изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:20 EET
АБРАШЕВ: ЪЩ НЕ СЕ ГРИЖЕЛ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Култура Центърът за религии и култури ще бъде построен на пустеещ терен


В Ботаническата градина в Балчик няма сеч, а се разчистват сухи клони и дънери, които са опасни за посетителите. Това каза министърът на културата Божидар Абрашев днес по време на парламентарния контрол. Министерството на културата не само не унищожава ценни растителни видове в Ботаническата градина в Културен център 'Двореца', а полага грижи за съхраняването им и за обогатяването на градината. За 50 години в парка са засадени 40 редки растителни вида, а МК само за два месеца е засадило 72, посочи министър Абрашев.

По думите му Софийският университет 'Св. Климент Охридски', който е ползвател, а не собственик на 11-те декара, върху които е разположена Ботаническата градина, не се е грижел добре за растенията в нея. Затова МК е възложило този ангажимент на лицензирана фирма от ботаници, която поддържа и 'Евксиноград'.

Планираният Център за религии и култури ще бъде построен на пустеещ терен, който няма нищо общо с Ботаническата градина и е извън Културния център 'Двореца', обясни Божидар Абрашев.

Няма защитени видове по Закона за биологичното разнообразие сред изсечените растения в Ботаническата градина в Балчик. Това каза днес министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова в отговор на актуален въпрос от народния представител Кина Андреева за изсичането на ценни растителни видове в Ботаническата градина в Балчик.

По думите на Арсенова, била е назначена комисия за проверка на случая от РИОСВ - Варна. Проверката е установила, че изсечените растителни видове в градината са част от годишното саниране на парка.

От РИОСВ - Варна са връчили на директора на парка предупредителен протокол да не бъдат извършвани строежи на територията на градината.

Министър Арсенова каза още, че до момента не може Ботаническата градина в Балчик да стане защитена територия. За това е необходимо други институции да внесат ново предложение за това и ако комисия реши, че градината покрива необходимите критерии и изисквания, тя може да бъде обявена за защитена територия.
***********
СУ не се отказва от Ботаническата градина в Балчик

Софийският университет няма да се откаже от собствеността си върху Ботаническата градина в Балчик. От 1955 г. имаме равни права с Министерството на културата, заяви ректорът проф. Боян Биолчев.
"Черноморието ни се превърна в озъбен печалбарски интерес, а ние пречим. Войната с Министерството на културата не е за собственост, а за моралния облик на България", коментира проф. Биолчев. Скандалите започнаха преди година, когато МК прекрати договора със СУ за стопанисване на градината. Оттогава и двете институции продават билети на отделни каси за почуда на туристите.
Битката се разгоря с нова сила, след като МК реши да прави в парка Център за култури и религии с къщички, басейни, тенискортове, амфитеатър и винарна. Според противниците на идеята строежите ще са върху ценните растения. Според хората на Абрашев обаче ще се строи върху пустеещи земи. Вчера от СУ отхвърлиха и това оправдание, защото харесаният терен бил свлачищен и строежите ще го натоварят опасно.
От Алма матер показаха и снимки от Балчик с изсечени дървета. Според стопаните обаче само са окастрени изсъхналите клони.



dir/ndt
 


Сходни връзки

АБРАШЕВ: ЪЩ НЕ СЕ ГРИЖЕЛ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди