изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:15 EEST
* АВТОГРАФ С ОПАШКА    
ЛюбопитноС ПАЛАВО АЛЕСТО ПОНИ СЕ СДОБИ ШЕФЪТ НА ПЕЧАТНИЦА "ПОЛИОФСЕТ"

С породисто пони, кръстено със звучното име Джоко, се сдоби в края на миналия месец президентът на частна печатница "Полиофсет" в Добрич Стоян Арнаудов. Скокливото четириного е от шотландска порода, на цвят е червено, по-точно алесто. Има бяло петънце само на челото, а крачетата му са обути в бели "чорапки". И въпреки че Джоко още не е навършил и 20 дни, не спира да скача и едва е усмирен, за да застане пред обектива на фоторепортера на НДТ...
Джоко се ражда на 28 юни. Това става през нощта. Майка му Копейка обаче е опитна - това е четвъртата й рожба, и без проблеми дава живот на понито.
"Когато сутринта отидохме, заварихме Джоко вече на крака да суче от майка си" - разказва С. Арнаудов. Името на четириногото не е избрано случайно - по традиция, при конете се поставя първата буква от името на бащата, вътре трябва да я има и първата буква от името на майката. Бащата на Джоко се казва Джакомо, а "к"-то от Копейка също фигурира с името на новороденото. С. Арнаудов с гордост разказва за предците на понито. И Джакомо, и Копейка са от шотландска порода. Бащата е внос от Германия, в момента е в конезавода в Разград. Той е шарен жребец - кожата му е оцветена в бяло, черно и червено. Очакванията са били, че Джоко ще прилича на него, но това не станало. Със сигурност обаче сред потомството му ще има шарени понита, поне на всяко второ-трето ще е така, убеден и И. Арнаудов. Новороденото е четвъртата рожба на Копейка, но досега децата й си били все кобили.
С много настроение президентът на "Полиофсет" разказва за непокорния нрав на Джоко. Той е много палав и вече скача и хвърля къчове. Още не познава името си и не се обръща, когато го повикат. Джоко ще суче до около 6 месеца, през първия месец не пие и вода. Някъде около 60 -ия ден след раждането му ще започне да се храни и със зоб. Плановете на собственика са, когато понито спре да суче, да го продаде на търг. "Това ще бъде първият търг за продажба на пони на печатница "Полиофсет" - допълва той.
Цената на едно пони в България е около 2 000 лева, разказва С. Арнаудов. У нас има три конезавода, в които се правят приплоди на понита - в добричкото село Стефан Караджа, Шумен и Разград. В България тези животни много се търсят, но не се използват за състезания. Собствениците им ги отглеждат предимно като декоративни домашни животни. В Турция обаче се правят надпревари с понита, като те се яздят от деца или се впрягат в малки каручки.
Общо шест коня отглежда президентът на "Полиофсет" Стоян Арнаудов. Освен двете понита, той притежава една шарена кобила и три коня от породата източнобългарска. Според С. Арнаудов, това е породата, която е най-добра за произвеждане в България.
 


Сходни връзки

* АВТОГРАФ С ОПАШКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди