на 25 милиона долара наградата за залавянето на йорданския ислямист Абу Мусаб аз Заркауи. В съобщението на Държавния департамент за увеличаването на наградата се припомня, че Заркауи отдавна поддържа връзки с лидера на "Ал Кайда" Осама бен Ладен и е отговорен за най-малко 25 атентата в Ирак, както и за убийството на американския заложник Никълъс Бърг.
****** DNEVNIK.BG 29/6 - 14:15 ч.

Групировката на Абу Мусаб аз Заркауи освободи тримата турски заложници

Групировката на Абу Мусаб аз Заркауи, свързана с Ал Каида, е освободила трима турски заложници, които тя бе отвлякла и бе заплашила, че ще ги обезглави, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

На видеозапис, излъчен от телевизията, маскиран мъж заявява, че групировката Таухид уа джихад /Единобожие и свещен война/ обявява освобождаването на турските заложници заради мюсюлманите в Турция и демонстрациите им срещу /американския президент/ Буш.

По-рано АФП съобщи, като се позова на турски дипломатически източник, че общо петима турци са взети за заложници в Ирак, като трима от тях са отвлечени от групировката на Абу Мусаб аз Заркауи, свързана с Ал Каида, която заплашва да ги екзекутира.

Групировката на Абу Мусаб аз Заркауи бе заплашила да екзекутира трима турски работници, работещи за турска фирма - подизпълнител на американска компания, които бяха отвлечени в началото на юни, ако турските фирми продължават да работят с американците в Ирак. Според турския дипломат е бил даден 72-часов ултиматум за екзекуцията на тримата, изтичащ във вторник вечерта или сряда сутринта.

***************

Бунтовнически атаки отнеха живота на 70 души в Ирак. Терористите саботират предаването на властта

Най-малко 70 души са убити и 270 са ранени в резултат на координирани нападения на иракски бунтовници над полицейски участъци и американски бази в пет града на страната, съобщиха световните агенции. Седмица преди американската гражданска администрация да предаде властта в ръцете на иракското правителство, екстемисти нападнаха ключови сгради в Мосул, Рамади, Баакуба, Багдад и Фалуджа.

Серия взривове избухнаха пред полицейската академия в Мосул и причиниха смъртта на повече от 44 души, други 216 са ранени, съобщиха от иракското здравно министерство.

Маскирани въоръжени лица са обстрелвали правителствени и полицейски сгради в Рамади и са унищожили няколко полицески коли. Убити са 7 души и 13 са ранени според източници от местната болница. По думите на очевидци, цитирани от Би Би Си, в града се водят ожесточени боеве и хората не смеят да излязят по улиците.

В Баакуба въстаниците са взели под свой контрол главното кръстовище на града и обстрелват с гранотомети полицейския участък, както и всеки полицай или чуждестранен войник, който им се изпречи, разказват очевидци, цитирани от Ройтерс. По данни на военното командване на САЩ двама американски войници са убити, а 7 са ранени в резултат на нападението.
Ръководителят на терористичната групировка "Единство и Джихад", която действа в Ирак и е свързана с "Ал Кайда", йорданецът Абу Мусаб ал Заркауи пое отговорност за атаките в Баакуба.

Близо до американската база в Багдад се е взривила кола-бомба и е убила 4 иракски полицаи и е ранила двама.
Във Фалуджа се водят ожесточени престрелки между въстаниците и американските войници. Американски бойни самолети и хеликоптери "Кобра" прелитат ниско, а бронирани коли напредват към някои части на града.

Представители на иракското правителство и на окупационните сили се опасяват, че в навечерието на предаването на властта на иракчаните на 30 юни рязко ще се увеличат нападенията над иракските сили за сигурност.

Смъртта и терорът ще ознаменуват предаването на властта на новото иракско правителство, коментира Кориере дела Сера. Тактиката на бунтовниците е да ликвидират този, който ще ръководи страната след 30 юни, посочва вестникът. Вчера бе разпространен аудиозапис, в който терористът Абу Мусаб ал Заркауи заплаши премиера Ияд Алауи с убийство.

Днес арабската телевизия "Ал Арабия" разпространи видеозапис, в който група арабски бунтовници предупреждават Алауи да не въвежда извънредно положение. Преди дни премиерът обяви, че кабинетът обсъжда дали да се стигне до извънредно положение в някои райони на Ирак, което цели прекратяване на насилието в страната.

Според Кориере дела Сера въстаниците са подготвили много коли-бомби, минирали са камиони и ще ги задействат в навечерито на 30 юни. В подкрепа на бунтовниците в Ирак са пристигнали йеменци, пакистанци, иранци и палестинци. Терористите планират самоубийствени атентати пред редица ключови сгради в страната. Така те ще саботират предаването на властта и ще се опитат да накарат западните правителства да се изтеглят от Ирак, твърди италианският вестник.

******************* 23 Юни 2004
Терористът Абу Мусаб Ас-Заркауи призова да бъде убит иракския премиер Ияд Алауи

Заркауи направи това изявление часове след като войнстваща ислямистка организация обезглави южнокорейски заложник, заради отказа на Сеул да се изтегли от Ирак.

Терористът Абу Мусаб Ас-Заркауи призова днес да бъде убит премиерът на Ирак Ияд Алауи, съобщи "Франс прес". Заркауи направи това изявление часове след като войнстваща ислямистка организация обезглави южнокорейски заложник, заради отказа на Сеул да се изтегли от Ирак.

В аудиозапис, публикуван в ислямистки сайт, Ас-Заркауи, който е смятан за един от висшите представители на "Ал-Кайда" в Ирак, казва, че до сега Ияд Алауи нееднократно се е измъквал от готвени за него засади, но се зарича той да бъде убит.

Убийството на 33-годишния преводач Ким Сун Ил от организацията "Единобожие и джихад" предизвика противоположни чувства в Южна Корея.

Президентът на страната остро осъди убийството, а твърдата позиция на Сеул да не напуска Ирак беше оценено положително от международната общност. Близките на загиналия обаче заявиха, че неотстъпчивата политика на правителството е убило сина им.

Коалиционните сили извършиха въздушно нападение в района на Фалуджа. То е било срещу мрежата на Ас-Заркауи, но очевидци твърдят, че са убити 4 цивилни, съобщи "Ройтерс".

***************** 2004-06-28
10 милиона долара награда бе предложена за информация за залавянето на Абу Мусаб аз Заркауи

10 милиона долара награда бе обявена за информация, която би довела до залавянето на терориста Абу Мусаб аз Заркауи. Американските сили в Ирак обявиха арестуването му за своя цел номер едно. Преди време за главата на духовния лидер на талибаните молла Мохамад Омар също бе обявена награда от 10 млн долара. За лидера на Ал Кайда Осама бен Ладен американските сили дават 25 млн долара. 38-годишният йорданец Аз Заркауи оглавява иракската мрежа на Ал Кайда - Ат таухид ал джихад, която напоследък пое отговорността за поредица от атентати в страната. Групировката плени американеца Ник Берг, който лично бе екзекутиран от Заркауи. Миналата седмица по подобен начин беше убит южкорейски гражданин. В момента организацията държи трима турци, които заплашва със същата участ. Заркауи заплашва също и премиера на Ирак Ияд Алауи и членове на преходното правителство.
Същевременно американските части в Ирак потвърдиха, че американски морски пехотинец е в неизвестност от 21 юни. Те обаче не потвърдиха дали той е отвлечен. По-рано иракска въоръжена групировка обяви, че държи за заложник американски морски пехотинец от пакистански произход. Телевизия “Ал Джазира” съобщи, че групировката “Ислямски отговор” заплашва да обезглави пленника, ако не бъдат пуснати на свобода всички иракски затворници. Върху идентификационната му карта на военнослужещ от корпуса на морската пехота е изписано името Уасиф Али Хасун. Американското военно командване съобщи, че ефрейтор със същото име, но не от пакистански, а от ливански произход липсва от своята част от 21 юни.

***************** 17 Юни 2004

Най-малко 35 души загинаха при самоубийствен атентат срещу наборен център за новата иракска армия

При експлозията в Багдад 138 души са ранени, съобщи "Франс прес". При нов взрив след обяд северно от столицата бяха убити други шест служители в иракските сили за сигурност и четирима бяха ранени.

Атентатът беше извършен тази сутрин около 9 часа местно време. Пред наборния център имало струпани много кандидати за работа в армията когато атентатор-камикадзе се врязал с кола-бомба в чакащите.

Премиерът на Ирак Ияд Алауи обвини чужди държави, но не ги назова конкретно. Атентатът цели да попречи на планираното предаване на властта в страната на 30 юни, смята британският външен министър Джак Стро. Коалиционните сили смятат, че зад вълната от атентати в последно време стои Абу Мусаб аз Заркауи. Възможно е Заркауи да е връзката между "Ал Кайда", бивши членове на партията БААС и хора от бившето разузнаване на Саддам. Президентът на САЩ заяви,че "Ал Кайда" и Саддам са били свързани, независимо, че официален доклад не намери достатъчно доказателства за това.

Унгарският контингент в Ирак даде първа жертва. 26-годишен войник загина при нападение срещу конвой на унгарските сили край град А-Сувайра на 70 километра югоизточно от Багдад. Конвоят превозвал вода за украинската военна база.

********************
"Ал Кайда" атакува Кербала и Багдад

Целта на терористите е да предизвикат гражданска война

"Ал Кайда" се опитва да предизвика размирици и гражданска война в Ирак. Серия от почти едновременни атаки в Багдад и Кербала отнеха живота на около 140 шиити и раниха стотици. Атентат имаше и в пакистанския град Квета, където религиозна процесия на шиитите даде над 20 жертви и около 120 ранени.
В момента е кулминацията на религиозния фестивал Ашура.

При експлозиите няма пострадали български военнослужещи от контингента в Кербала, съобщи Министерството на отбраната.
Членът на Преходния управляващ съвет на Ирак Мудафак ал Рубайе обвини като организатор на атаките Абу Мусаб Заркауи, йорданец, когото Вашингтон подозира, че работи за организацията "Ал Кайда" на Осама бен Ладен. "Това е послание от Заркауи до иракския народ", каза от Багдад за CNN Рубайе. "Ние няма да реагираме по сектантски начин и неговото намерение да разпали гражданска война в страната няма да успее."
Американски военен в Ирак заяви за Ройтерс, че неотдавна е бил заловен компютърен диск с писмо от Заркауи, което призовава към самоубийствени атентати срещу шиитите, "за да бъде предизвикана гражданска война".
Зоната на отговорност на нашия батальон в Кербала се намира далеч от мястото на взривовете, каза началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев. Според него самоубийствените атентати, насочени срещу шиитските поклонници, били опит да се покаже на иракчаните, че коалиционните сили не могат да се грижат за реда и сигурността. Преди седмица генералът предрече, че в Кербала ще има гражданска война до месец-два.
Кореспондент на CNN посочи, че настроението в града рязко се е променило и било неразумно екипи на западни телевизии да се приближават до събралото се множество.
Още - в "Чужбина"

********** DNEVNIK.BG 6/7 - 13:02 ч.
Аз Заркауи разпространи видеофилм с атентатите в Ирак

Чуждестранни мюсюлмански активисти от целия арабски свят се появяват в смразяващ видеоматериал, в който се твърди, че те са извършили някои от най-кървавите бомбени атентати в Ирак от края на войната миналата година, предаде "Ройтерс".

Видеофилмът показва как младежи, негодуващи срещу американската окупация на Ирак, се сбогуват с близките си, преди да се качат на автомобили и да се самовзривят в атентати из цял Ирак. Виждат се мюсюлмански активисти, държащи гранатомети и автомати Калашников в пустинята през нощта, докато един от тях започва ритуал преди самоубийствен атентат. Той прочита изявление, в което казва на баща си, майка си, брат си и хората, които обича, че ще му липсват след като изпълни дълга си в свещената война.

Представеният с името Абу Харит ад Дозари, който говори със саудитски акцент, след това се качва в камион-цистерна с бензин и посочва електрическа жица, с която ще задейства голяма бомба. Видеофилмът го показва след това да се насочва към багдадския мост Катимия, където камионът експлодира в големи огнени кълба.

Виждат се още няколко млади мюсюлмански активисти, които произнасят последните си думи преди да извършат големи атентати като миналогодишното нападение с камион бомба срещу централата на ООН в Багдад, при което загинаха 22 души, включително и пратеникът на организацията в Ирак Сержу Виейра ди Мелу.

Американски военни и високопоставени иракски държавни представители от месеци твърдят, че бойци от чужбина играят важна роля в атентатите в Ирак.

"Independent" пише, че групата, заснела видеоматериала, е водена от Абу Мусаб Заркауи.
















 


Сходни връзки

АБУ МУСАБ АЛ ЗАРКАУИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди