изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:32 EEST
ЛИШАВАТ БОЛНИТЕ ОТ РАК В ОБЛАСТТА ОТ КАЧЕСТВЕНИ ГРИЖИ    
Новини4500 са диспансеризираните онкоболни в Добричка област. 700 са годишно новооткритите заболели. От областните градове само в Добрич и Силистра няма онкодиспансер

Затварянето на онкокабинетите в Добрич ще затрудни изключително много лечението, наблюдението и проследяването на раково болните от областта. За това алармираха вчера медици от града на среща, която се състоя в общината. Лекарите разговаряха с председателя на общинския съвет д-р Мирослав Попов и кмета на града Детелина Николова. Кабинетите се закриват със заповед на министъра на здравеопазването Славчо Богоев. От април здравната каса е преустановила плащанията за дейности по диспансеризацията на предракови заболявания и доброкачествени новообразувания и по пакет "Онкология".
Около 4500 са диспансеризираните онкологично болни в Добричка област, а 700 са годишно новооткритите заболели, бе съобщено на срещата. При новосъздалата се ситуация всеки болен ще трябва да се разхожда до Варна дори само за едно обезболяващо. От друга страна обаче повечето пациенти са в затруднено социално положение, което прави проблема с пътуването им до морския град още по-сериозен. "Невъзможно е да се разхождат тези болни за прегледи във Варна и сега изключително се затруднява лечението им" - заяви д-р Демиров, председател на Българския лекарски съюз в Добрич. Негови колеги пък подчертаха, че поради струпването, което ще се получи в онкодиспансера във Варна, добричките пациенти няма да могат да се обслужват качествено. Самите болни споделяли, че там ги третират като второ качество хора.
Със закриването на онкологичните кабинети в града ни пациентите се лишават от наблюдение, изследване и проследяване, подчертаха още медиците.
По време на срещата отново бе поставен въпросът в Добрич да бъде открит онкодиспансер. Председателят на ОбС д-р Мирослав Попов заяви, че от областните градове само ние и Силистра нямаме такива диспансери. Ако в Добрич не се разкрие диспансер, следващият ход е варненският да поиска да се отпускат пари на община Добрич за обслужването на нашите пациенти в морския град, подчертаха присъстващите на срещата лекари.
Идеята в Добрич да се създаде онкодиспансер датира от няколко години. Изпращани са писма до Министерството на здравеопазването, но отговор нямало. Годишната му издръжка би струвала около 300 000 лева, която сума, по думите на д-р Желязко Железов не е голяма за Добричка област. Направено бе предложение диспансерът да се изгради на основата на паралелното участие на всички общини от областта съобразно броя на болните във всяка от тях. Лекарите подчертаха, че основанията в града ни да има онкодиспансер са няколко. Те се базират на броя на болните, както и на наличието на необходимите специалисти, които да работят в него и да обслужват пациентите. Налице било и желание отстрана на Националния онкологичен институт да съдейства.
Кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че трябва по най-бързия начин да бъдат организирани срещи по проблема с кметове от Добричка област и председатели на общински съвети в областта. Председателят на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет д-р Георги Желев пък се ангажира въпросът да бъде обсъден на разширено заседание съвместно с други постоянни комисии.
 


Сходни връзки

ЛИШАВАТ БОЛНИТЕ ОТ РАК В ОБЛАСТТА ОТ КАЧЕСТВЕНИ ГРИЖИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди