изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:24 EEST
БАГДАТ: НЕ ПРЕГОВАРЯЙТЕ С ПОХИТИТЕЛИТЕ    
Заложници Багдад настоя правителствата да не преговарят с похитителите на техни заложници, предаде Си Ен Ен.


Повод за призива стана изявлението на филипински представител, че Манила ще изтегли войските си по-рано от планираното, каквото условие бе поставено от групировката, отвлякла филипински гражданин в Ирак.

Групировката обяви, че ще освободи заложника във вторник, заявиха дипломатически източници в Багдад, макар да не стана ясно как е получено това съобщение.

Новината дойде малко след като филипинското правителство обяви, че ще изтегли "възможно най-бързо" 50-членния си контингент от Ирак, за да спаси живота на 46-годишния Анхело де ла Круз, баща на 8 деца.

Изявлението бе направено от филипинския заместник - външен министър Рафаел Сегуис по телевизия Ал Джазира.

По график контингентът трябва да се изтегли на 20 август. Сегуис не съобщи каква ще е по-ранната дата за напускане. Условието на похитителите е това да стане преди 20 юли.

По-късно Манила отрече да се е отметната от позицията си и че няма да изтегли предсрочно контингента си.
Официални източници на Филипините съобщиха, че срокът за изтеглянето на военният контингент от Ирак остава "непроменен", предаде АФП.

"Ние поддържаме същата позиция" съобщи източникът, пожелал анонимност. "Докато подготовката не бъде завършена, 20 август е крайният срок за изтегляне на военните части на Филипините".

Така информацията за действителните намерения на Манила остава противоречива.

Повечето правителства казаха, че макар да говорят с похитителите, не е плащан никакъв откуп и не е отговорено на исканията.

Висш представител на американската администрация заяви, че Белият дом не е получил официално предупреждение от Манила за по- ранно изтегляне на континента и че на този етап Филипините поддържат първоначалния си ангажимент.

Вашингтон отново подчерта, че е важно страните, които имат заложници в Ирак, да не се поддават на натиска на терористите.

Си Ен Ен припомня изявлението на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд пред журналисти по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул миналия месец, че е грешка да се отстъпва пред терористите.

"Не е мъдро да позволявате да бъдете тероризирани...Веднъж стъпите ли на този път, краят е смъртоносен", каза Ръмсфелд.

Япония и Южна Корея не отстъпиха пред исканията на похитителите на техни заложници в Ирак, като японските граждани бяха освободени, но южнокорейският гражданин бе обезглавен. Италия също не отстъпи на ултиматума на ектремистката групировка, която държеше трима нейни граждани, като единият бе убит, а другите двама впоследствие бяха освободени при спецоперация на коалиционните сили.

"В името на филипинския народ, в името на хуманизма и на семейството на Анхело де ла Круз и неговите осем деца, правителството на Филипините апелира за неговото освобождение", заяви филипинският заместник - министър пред Ал Джазира.

Похитителите на Де ла Круз, които се представят като група - част от Ислямистката армия в Ирак, оповести няколко ултиматума, които впоследствие бяха променени.

След началото на петото денонощие от съобщението на похитителите на двамата български шофьори в Ирак, във вторник няма новини за развитие по случая.

Георги Лазов и Ивайло Кепов са живи, тяхното местонахождение е известно на българските власти, които обаче нямат информация за здравословното им състояние. Първоначалният 24-часов ултиматум, според който двамата българи щяха да бъдат убити, ако иракски затворници не бъдат освободени, изтече в събота в 23 часа. Оттогава българският президент и външният министър дадоха изявления и интервюта, излъчени по Ал Джазира, с призиви към похитителите да освободят заложниците.
mediapool/НДТ
 


Сходни връзки

БАГДАТ: НЕ ПРЕГОВАРЯЙТЕ С ПОХИТИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди