изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:52 EEST
ПЪРВАНОВ НАЛОЖИ ВЕТО ЗА ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ    
Общество Преди да вземе решението си, президентът разговаря със социалната министърка, която също бе против ограниченията в закона



Президентът Георги Първанов реши да върне за ново обсъждане в Народното събрание някои разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, приет от депутатите на 1 юли, съобщи "Дарик радио".
Става дума за разпоредбите, които обвързват получаването на парични обезщетения за майчинство със задължителен 4-месечен осигурителен стаж през годината, предхождаща отпуска за бременност, раждане и отглеждане на дете.

Така майките се поставят в по-неблагоприятно положение спрямо другите категории осигурени лица по отношение както на правото, така и на размера на получаваните краткосрочни доходи, смята президентът.

Преди да вземе решението си, президентът се срещна с министърката на труда и социалната политика Христина Христова, с която обсъди законодателството, свързано с раждането и отглеждането на децата.

Неотдавна тя се изказа против приетите ограничения, тъй като могат да бъдат ощетени жени с дългогодишен трудов стаж, но без работа през последната година преди майчинството си.

Според държавния глава задълбочаването на тежката демографска криза и достигнатите изключително ниски равнища на раждаемостта у нас налагат провеждането не на рестриктивни, а на насърчаващи и стимулиращи раждаемостта мерки и политики.

Не е проява на държавническа далновидност да се отнемат осигурителни права и да се намаляват паричните обезщетения на майките под претекст за борба със злоупотребите в общественото осигуряване, смята Първанов.

Според него борбата трябва да се води чрез засилване на контрола, ефективността на санкциите, информационните възможности и административния капацитет на компетентните институции.
all/ndt
 


Сходни връзки

ПЪРВАНОВ НАЛОЖИ ВЕТО ЗА ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди