изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:55 EET
СЪПРУГАТА НА ГЕОРГИ СЕ МОЛИ НА МИНИСТЪР ПАСИ    
Заложници “Моля министър Соломон Паси да вземе всички необходими мерки (за освобождаването на заложниците). Става въпрос за човешки животи”, заяви през сълзи за Българската национална телевизия Людмила Алексова, съпруга на Георги Лазов - един от двамата българи, взети за заложници в Ирак, съобщава електронното на швейцарски вестник Le Temps.

“Георги ми каза, че досега никога не е имал толкова ужасно пътуване”, каза Алексова, като уточни, че за пръв път съпругът й и другият българин, взет за заложник, са навлезли на около 200 км. във вътрешността на страната.

“Никакъв финансов мотив не би могъл да оправдае подобен риск”, на свой ред заяви българският министър на външните работи Соломон Паси, припомняйки, че правителството неведнъж е призовавало българските граждани да избягват пътувания в Ирак.

“Нямаме никакво намерение да отстъпим пред диктата и шантажа”, заяви за Българското национално радио министърът по-рано днес по повод разпространения от телевизионния канал “Ал Джазира” видеоматериал за двамата българи, взети за заложници в Ирак. “Колебанието в момент като този ще превърне България в обект на тероризма. България е стабилна държава и не трябва да се очаква тя да промени политиката си поради изискванията на една или друга групировка”, подчерта министър Паси.

По-рано арабската телевизия “Ал Джазира” излъчи видеозапис на двама мъже, за които се твърди, че са български граждани, взети за заложници в Ирак. Похитителите заплашват, че ще ги екзекутират, ако до 24 часа американското командване не освободи всички иракски затворници. На записа се вижда маскиран мъж, който твърди, че двамата заложници са български работници в Ирак. До него има още двама маскирани въоръжени мъже. Според “Ал Джазира” записът е бил предоставен от групировката “Монотеизъм и джихад”.

“Ще направим всичко което е по силите ни, за да ги спасим, но не гарантираме, че ще успеем”, изтъкна министър Паси, като отбеляза, че не разполага с информация за здравословното състояние на двамата българи. Според информацията, взетите за заложници българи са Ивайло Кепов и Георги Лазов, който е 30-годишен. Те са шофьори на тирове и според властите в София, са били отвлечени близо до северния иракски град Мосул. В министерството на външните работи е създаден кризисна група във връзка със случая. Както съобщи министър Паси, който се надява, че ултиматумът ще бъде отсрочен, София поддържа контакти както със САЩ, така и с останалите страни от коалиционните сили в Ирак. В Министерството на външните работи е създаден кризисна група във връзка със случая. До момента българските власти не са се свързали с похитителите.

ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

СЪПРУГАТА НА ГЕОРГИ СЕ МОЛИ НА МИНИСТЪР ПАСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди