изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:15 EEST
АБРАШЕВ ВЪЗЛОЖИЛ НА ФИРМА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
НовиниСофийският университет не се грижел добре за растенията в нея, заявил министърът на културата Божидар Абрашев в отговор на актуален въпрос в Народното събрание




Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е ползвател, а не собственик на 11 декара, върху които е разположена Ботаническата градина в Балчик, не се грижел добре за растенията в нея, съобщи "dir/bg". Затова Министерството на културата, което управлява архитектурно-парковия комплекс "Двореца", е възложило на лицензирана фирма от ботаници да се грижи за градината. Въпросната фирма поддържала и "Евксиноград". Това заявил министърът на културата Божидар Абрашев по време на парламентарния контрол в петък. В Народното събрание той съобщил още, че в Ботаническата градина няма сеч, а само се разчистват кухи клони и дънери, тъй като били опасни за посетителите. Той опровергал твърденията, че подопечното му ведомство унищожава ценни растения, като заявил, че за 50 години в парка са засадени 40 редки растителни вида, а само за два месеца Министерството на културата засадило 72 вида. Б. Абрашев заявил още, че Центърът за религии и култури, който се предвижда да бъде изграден в Балчик, няма да има нищо общо с Ботаническата градина и ще е извън "Двореца".
Пак в отговор на актуален въпрос министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова заяви, че сред изсечените растения в Ботаническата градина няма защитени видове по Закона за биологичното разнообразие. Специална проверка от служители на РИОСВ-Варна установила, че изсечените видове в Ботаническата градина са част от годишното саниране на парка. Пак от РИОСВ са връчили предписание на директора на "Двореца" да не бъдат извършвани никакви строежи на територията на градината. Според Д. Арсенова, за да стане Ботаническата градина защитена територия, трябвало други институции да внесат предложение за това и комисия да реши, че градината покрива необходимите критерии и изисквания. Едва след това тя можело да бъде обявена за защитена територия.
От СУ "Св. Кл. Охридски" показват снимки с изсечени дървета и твърдят, че строежите на Центъра за религии и култура се предвижда да бъдат върху ценните растения в градината. От Алма Матер заявяват, че няма да се откажат от собствеността си върху Ботаническата градина, тъй като от 1955 г. имат равни права с Министерството на културата. Според ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Боян Биолчев, "Войната за собственост с Министерството на културата не е за собственост, а за моралния облик на България". И припомня, че скандалите в Балчик започнаха, след като преди година Министерството на културата прекрати договора със Софийския университет за стопанисване на градината, след което и двете институции започнаха да продават билети за вход, а това предизвика напрежение сред туристите, намеса на полиция и живи вериги.
 


Сходни връзки

АБРАШЕВ ВЪЗЛОЖИЛ НА ФИРМА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди